تشدید ناپایداری بازار بورس و شروع یک بی‌اعتمادی در یک ماه اخیر

به گزارش عصر آزادی آنلاین عضو هیات علمی گروه اقتصاد دانشگاه آزاد تبریز در گفت و گویی خبری، شرایط خاص بازار، جو بی‌اعتمادی، رفتار نامتناسب حقوقی‌ها، نبود بازارگردان‌ها و فعال نبودن صندوق حمایت و تثبیت بازار باعث تشدید شرایط ناپایدار بازار بورس شده دانست.

دکتر سید علی پایتختی‌ اسکویی با اشاره به ضرورت حمایت از بازار توسط صندوق‌ها و شرکت‌های بازارگردان، اظهار کرد: بحث حمایت از بازار بورس در تمام بازارهای بورس جهان وجود دارد و این حمایت عمدتا از طریق شرکت‌های بازارگردان، صندوق‌های سرمایه گذاری و… اتفاق می‌افتد که در کشور ما نیز صندوق حمایت و تثبیت بازار سرمایه راه‌اندازی شده تا از بازار حمایت کند.

وی با تشریح علل موثر نبودن حمایت حقوقی‌ها از بازار سرمایه، تاکید کرد: یکی از علت‌ها این است که حمایت‌ حقوقی‌ها، مستمر و پیوسته نیست؛ حقوقی‌ها در برخی روزها سهم خریداری می‌کنند و برخی روزها خریدار نیستند، درحالی که بحث حمایت از بازار صرفا در خرید خلاصه نمی‌شود و حقوقی‌ها باید نقش بازارگردان داشته باشند.

دانشیار گروه اقتصاد دانشگاه تبریز با بیان این‌که شرایط عرضه و تقاضا در بازار بورس باید به تعادل برسد، گفت: این تعادل از طریق بازارگردان‌ها اتفاق می‌افتد که متاسفانه بنابر دلایل نامعلوم، حقوقی‌ها که باید در نقش بازارگردان حضور داشته باشند، این فرآیند را درست انجام نمی‌دهند.

وی با تاکید بر این‌که بسیار مطرح می‌شود که جلسات مختلفی با حقوقی‌ها در راستای حمایت از بازار برگزار شده است، اما فقط اخبارش منتشر می‌شود و در حقیقت حمایتی اتفاق نمی‌افتد، افزود: متاسفانه این روند باعث شده تا طی یک ماه اخیر افراد بسیاری ضرر دیده و به تدریج اعتماد خود را نسبت به بازار بورس از دست بدهند.

شرکت‌های حقوقی به صورت بازارگردان فعالیت کنند

وی با بیان این‌که وقتی حمایت‌ از بازار بورس به صورت مستمر و پیوسته اعمال نشود، طبیعتا بازار به حالت تعادل نخواهد رسید، گفت: پیشنهاد دارم که در این زمینه شرکت‌های حقوقی به صورت بازارگردان فعالیت کنند؛ عجیب است که شرکت‌های حقوقی حمایت پیوسته و مستمری از بازار نداشته و نقش بازارگردان ندارند، درحالی که طی شش ماه اخیر سودهای کلانی برده‌اند و الان باید از بازار حمایت کنند.

پایتختی اسکویی تاکید کرد: هر سهم در بازار بورس باید برای خود بازارگردان داشته باشد و صندوق‌های سرمایه گذاری و… و به ویژه صندوق حمایت و تثبیت بازار بورس، باید به صورت فعال حمایت‌های خود را اعمال کند.

وی گفت: با توجه به شرایط اقتصادی کشور، تمام کارخانجات و شرکت‌ها به طور متوسط با افزایش ۱۰۰ درصدی فروش روبه رو بوده و این نشانه‌های مثبت حاکی از آن بود که بازار بورس هر چه زودتر به حالت تعادل برسد، اما متاسفانه در حال حاضر رفتار حقوقی‌ها لیدر بازار بورس شده است و معتقدم این اتفاق نباید می‌افتاد، چراکه وقتی حقوقی‌ها سهمی را خریداری نکنند در حقیقت بازار این رفتار حقوقی‌ها را به عنوان سگنال فروش درنظر گرفته و منجر به تشدید شرایط فروش می‌شود.

وی با تاکید بر این‌که رفتار حقوقی‌ها در حال حاضر یکی از علل پایین آمدن قیمت‌ها است، ادامه داد: اصلاح در ذات بازار بوده و گاه باید اتفاق بیافتد، ولی افراد بسیاری اصلاح را به گونه‌ای دیگر تعریف کرده و نامش را ریزش می‌گذارند، درحالی که ریزش در شرایط خاص اتفاق می‌افتد؛ مثلا زمانی که اتفاق خاصی به لحاظ اقتصادی و سیاسی در کشور رخ دهد.

برخی سهم‌ها با دلار ۱۰ هزار تومانی قیمت گذاری شده است

دانشیار گروه اقتصاد دانشگاه تبریز اضافه کرد: برخی تحلیل‌ها نشان می‌دهد که بعضی از سهم‌ها با دلار ۱۰ هزار تومانی قیمت گذاری شده است، آیا الان قیمت دلار ۱۰ هزار تومان است؟ اصلاحی که در بازار طی روزهای اخیر اعمال شده بیش از انتظار بوده و عمدتا ناشی از شرایط بی‌اعتمادی است.

وی با بیان این‌که سرمایه‌گذاران دارای هیجان و هراس، زمانی که وارد بورس شدند چنین وضعیتی را پیش بینی نمی‌کردند و نمی‌پنداشتند که نوسان جزو ذات بازار بورس است، از این رو با هیجان خود در پایین آمدن قیمت‌ها اثرگذار هستند، گفت: اصلاح نیز در بازار بورس باید انجام می‌شد اما نه تا این اندازه؛ این روند اصلاح نیست و بسیاری از سهم‌ها به لحاظ بنیادی بسیار ارزنده بوده و بازار باید به حالت تعادل برسد.

وی در ادامه به آینده بازار بورس نیز اشاره کرد و افزود: با توجه به وضعیت اقتصادی کشور، آینده بورس بسیار روشن است و از طرفی تا پایان سال حدود ۱۰۰ شرکت زیر مجموعه با عرضه اولیه سهام وارد بورس می‌شود؛ به عنوان مثال، قرار است زیر مجموعه شستا ۱۴ شرکت خود را تا پایان سال با عرضه اولیه وارد بورس کند که تمامی این تحرکات، نشان می‌دهد که آینده بازار بورس روشن و رو به رشد است.

پایتختی اسکویی با تاکید بر این‌که در این رابطه باید اعتماد به بازار بورس بازگردد و همچنین سرمایه‌گذارانی که هراس دارند و خسته شده‌اند از این قطار پیاده شوند تا بازار زودتر به حالت تعادل برسد، اضافه کرد: در حال حاضر شرایط به گونه‌ای است که بازار بورس در صورت عرضه و تقاضا نخواهد توانست به تعادل برسد، مگر با اعمال حمایت‌ها؛ حمایت‌ها هم نباید دستوری باشد، بلکه باید مستمر بوده و هر سهم بازارگردان خاص خود را داشته باشد.

آینده بازار بورس، مثبت است

وی با تاکید بر این‌که معتقدم آینده بازار مثبت بوده و شرایط اقتصادی کشور نیز این روند را نشان می‌دهد، گفت: با توجه به عمق بازار، تعداد سرمایه‌گذاران و کدهای فعال نشان از آینده‌ای مثبت و روشن برای بازار بورس است، ولی رفتار سرمایه گذاران باید به دور از هیجان باشد.

وی در این خصوص با طرح مثالی، بیان کرد: فرض کنید یک ماه پیش سکه تمام بهار آزادی ۱۲ میلیون تومان بود که طی یکی دو روز اخیر به ۱۰ میلیون تومان کاهش یافت، چرا در این شرایط کسی اعتراص نکرد که بازار خراب شده و…، و دید میان مدت و بلندمدت دارند؟ در بازار بورس هم باید با دید میان مدت و بلند مدت سرمایه‌گذاری کنیم. نوسان جزو ذات بازار بوده و گاه ممکن است سهمی در نوسان باشد، در این شرایط قرار نیست که همه بفروشند و فرار کنند؛ باید در بازار بورس با منطق پیش برویم.

دانشیار گروه اقتصاد دانشگاه تبریز در ادامه سخنانش به علل همکاری نکردن حقوقی‌ها در حمایت از بازار اشاره کرد و افزود: معتقدم یکی از دلایل این است که حقوقی‌ها با بدنه اجرایی بورس( خود سازمان بورس و یا شرکت‌های بورسی) مشکل داشته و سیستم را قبول ندارند، به همین جهت لج بازی کرده و همکاری نمی‌کنند، از این‌رو سیاستگذاران کشور باید به طریقی این مشکل را حل کنند و به تعامل برسند، چراکه باعث افزایش بی‌اعتمادی نسبت به بازار بورس شده است.

منبع: ایسنا

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.