اهمیت همراهی دولت با بخش خصوصی استانهای صنعتی در گذر از دوران ناترازی انرژی به روایت "عصرآزادی"

تلاش بخش خصوصی آذربایجان برای کاهش خسارات بخش تولید

عصرآزادی/ شهرام صادق زاده
ناترازی انرژی یک واقعیت انکارناپذیر است که کشور در سالهای اخیر به آن دچار شده و هرچند همواره بر لزوم مدیریت صحیح برای عبور از این چالش تاکید می شود اما با بی تدبیری دولت های قبل، این بحران، بحرانی تر شده و گریبان صنایع استانهای صنعتی را گرفته است.
صنایع آذربایجان شرقی به عنوان یکی از قطب های صنعتی ایران به حد کافی در فصل تابستان از کمبود برق آسیب دیده‌اند و نباید این واحدهای تولیدی در زمستان هم مجدداً متضرر شوند زیرا قطعی برق در دو روز از هفته اتفاق جالبی نیست و اگر تلاش بخش خصوصی این استان نبود تعداد روزهای قطعی برق به یک روز تقلیل نمی یافت و با همان روال تداوم می یافت.
در حقیقت، پس از پیگیری‌های مستمر اتاق بازرگانی تبریز، از قطعی برق دو روز در هفته صنایع آذربایجان شرقی که در راستای مدیریت برق صورت می‌گرفت جلوگیری به‌ عمل آمد و اکنون صنایع این استان تنها یک روز قطعی برق دارند تا واحدهای صنعتی با امیدواری نِسبی به فعالیت های تولیدی خود ادامه دهند گرچه باز هم رضایت بخش نیست.
بر این اساس، مقرر گردیده برق واحدهای صنعتی آذربایجان شرقی تنها یک روز در هفته قطع شود زیرا واحدهای بزرگ صنعتی آذربایجان پس از اتمام پیک مصرف برق در تابستان و تعطیلی‌های مکرر، در ماه‌های پایانی سال باید خسارات ناشی از کاهش تولید را جبران نموده و پس از حواشی ناترازی های انرژی، مقداری هم در مدار تولید قرار گیرند…
مدیریت اول
مقایسه وضعیت موجود قطعی برق در آذربایجان شرقی با استانهای هم ‌ترازی مانند اصفهان و خراسان نشان می دهد در شهرک های صنعتی این استان ۴۳ درصد برق مورد نیاز صنایع تأمین شده، در حالی که این آمار در استان اصفهان ۱۰۶ درصد بوده است!
اختصاص اعتبار قابل توجه برای تأمین زیرساخت ‌های شهرک های صنعتی آذربایجان شرقی در سفر رئیس جمهور سابق به این استان هنوز هم در هاله ای از ابهام قرار دارد و کمبود برق، صنایع استان و به ویژه سرمایه گذاری های بزرگ در حوزه فولاد، مواد غذایی و غیره را با چالش های زیادی مواجه کرده است؛ سرمایه گذاری ‌هایی که می تواند علاوه بر تولید ثروت، زنجیره های تولید این استان صنعتی را تکمیل کرده و چرخ صنایع کوچک را به حرکت درآورد.
مهدی امینی به عنوان رئیس خانه صمت استان آذربایجان‌ شرقی بر لزوم رعایت عدالت در خاموشی‌ های برق تاکید کرده و می گوید اگر کمبودی وجود دارد باید برای همه یکسان باشد، اینکه در شرایط بحرانی، قطع برق صنایع اولویت نخست باشد، به هیچوجه قابل قبول نیست و سایر مشترکان صنعتی و خانگی نیز باید در مدیریت مصرف برق سهیم باشند.
رئیس کمیسیون صنایع و انرژی اتاق بازرگانی تبریز نیز با بیان اینکه آذربایجان‌ شرقی در انتهای خط لوله گاز کشور قرار دارد می گوید که این امر باعث شده است اُفت فشار گاز در این استان نسبت به سایر استان‌ها بیشتر احساس شود.
یونس اکبرپور پایدار تاکید دارد که اگر برای مدیریت این شرایط چاره‌اندیشی نشود زمستان امسال ناترازی انرژی دوچندان خواهد شد زیرا همانگونه که در فصول گرم سال، برق مناطق گرمسیر کشور قطع نمی‌شود باید در فصول سرد نیز مشترکان مناطق سردسیر از جمله استانهای غرب و شمالغرب کشور دغدغه‌ای در تامین برق و گاز نداشته باشند.
مدیریت دوم

مشورت مسئولان اقتصادی و کابینه دولت با بخش خصوصی استانهای صنعتی همچون آذربایجان شرقی امر بسیار مهمی است که نباید با بی توجهی دولتمردان مواجه شود زیرا میزان ناترازی‌های انرژی و تحمیل خسارات فراوان به صنایع در پی قطعی‌ها برای فعالان تولیدی دردسرساز می‌شود و وزارت نیرو موظف است که برای جبران خسارات راهکار ارائه کند.
رئیس تبریزی الاصل اتاق بازرگانی ایران معتقد گفت: واقعیت این است که طی سال‌های اخیر، واحدهای صنعتی شرایط اقتصادی خوبی نداشته و مسائل نقدینگی، نوسانات نرخ ارز، دستورالعمل‌ های خلع‌ الساعه، قوانین متعدد و غیره شرایط را برای فعالان اقتصادی دشوار کرده است.
صمد حسن زاده با اشاره به اینکه طی سالهای اخیر ارتباط دولت با بخش خصوصی‌ در بسیاری موارد کمرنگ شده است افزود: شرایطی ایجاد شده که تمام واحدهای تولیدی با مشکلات بزرگ دست و پنجه نرم کرده‌ اند؛ بنابراین خواستار این هستیم که جلسات کارشناسی و همفکری وزرای مرتبط با اقتصاد با بخش خصوصی برگزار شود تا از نظرات بخش خصوصی برای رفع مشکلات در کوتاهترین زمان ممکن بهره گرفته شود.
وی اضافه کرد: امروزه ناترازی‌ها در حوزه انرژی شامل برق و گاز و ناترازی‌ زیرساخت‌های اقتصادی و غیره مشکلات بسیاری از جمله کمبود منابع مالی را برای فعالان اقتصادی به ویژه در استانهای صنعتی ایجاد کرده است که حل آنها، کار بزرگی خواهد بود؛ البته در این شرایط انتظار معجزه از دولت چهاردهم نداریم اما امیدواریم دولت در مسیر اصلاح مشکلات گام برداشته و برای رفع معضلات ناترازی‌، فکری اساسی شود زیرا بخش خصوصی هم در این مسیر گام‌هایی برداشته و برای حل مشکلات خود تلاش می کنند که بدون حمایت دولت بی فایده است.
مدیریت آخر
کمبود انرژیِ برق موضوعی است که در واقع قلب صنعت را هدف گرفته است و به تبع آن، خاموشی صنایع آذربایجان، نگرانی از پیامدهای مکرر قطعی برق و از حرکت ایستادن چرخه تولید یک استان صنعتی یعنی به خطر افتادن سرمایه و دلسرد شدن سرمایه گذاران بزرگ که مانع دستیابی به شعار سالی خواهد بود که حدود دو ماه از آن باقی مانده است.
وجود زیرساخت های مناسب مانند انرژی برق موجب رشد و توسعه صنایع آذربلیجان شرقی می ‌شود و تولیدکنندگان بدون نگرانی از کمبود انرژی مورد نیاز بر بخش تولید متمرکز خواهند شد زیرا این استان با وجود ظرفیت های بالای صنعتی و تجاری همواره یکی از قطب ‌های مهم اقتصادی کشور بوده است و اکنون نیز با سرمایه ‌گذاری های بسیاری که در بخش صنعت انجام شده، تامین زیرساخت ها بیش از گذشته حائز ‌ اهمیت است.
این در حالی است که بر اساس آمارهای اعلام شده، سهم انرژی برق صنایع شهرک ‌های صنعتی آذربایجان شرقی تنها ۴۳ درصد است در حالی که در تابستان سال ۱۴۰۲ مانند یک کابوس در بخش تولید خود را نشان داد و باعث دلسردی بسیاری از واحدهای صنعتی شد که آنهم ارتباط مستقیمی با حوزه تولید دارد و از دست هیچکس هم کاری برنیامد.
آذربایجان شرقی با وجود ظرفیت‌ های بالای صنعتی و تجاری همواره یکی از قطب‌های مهم اقتصادی کشور بوده و اکنون نیز با سرمایه گذاری‌های بسیاری که در بخش صنعت انجام شده، تأمین زیرساخت‌ها بیش از گذشته حائز اهمیت است.
بدین ترتیب، فعالان بخش خصوصی آذربایجان شرقی از دولت چهاردهم انتظار دارند برخلاف دولت قبل در تصمیم‌ سازی‌های خود از نظرات و تجارب این بخش استفاده کنند نه‌ اینکه بدون اخذ نظر از بخش خصوصی و مشورت با آنها، ابلاغ دستورالعمل های خلق الساعه همچون گذشته تداوم یابد.
ارسال یک پاسخ