عصرآزادی آنلاین/ سرویس شهرستانها: مدیر امور باغبانی سازمان جهاد کشاورزی آذربایجان شرقی گفت: سطح زیر کشت پسته این استان حدود ۳ هزار هکتار است که شامل دو هزار و ۲۵۰ هکتار باغات بارور و ۸۷۰ هکتار باغات غیربارور است.
مسعود جعفرنژاد در گفتگو با خبرنگاران افزود: با افزایش EC آب و خاکهای زراعی آذربایجان شرقی و نیز پائین رفتن سطح آبهای زیرزمینی و کاهش نزولات آسمانی و تغییرات اقلیمی استان در سال های اخیر، سطح زیر کشت پسته در استان نیز افزایش یافته است.
وی ادامه داد: کاشت پسته به دلیل ارزش اقتصادی بالا و ارزآوری این محصول و نیز تحمل نسبی به شوری بالای خاک، آب و کم آبی در تبدیل اراضی کم بازده به مناطقی با بهره وری بالا و در جایگزینی محصولات پرآب بر با این محصول از اهمیت ویژه ای برخوردار است.
جعفرنژاد، شهرستان های اسکو، مرند، جلفا، آذرشهر و خسروشاه را جزو مناطق پیشرو در کشت و کار پسته دانست و اضافه کرد: تولید کل پسته در سطح استان دو هزار و ۴۵ تن و متوسط عملکرد منطقه حدود یک تن در هکتار است.
وی افزود: از دلایل عملکرد پایین باغات پسته آذربایجان شرقی نسبت به سایر استانها میتوان به جوان بودن درختان پسته اشاره کرد به طوری که قسمت اعظم درختان پسته موجود استان در سن ۱۲ سالگی هستند که هنوز با باردهی اقتصادی فاصله دارند.
مدیر امور باغبانی سازمان جهاد کشاورزی استان آذربایجان شرقی اظهار کرد: شرایط آب و هوایی حاکم بر منطقه در اردیبهشت ماه به دلیل بارندگی های زیاد و بالا بودن رطوبت نسبی هوا، با ایجاد اختلال در تلقیح درختان، موجبات به وجود آمدن خساراتی در کیفیت و کمیت محصول را فراهم می کند.
جعفرنژاد تاکید کرد: عمده ترین ارقام مورد کشت در آذربایجان شرقی رقم های احمدآقائی و اکبری است، هرچند بقیه ارقام مانند کله قوچی، اوحدی، شاه پسند نیز در باغات استان کشت میشود اما پایه های مرسوم استان بادامی زرند و پسته وحشی است، البته توسعه پایه های پر رشد امریکایی مانند UCB1 در استان از لحاظ مقاومت به سرما نیاز به مطالعه و بررسی دارد.
وی متذکر شد: آفت کلیدی پسته در منطقه پسیل است که امسال با توجه به شرایط آب و هوایی طغیان کرده و باعث خسارت های زیادی از جمله ریزش میوه، برگ و کاهش عملکرد در محصول شده است لذا تلاش کارشناسان حفظ نباتات در راستای کاهش استفاده از سموم و مبارزه آفت با کارت زرد و صابون های حشره کش است.
جعفرنژاد خاطرنشان کرد: در سطح آذربایجان شرقی نزدیک به ۱۸ مرکز فرآوری پسته وجود دارد که از این تعداد ۶ مورد دارای خط کامل فرآوری با ظرفیت روزانه ۶ تن در ساعت و بقیه به صورت نیم خط یا خانگی اقدام به فرآوری میکنند که برای جلوگیری از تر فروشی نیاز است مراکز فرآوری افزایش یابند.