تبریز به عنوان یکی از مهمترین شهرهای نمایشگاهی کشور در هفته اول آبان ماه ۱۴۰۳ میزبان بیست و پنجمین نمایشگاه تخصصی صنایع غذایی موسوم به EXPO FOOD Tabriz 2024 بود؛ رویدادی که مشخص کرد به رغم شعارهای فعلی درباره مقوله تولید، حمایت چندان پررنگی از تولیدکنندگان استانی صورت نمی گیرد.
در این نمایشگاه از استانهای آذربایجان شرقی، غربی، تهران، اصفهان، البرز، قزوین، یزد، اردبیل، مرکزی گلستان و خراسان رضوی و در قالب نمایندگی ضعیف از کشورهای چین، آلمان و ترکیه در زمینه انواع محصولات و فرآوردههای غذایی صنایع تبدیلی، ماشین آلات صنایع غذایی، دستگاه های آرد و نان و غیره مشارکت داشتند که غیبت برخی از غول های صنایع غذایی منطقه شمالغرب کشور که آذربایجانی ها معمولاً با محصولات آنها لحظات شیرینی را سپری می کنند بسیار تعجب آور بود!
در گفتگوی “عصرآزادی” با برخی از تولیدکنندگان آذربایجان شرقی می توان دریافت به دلیل وجود تولیدات کشاورزی در داخل کشور، تامین اکثر مواد اولیه برای تولیدکنندگان صنایع غذایی و ماشین آلات به سهولت انجام می گیرد اما در تهیه محصولات بالادستی همچون شکر، شیشه بسته بندی و امثال آن که باید از طریق سامانه اقدام شده و ارزش افزوده را در پی دارد با مشکلات عدیده ای مواجه هستند که باید راه چاره ای اندیشیده شود تا تولیدکنندگان استانهای صنعتی بیش از این دچار فعالیت فرسایشی نشوند زیرا فرصت ها را از دست داده ایم…
مهدی امینی/ رئیس خانه صنعت، معدن و تجارت آذربایجان شرقی
خانه صمت استان خانه تمام صنعتگران و تولیدکنندگان آذربایجانی است
رئیس خانه صنعت، معدن و تجارت آذربایجان شرقی، این نمایشگاه را مکان مناسبی برای نشان دادن توانمندی های صنعتگران حوزه کشاورزی و صنایع غذایی دانست و گفت: باید همگان بدانند که استانهای صنعتی کشور ما دست کمی از تولیدکنندگان ماشین آلات کشاورزی جهان ندارد.
“مهدی امینی” افزود: علیرغم اینکه نمایشگاه صنایع غذایی از اهمیت بسزایی در سایر کشورهای جهان برخوردار است اما متاسفانه این نمایشگاه آن طور که باید و شاید از رونق چندانی از لحاظ تخصصی برخوردار نبود.
وی اضافه کرد: تمام صنایع کوچک و بزرگ آذربایجان شرقی همانند سایر استانهای صنعتی و تولیدمحور با مشکلات عدیده ای در بحث تولید روبرو هستند زیرا اقتصادمان بیمار است، نیاز به یاری دارند و ما نیز پیگیر مساعدت دولتمردان به واحدهای صنعتی و تولیدی هستیم.
امینی تاکید کرد: خانه صنعت، معدن و تجارت خانه تمام صنعتگران و تولیدکنندگان آذربایجانی است و اگر احیاناً مشکلی از قبیل بانکی، مالیاتی، بیمه ای، زیست محیطی و غیره برای واحدهای صنعتی به وجود آید می توانیم به عنوان نماینده این واحدها می توانبم به تسهیل امور بپردازیم به طوری در حال حاضر درباره درخواست جواز در مدت ۲ ساعت نسبت به صدور آن اقدام می نماید.
محمد دهقان/ فعال صنایع غذایی در تهران و شبستر
حمایت تشکلهای صنفی صنایع غذایی و کشاورزی فقط در حد شعار است
مدیر شرکت دریان دشت شبستر به تولید رب گوجه فرنگی و بیش از ۴۰ نوع محصول مبادرت دارند با اشاره به اینکه عمدتاً در داخل کشور به توزیع محصولات می پردازیم گفت: با توجه به اینکه تولیدات این شرکت توسط دریانی ها به زنجیره بازار متصل شده و در تهران، بازار فروش رب گوجه فرنگی در دست دریانی هاست لذا از این طریق وارد زنجیره پخش شده است اما به دلیل تامین گسترده بازار مصرف داخل کشور، جوابگویی صادرات برایمان مقدور نیست.
“محمد دهقان” مشکلات تولید را بسیار زیاد دانست و افزود: به دلیل وجود بوروکراسی های زائد اداری جهت دریافت تسهیلات بانکی، اعضای هیئت مدیره این شرکت به صورت خودجوش نسبت به سرمایه گذاری می پردازند.
وی اضافه کرد: در حالی که در کشور چین، صاحبان صنایع در عرض ۳ روز از دریافت مجوز تولید بهره مند می شوند که همه جانبه مورد حمایت قرار می گیرند اما ما هنوز اندرخم یک کوچه ایم.
دهقان، حمایت تشکل های صنفی حوزه صنایع غذایی و کشاورزی به صورت شِکلی را بسیار زیبا خواند و یادآور شد: اما در بحث ماهیت وجودی آنها، چندان اقدامی صورت نمی گیرد و به جز مجموعه مدیریتی جهادکشاورزی آذربایجان شرقی که برای حضور در نمایشگاه صنایع غذایی دعوت کردند دیگر مجموعه های صنفی، فقط در حد نام حضور دارند.
محمد خراسانی/ فعال صنایع غذایی بستان آباد
بوروکراسی زائد دریافت تسهیلات بانکی باعث انصراف فعالان می شود
مدیرعامل صنایع غذایی خراسانی که تولید انواع مربا را در ناحیه صنعتی تیکمه داش شهرستان بستان آباد در دستور کار قرار داده است نیز گفت: مشکلات تولید مخصوصاً برای تولیدکنندگان شهرستانی و خارج از مرکز استان بسیار زیاد است؛ مبحث ارزش افزوده که می بایست از مصرف کننده دریافت گردد اما به دلیل دسترسی آسان، از تولیدکننده اخذ می شود به ویژه آن دسته از واحدهایی که تولید پایینی دارند مجبور به پرداختش می شوند در حالی که باید سوبسیدهای حمایتی قابل توجهی از تولیدکنندگان انجام گیرد تا مقوله تولید پررونق تر شود.
“محمد خراسانی” با اشاره به اینکه تا به امروز حمایت های خاصی از سوی متولیان و دستگاه های مربوطه صورت نگرفته است افزود: ۱۲ سال قبل و همزمان با آغاز به کار مجموعه، درخواستی در خصوص دریافت وام انجام دادم اما آنقدر بوروکراسی فرسایشی داشت که تصمیم گرفتم با منابع مالی خویش، فعالیت تولید را ادامه دهم.
وی اضافه کرد: متاسفانه به دلیل حضور پررنگ و قدرتمند ترکیه در عراق، بازار این کشور را از دست داده ایم زیرا محصولات ساخت ترکیه که با حمایت دولت اردوغان انجام می گیرد از لحاظ کیفیت و قیمت حضور پرثمری دارند.
فراز ابهری/ فعال حوزه ماشین آلات آرد و نان آذربایجان شرقی
تامین مواد اولیه دستگاه های صنعتی برای تولیدکنندگان مشکل ساز است
مدیر شرکت آذرنان که به تولید انواع دستگاه های نانوایی در آذربایجان شرقی می پردازد گفت: دستگاهها به صورت ربات هستند که در دنیای امروز به پخت انواع نان باکیفیت و با ماندگاری بالا می پردازند تا ضایعات نان به حداقل ممکن کاهش یابد که غیرقابل مقایسه با پخت نان به صورت دستی است.
“فراز ابهری” از صادرات دستگاه های تولید نان ساخت داخل به کشورهای افغانستان، پاکستان، عراق، روسیه و ارمنستان خبر داد و افزود: مردم در حال حاضر نگرش نسبتاً منفی به این قضیه داشته و از ماشینی بودن تولید نان انتقاد می کنند در حالی که با این دستگاه ها می توان با حداکثر راندمان به پخت نان پرداخت.
وی، تامین مواد اولیه اینگونه دستگاه های صنعتی را برای تولیدکنندگان مشکل ساز دانست و اضافه کرد: بازار به سوی نقدینگی سوق یافته است که تامین آن در گام نخست دشوار می باشد زیرا ثبات اقتصادی وجود ندارد و قیمت ارز مرتباً در نوسان است به طوری که ثبت سفارشات ما نیز در لحظه اتفاق می افتد.
بدین ترتیب به نظر می رسد حمایت هایی که به صورت شفاهی و شعاری از زمان دولت سیزدهم به بعد مرسوم شده و آن جراحی اقتصادی که حتی در نیمه عمر آن دولت نیز به مقصد نرسید باید به صورت جدی دنبال شود زیرا تولیدکننده ای که نتواند با رضایت کامل به فعالیت بپردازد به طور حتم، محصول باکیفیت و معقولی را به بازار عرضه نخواهد کرد زیرا او هم مشکل دارد.