تمام مربیان خارجی تراکتور از واسیلی تا دنیزلی

باشگاه تراکتور در نیم قرن حضورش در فوتبال ایران از 9 مربی خارجی برای هدایت این تیم بهره برده است.
به گزارش سرویس ورزشی عصر آزادی آنلاین، تیم تراکتور همانند سال پیش با مربی ایرانی در لیگ برتر فوتبال کشور حضور می‌یابد و فیروز کریمی برای سومین بار هدایت تیم تراکتور را برعهده دارد.

9 مربی خارجی در 51 سال حیات تیم تراکتور، سابقه هدایت این تیم را برعهده داشته اند که بیشترین موفقیت هم به دو مربی رومانیایی و پرتغالی این تیم اختصاص دارد.

واسیلی گوجا(رومانی):
در سال 69 و در زمان منع قانون استفاده از مربیان خارجی در فوتبال ایران به عنوان کارشناس تراکتور وارد شرکت تراکتورسازی شده و از آنجا به مربی فوتبال این باشگاه انتخاب شد.
واسیلی که خود سابقه بازی در تیم ملی رومانی را داشت، فوتبال نوین را وارد ایران کرده و در روزهایی که استقلال و پرسپولیس در هفته 3 جلسه تمرین کرده، تراکتور با واسیلی انقلابی در فوتبال ایران کرد.
تمرینات روزانه و گاها دو جلسه در روز، منع کار کردن بازیکنان، اردوهای پیش از بازی، برنامه‌های تاکتیکی و بدنسازی با علم روز دنیا سبب شد تراکتور به قطب اول آن روزهای فوتبال کشور تبدیل شود.
سومی تراکتور در سال 1371 در فوتبال ایران اولین مقام باشگاهی این شهر بود. اگر آن سال مسابقات در یک گروه برگزار می‌شد تراکتور می‌توانست با اختلاف قهرمان و عنوان اولین تیم قهرمان شهرستانی را به خود اختصاص دهد.
قهرمانی در جام میلز، صعود به لیگ دسته یک ایران(لیگ برتر) دو بار از دستاوردهای دیگر واسیلی در تراکتور بود.
وی بازیکنان مطرح زیادی به فوتبال تبریز و ایران معرفی کرد که می‌توان به کریم باقری، سیروس دین‌محمدی، غلامحسین دین‌محمدی، حسین خطیبی، کاظم محمودی، ستار همدانی، اسماعیل حلالی، یونس باهنر، مهدی بخشی‌زاده، علی رضا نیکمهر، حسین حسن‌دخت، شهرام باغمیشه، ناصر فرشباف، ناصر ساعی، علی ابراهیمیان و …. اشاره کرد.
واسیلی در 3 دوره هدایت تیم تراکتور را برعهده داشت.
یوان دیمیترو(رومانی): به پیشنهاد واسیلی دیمیترو به عنوان مربی تراکتور در سال 73 انتخاب و موفق شد این تیم را به فینال جام حذفی کشور برابر بهمن برساند.
اگر توافق مسئولان وقت فدراسیون با بهمن کرج برای قهرمانی این تیم به هر شکلی نبود، تراکتور اولین قهرمانی خود در جام حذفی را با دیمترو کسب می‌کرد. اما به شکل عجیب و باور نکردنی گل صحیح تراکتور برابر بهمن که با شوت راه دور بود، آفساید اعلام شد تا بهمن طی بازی رفت و برگشت تراکتور را دو بر یک شکست و قهرمان جام حذفی شود.
دیمیترو یک بار هم در سال 76 مربی تیم تراکتور شده و به دلیل نتایج ضعیف در نیم فصل برکنار شد.
بوریس تیبیلیوف(روسیه): تجربه موفق استفاده از مربی خارجی در واسیلی گوجا، مسئولان تراکتور را مجاب کرد که در سال 77 بوریس تیبیلیوف روسی را به عنوان سرمربی تیم انتخاب کنند. اما نتایج ضعیف تیم تراکتور سبب شد که این مربی پیش از نیم فصل از هدایت این تیم برکنار شود. از لحاظ نتایج تیبیلیوف ضعیف عملکرد در بین مربیان خارجی تراکتور داشته است.
میدن دروپ(آلمان): مربی مشهور آن روزهای بوندس لیگاه آلمان برای بازگردندن تراکتور به لیگ برتر، استخدام این باشگاه درآمد اما نتایج پرنوسان تراکتور در نهایت منجر به صعود این تیم به لیگ برتر در سال 1383 نشد.
در حالی که قرارداد میدن دروپ برای سال دوم تمدید شده بود، اختلافات مرحوم گهرخانی مدیر باشگاه تراکتور با عرب باغی مدیر شرکت تراکتورسازی به اوج رسیده و در نهایت به برکناری گهرخانی منجر شد و قرارداد میدن دروپ هم ملغی اعلام شد.

تونی اولیویرا(پرتغال): تونی در سال سوم حضور تراکتور در لیگ برتر به عنوان سرمربی انتخاب و با این تیم نتایج خوبی کسب کرد. کسب 2 عنوان نایب قهرمانی لیگ برتر و یک قهرمانی در جام حذفی وی را از لحاظ نتایج بهترین مربی خارجی تراکتور کرده است. هر چند حاشیه‌های وی با مدیران باشگاه و خبرنگاران همیشه در حضورش در تبریز پررنگ بوده، اما تونی در بین تماشاگران تراکتور از محبوبیت بالایی برخوردار است.
وی در 3 مقطع هدایت تیم تراکتور را برعهده داشته و در سال 94 در آستانه قهرمان کردن تراکتور در لیگ برتر قرار داشت که اتفاقات بازی تراکتور با نفت تهران، در نهایت سبب شد که جام به اصفهان رود. هواداران تراکتور از آن روز به عنوان جمعه سیاه یاد می کنند.
نکته عجیب در نتایج تونی با وجود موفقیت در فوتبال ایران ، در 3 دوره‌ای که در لیگ قهرمانان باشگاه‌های آسیا هدایت تیم تراکتور را برعهده داشته و با وجود پیروزی در بازی اول، در هر 3 دوره تیم تراکتور با نتایج ضیف در رده آخر گروه خود قرار گرفته بود.

ساغلام ارطغرل(ترکیه): ساغلام جانشین یحیی گل‌محمدی در تیم تراکتوری شد که به دلیل بسته بودن پنجره این تیم، به شدت از لحاظ بازیکن در مضیقه بود. ساغلام در آن سال موفق شد تیم تراکتور را در لیگ برتر حفظ کند و با وجود نتایج متوسط در بین هواداران تراکتور از محبوبیت بالایی برخوردار بوده و حتی بعدها که دنیزلی هم سرمربی تراکتور شد، محبوبیتش به اندازه ساغلام نشد.

جان توشاک(ولز): مربی مشهور ولزی که سابقه مربیگری و قهرمانی در تیم رئال مادرید را هم در کارنامه داشت در سال اول مالکیت زنوزی و با هدف تشکیل تیم کهکشانی و قهرمانی تراکتور در لیگ برتر، سرمربی تیم تراکتور شد.
همه چیز در ظاهر خوب پیش می رفت تا بازی تراکتور در آبادان مقابل نفت که برتری 3 بر یک تراکتور تا پایان بازی حفظ نشد و در نهایت بعد از تساوی 3 بر 3، تراکتور در ضربات پنالتی مغلوب نفت آبادان شده و از جام حذفی کنار رفت.
بعد از این بازی انتقادات هواداران تراکتور به جان توشاک آغاز شده و شدت انتقادات به حدی بود که توشاک بعد از بازگشت به تبریز، شبانه بدون اطلاع باشگاه شال و کلاه خود را کرده و به کشورش بازگشت.
جرج لیکنز(بلژیک): مربی که سابقه هدایت تیم ملی بلژیک را هم داشت، اما در ایران زیاد شناخته نبود.
لینکز در نیم فصل به عنوان سرمربی تراکتور انتخاب و در 9 بازی با این تیم نتایج خوبی کسب کرده و به اعتقاد همگان تراکتور بخت اول قهرمانی بود، اما تراکتور در رشت برابر سپیدرود در یک بازی پرحاشیه مغلوب شده و همین بازی شانس تراکتور برای قهرمانی را به حداقل رسانده و این تیم را اسیر حاشیه‌های بعد از بازی کرد. به طوری که تراکتور در 6 بازی باقیمانده خود از 18 امتیاز ممکن فقط 3 امتیاز گرفته و با قرار گرفتن در رده پنجم لیگ، حتی سهمیه آسیا برای تیم مدعی قهرمانی هم به دست نیامد.

مصطفی دنیزلی(ترکیه):
مربی که از وی به عنوان معمار فوتبال ترکیه یاد می‌کنند و برای اولین بار ترکیه را به مرحله نهایی جام ملت‌های اروپا رساند.
دنیزلی برای تکمیل پروژه قهرمانی تراکتور در لیگ برتر به عنوان سرمربی جذب این تیم شد و با وجود برتری‌های خفیف یک بر صفر، این تیم جزو مدعیان بالای جدول بود.
برتری 4 بر صفر تراکتور برابر نساجی بهترین برد خارج از خانه این تیم در لیگ برتر بود، اما اشتباهات مدیران تراکتور برای دومین سال پی در پی شکست تراکتور در آبادان را به همراه داشت. کاروان تراکتور به جای اینکه مستقیم از قائم‌شهر به آبادان روند، به تبریز بازگشته و بازیکنان تراکتور در 5 روز در هوای سرد تبریز، معتدل قائم شهر و گرم آبادان تمرین و مسابقه دادند و در نهایت بازی در آبادان را به نفت این شهر واگذار کردند.
شکست مقابل سپاهان در بازی حیثیتی، تساوی خانگی مقابل تیم قعرنشین شاهین بوشهر نوک انتقادات را به سمت دنیزلی نشانه رفته و در نهایت این مربی مشهور ترکیه‌ای به صورت توافقی از تراکتور جدا شد. منتقدان می‌گویند به خاطر نتایج ضعیف؛ اما خودش عنوان می‌کند به دلیل ترس از زلزله.

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.