پروسه معرفی گزینه های احتمالی استانداری آذربایجان شرقی در روزهای گذشته به دلیل برخی سهم خواهیها و حتی فشارهای غیرمرتبط و غیرعرفی، به سمت تبدیل شدن به “سهم الارث” حزبی و سیاسی طرفهای درگیر چرخیده است!
در حقیقت، مروری بر نام و سوابق اغلب گزینههای مطرح شده برای استانداری آذربایجان شرقی، به دلیل وابستگیهای طیفی و جناحی به افراد و گروههای سیاسی، فاقد کارآمدی و شایستگیهای لازم برای پیگیری حق و حقوق قانونی و حداقلی آذربایجان هستند و چه بسا انتخاب چنین افرادی، هیچ تغییر محسوسی در مسیر مدیریتی و توسعه آتی استان ایجاد نکند.
به اعتقاد کارشناسان اقتصادی، موضوع جبران عقب ماندگی های تاریخی آذربایجان شرقی از آن دست مطالبات عمومی و اصلی در فضای نخبگانی استان به شمار میرود که جز از طریق انتخاب مدیری قوی، توسعه گرا و توانمند محقق نخواهد شد؛ مطالبه ای که عموم شهروندان، نخبگان، رسانهها و دلسوزان آذربایجان از دولت پرزیدنت پزشکیان دارند و برخلاف بازیگران حاضر در میدان گزینه یابی، بر تحقق آن تأکید می کنند تا استاندار بُنجل و ناشایست و نااهل نصیب آذربایجان نشود…
پندار اول
بعد از پیروزی مسعود پزشکیان در انتخابات ۱۴۰۳ و تایید صلاحیت وزرای دولت چهاردهم، افراد و گروههای مختلف، هر کس به سودائی آستین بالا زده و به دنبال تصرف پست های معاونت وزراء و روسای سازمانها در سطح ملی توسط تمامیت خواهان همیشه بر مسند شدند و اینک نیز عوامل آنها به فکر تصاحب استانداری ها و فرمانداری ها و ادارات منطقه ای توسط خود و یا به نمایندگی از اربابان پشت پرده شان افتاده اند فارغ از اینکه توان و شایستگی تصدی آن مسئولیت ها را در نظر ندارند!
در حقیقت پس از شهادت استاندار جوان و جهادی آذربایجان شرقی برخی ها به تکاپوی خاصی افتاده اند و مشخص است که این قشر از سوء استفاده کنندگان اصلاً متوجه نقش و جایگاه استانداری و یا اهمیت و شان دیار آذربایجان نیستند تا جایی که ضرب المثل تورکی” آراز او قدر یازیخ اولوب کی قدمعلی ده قودوغینان گئچیر” را در اذهان شهروندان آذربایجانی تداعی می کند.
برای موفقیت در هیچ پُست حتی معمولی سواد، تجربه، سابقه کار و یا آدم خوب بودن کافی نیست لذا باید فرد، توانائی و شایستگی و شناخت لازم ایفای وظیفه در پست را داشته باشد که برای تصدی پستی مانند استانداری باید دارای کاریزمای خاص، هنر و جسارت تصمیمات استراتژیک، راه حل های خلاق و نوآور در شرایط بحرانی و خوشفکری و مدیریت پدرانه و غیره را داشته باشد که افراد شکم بزرگ فاقد آنها هستند.
با این روند، چطور چنین افرادی و یا معرفی کنندگانشان خجالت نمی کشند فکر استانداری و یا فرمانداری در پایتخت تاریخی کشور و ولیعهدنشین میراث دار استانداری امیرکبیر ها، عباس میرزاها و مصدق ها را از اذهانشان می گذرانند این نشانگر عدم شناخت از ایالت آذربایجان و شهرهایش می باشد.
پندار دوم
یک فعال سیاسی رسانه ای در آذربایجان شرقی با اشاره به تلاش ها و لابی های حریصانه افرادی که او، آنها را یک مُشت پادوی ستادی و خود مدیرپندار متوهم سیاسی خواند گفت: آنها برای دلبری در بازار مکاره گزینه سازی های کور استانداری آذربایجان شرقی در حالی خود را به پشتوانه فضاسازی های فرمایشی و فجازی وارد گود رقابت با گزینه های اصلی کرده اند که اساساً در هیچ دفتر و لیست و سیاهه ای، نامی از آنها وجود ندارد!
“احد نقش شور” افزود: این عده که عمدتاً در زمره سنجاق های انتخاباتی و سهم خواهان ستادی مسعود پزشکیان بوده و به مدد جریان ها و طیف های بی نصیب از جریان “اجماع ساز” استانی، تحرکات جدید خود را از چند روز قبل آغاز کرده اند همچنان با فشار و لابی های بیرون از دایره مجمع نمایندگان و بدنه دولت، در تلاشی موازی به دنبال چهره سازی از خود هستند!
وی اضافه کرد: در بین خوداستاندارپنداران جدید روزهای اخیر می توان به نام هایی برخورد که با وجود رسیدن به سن بازنشستگی و ممنوعیت قانونی تصدی پست های کلیدی دولت، سوار بر موج خبرسازی های جعلی و کمپین سازی های محفلی و من درآوردی، فشاری دوسویه بر دولت و لابی گران اصلی پروسه انتخاب استاندار جدید آذربایجان شرقی را آغاز کرده اند.
نقش شور تاکید کرد: اصالت، اهمیت و وجاهت صندلی استانداری آذربایجان شرقی، این روزها در بلبشوی متکثر و چند بعدی گزینه تراشی های این و آن به اندازه ای تنزل یافته و مسئله انتخاب استاندار با گزینه های خودخوانده و انتخابی به قدری مبتذل شده است که هیچ بعید نیست از چنین بازار مکاره ای، بُنجل ترین جنس مدیریتی نصیب آذربایجان شرقی شود!
پندار آخر
رئیس مجمع نمایندگان آذربایجان شرقی با اعلام اینکه آذربایجان با استاندار ضعیف و ناکارآمد به توسعه و پیشرفت نخواهد رسید گفت: جمع بندی نهایی مجمع نمایندگان استان در تعیین شاخص های اصلی برای استاندار جدید، به هیچ عنوان گزینههای ضعیف و ناکارآمد را برنمیتابد و امیدواریم وزارت کشور و شخص رئیس جمهور در تعیین و معرفی مدیر ارشد جدید استان به این شاخصها توجه جدی داشته باشد.
“علیرضا نوین” افزود: مجمع نمایندگان آذربایجان شرقی در تعاملی همسو با وزارت کشور دولت چهاردهم، آمادگی کامل برای همکاری در انتخاب و معرفی گزینه نهایی برای استانداری آذربایجان شرقی را دارد اما با این حال، این مأموریت مهم را حق دولت می داند و در این راه از هیچگونه همکاری و ارائه نظرات مشورتی دریغ نخواهد کرد.
در این اثنا، اظهارات و دیدگاههای تأکیدی نماینده ولی فقیه در آذربایجان شرقی در خصوص ضرورت تسریع دولت در انتخاب و معرفی استاندار جدید نیز، جدای از اهمیت و ضرورت این انتخاب از منظر تعیین تکلیف مدیریت ارشد استان جالب توجه است.
حجت الاسلام احمد مطهری اصل در خطابی جدی به دولت چهاردهم، به شکلی هوشمندانه، هم بر لزوم پرهیز از سیاسی کردن انتخاب استاندار و هم بر انتخاب گزینهای که بتواند عقب ماندگیهای توسعهای استان را جبران کند، تأکید کرد و افزود: لزوم توانمندی استاندار جدید برای استیفای حق و حقوق مادی و معنوی آذربایجان شرقی و مطالبات شهروندان استان از طریق دولت نباید مورد غفلت قرار گیرد.
بدین ترتیب، سه شاخص اصلی مدیریتی، حاکمیتی و حکمرانی سه موضوعی است که فراموشی و غفلت از آنها در ادوار مختلف مدیریتی دولتهای قبل، آسیبها و عقب ماندگیهای بسیاری را متوجه آذربایجان شرقی کرده و امیدواریم در دولت چهاردهم مدنظر قرار گیرد.