گزارش “عصرآزادی” از مشکل کمبود و گرانفروشی روغن در بازارهای آذربایجان شرقی؛ وقتی همه برای مردم رُل بازی می کنند!
📌 عصر آزادی آنلاین/ شهرام صادق زاده
مدتی است که کمبود روغن و به ویژه روغن نباتی جامد در بازار به خوبی حس میشود و موجب شده تا قیمت این محصول در یک سال اخیر منتهی به دی ماه، حدود ۱۱۳ درصد افزایش یابد!
با وجود اظهارات مسئولان سازمان صمت آذربایجان شرقی مبنی بر تامین روغن مورد نیاز خانوارها، کمبود این فرآورده، مردم استان را با مشکل مواجه کرده است گرچه اعلام شده از هفته آینده، روغن مورد نیاز مردم توزیع می گردد.
بررسی های میدانی خبرنگار “عصرآزادی” از واحدهای صنفی آذربایجان شرقی حاکی از آن است روغن در مراکز عرضه به سختی یافت شده و در برخی مناطق هم با قیمتهای بالاتر در بازار آزاد فروخته می شود.
مشاهدات میدانی نشان میدهد که مسئله کمبود و گرانفروشی روغن خوراکی در بازار تبریز کماکان به یکی از دغدغههای مهم مردم تبدیل شده است و فروشندگان در فروش روغن به مردم رُل بازی می کنند!
در این بلبشو، مردم در حین مراجعه به برخی فروشگاه ها، تنها با یک فقره روغن نباتی روبرو می شوند که فروشنده با سه برابر قیمت معمول، از نایاب بودن آن خبر می دهد، در حالی که پس فروش آن و رهسپاری مشتری، باز هم یک روغن دیگر را جایگزین قبلی کرده و ادعای “آخرین روغن” را وانمود می کند!
▪️مسئولان مدعی نظارت بر بازار و قیمتها هستند اما روغن گرانفروشی می شود!
افزایش قیمتهای پی در پی کالاهای اساسی در بازار موجب شده تا بسیاری از کالاها از سبد خرید مردم حذف شوند، آنهم درحالی که مسئولان مدعی نظارت بر بازار و قیمتها هستند و می گویند مردم نباید دغدغه معاش داشته باشند!
هرچند که گرانیهای سرسام آور به بهانههای مختلف در تمام بازارها، عرصه را برای فعالان اقتصادی و مردم تنگ کرده است اما این وضعیت در بازار کالاهای اساسی، کار را به جایی رسانده که مردم برای تأمین مایحتاج روزانهشان نیز به مشکل جدی برخورده کرده اند.
شوکِ قیمتی در بازار کالاهای اساسی درحالی زیر سایه ستاد مدیریت تنظیم بازار هر روز تکرار می شود که یک روز باید شاهد گرانی سرسام آور تخممرغ و مرغ باشیم و روز دیگر مردم در فروشگاهها دنبال روغن سرگردان شوند!
ماجرای کمبود روغن که اتفاقاً در ماه های گذشته سال جاری نیز وجود داشت به تازگی بار دیگر تکرار شده است؛ در هفته های اخیر بسیاری از مردم از کمبود روغن در فروشگاه ها گلایه کرده و می گویند نمی توانند به راحتی در محل زندگی خود روغن پیدا کنند.
این وضعیت، پیش از این برای روغن جامد وجود داشت ولی به تازگی نه تنها روغن جامد، که روغن مایع هم در فروشگاه ها پیدا نمی شود و مردم باید به فروشگاه های متعدد مراجعه کنند تا در نهایت بعد از چند ساعت گشت و گذار بین فروشگاهها، بتوانند یک عدد روغن مایع کوچک آن هم به صورت سهمیهای و منّت دار دریافت نمایند!
برخی از فروشگاه ها هم که در حال فروش روغن سهمیهای هستند برای مشتریان خود شرط می گذارند که اگر روغن می خواهید باید حتماً تُن ماهی هم بخرید! این فروشگاه ها مدعی هستند که شرکت های روغن به شرط فروش تن ماهی به ما سهمیه می دهند!
▪️برخی روغن ها موجب اُفت شدید کیفیت غذا شده و نگران کننده شده اند!
گزارش های میدانی از شرایط توزیع و قیمت فروش انواع روغن نباتی در مراکز خرده فروشی سطح شهر تبریز حاکی است این روزها اگرچه روغن نباتی مایع در بیشتر فروشگاهها و خواربار فروشیها عرضه میشود اما از عرضه محصولات برندهای مشهور روغن در بازار خبری نیست.
وضعیت به نحوی است که شرایط برای فروش روغن مایع پختوپز و سرخ کردنی برخی برندهای گمنام که قبلاً به دلیل کیفیت پایین، مشتریان اقبال چندانی به خرید آن نداشتند افزایش یافته است.
برخی خانوارها که به خرید اینگونه روغن نباتی ناگزیر شدهاند از کیفیت بسیار پایین آن گلایه دارند و تأکید میکنند استفاده از این نوع روغن برای پختوپز یا سرخ کردن موجب اُفت شدید کیفیت و طعم غذا شده و نگرانیهای آنها در زمینه احتمال استفاده از پالم در تولید اینگونه روغنها و زیانهای آن برای سلامتی را بیشتر کرده است.
خبرنگار “عصرآزادی” مشاهده کرده است از عرضه انواع حلب روغن نباتی جامد و نیمه جامد به خصوص محصولات برندهای مشهور در خرده فروشیهای سطح شهر تبریز خبری نیست و نایاب شدن حلب 4.5 و 17 کیلوگرمی روغن نباتی به بهانهای برای گرانفروشی از طریق عرضه این اقلام به طور مخفیانه و با 2 تا 3 برابر قیمت مصوب تبدیل شده است.
▪️تنها محصولات بیکیفیت برندهای گمنام به صورت محدود توزیع میگردد!
گزارش خبرنگاران شهرستانهای آذربایجان شرقی نیز حاکی از آن است که روغن جامد حلب 4.5 و 17کیلوگرمی، به ویژه در عجب شیر، مراغه، بناب، اهر، مرند، ورزقان، میانه و هشترود نایاب شده است.
این در حالی است که از چندی پیش متولیان تنظیم بازار بر توزیع انواع روغن نباتی مایع سرخ کردنی و پختوپز مورد نیاز خانوارها از طریق فروشگاههای زنجیرهای تاکید داشتند اما گزارش میدانی از وضعیت توزیع روغن نباتی در این فروشگاهها نیز نشان میدهد از توزیع روغن نباتی مایع برندهای مشهور مانند کانولا، ورامین، آفتاب یا برخی انواع روغن مانند کُلزا و ذرت در این فروشگاهها خبری نیست و تنها محصولات بیکیفیت برندهای گمنام به صورت محدود توزیع میگردد.
از سوی دیگر، کاهش شدید عرضه انواع حلب روغن نباتی جامد که بیشتر در شهرستانها یا برای مصارف صنعتی مورد استفاده قرار میگیرد موجب نایاب شدن و افزایش شدید قیمت حلب 4.5 کیلوگرمی روغن نباتی جامد تا مرز ۱۹۰ هزار تومان شده است.
برخی از صاحبان فروشگاه ها و واحدهای توزیع سطح شهر، کمبود روغن نباتی جامد را به دلیل مشکلات تامین حلب می دانند، لذا جای خالی انواع روغن نباتی پختوپز و سرخ کردنی برندهای مشهور از قفسه فروشگاهها در حالی است که متولیان تنظیم بازار از نبود مشکلی برای تامین روغن نباتی مورد نیاز خانوار خبر میدهند.
▪️بار روانی موجب افزایش تقاضای کاذب و تخلف برخی فروشگاه ها شده است
نائب رئیس اتاق اصناف مرکز آذربایجان شرقی در خصوص تخلفات اصناف مبنی بر عرضه روغن با قیمت گزاف گفت: در کنار این موضوع بحث خود تحریمی نیز وجود دارد، متاسفانه عدهای سودجو شرایطی را به وجود میآورند که بازار کالاهای اساسی با دو اتفاق افزایش قیمت و کمبود کالا مواجه میشود.
محمدعلی صدیقی با بیان این که بیشتر کمبود های ما واقعی نبوده و آثار روانی دارند افزود: البته در حال مدیریت موضوع هستیم و روغن نباتی در فروشگاههای زنجیرهای توزیع میشود ولی به دلیل بار روانی کمبود روغن، مردم بیش از نیاز مصرف خانوار خود خرید میکنند!
وی با ذکر این نکته که مشکل چندان قابل توجهی در توزیع روغن وجود ندارد ولی به دلیل بار روانی موضوع، کالا سریع به فروش میرسد اضافه کرد: متاسفانه انتشار برخی اخبار، سیستم عرضه و تقاضای روغن را به هم میزند و نگرانی مردم، موجبات خرید بیش از حد نیاز و کمبود آن را پدید آورده است.
صدیقی اظهار کرد: بخش دیگری از مشکلات موجود در بحث روغن نیز عدم نظارت کافی است و هر کسی در نوبه خود تخلف میکنند و در این میان برخی مافیای روغن سود میبرند.
وی با بیان اینکه قیمت واقعی روغن حدود ۶۰ هزار تومان است تاکید کرد: به دلیل بار روانی مسئله و افزایش تقاضای کاذب برخی فروشگاهها تخلف کرده و با قیمتهای ۱۳۰ الی ۱۶۰ هزار تومان توزیع میکنند که به هیچ عنوان این قیمت ها قابل قبول نیست و مردم باید این گرانفروشیها را به اتاق اصناف اطلاع دهند.
صدیقی خاطرنشان کرد: دولت باید شرایط واردات را فراهم کرده و بحث بروکراسی گمرک را کم کند و از سویی مردم نیز از خرید اضافی خودداری کنند تا شرایط متعادل شود.