اهمیت برگزاری جشنواره های ملی به میزبانی آذربایجان شرقی از نگاه "عصرآزادی"

شگفتی “جاده سبز” در آذربایجان شرقی

عصرآزادی/ شهرام صادق زاده
جایگاه آذربایجان شرقی در حوزه فرهنگ، هنر و رسانه در سطح ملی به غیر از پایتخت، یک سر و گردن از سایر استانها بالاست زیرا استعدادهای نهفته ای در این منطقه وجود دارد که هنگام برگزاری فستیوال های هنری و رسانه ای کشف می گردد؛ واقعیتی که اساتید و پیشکسوتان عرصه هنر و رسانه کشور نیز به آن اذعان دارند.
برگزاری موفقیت آمیز نخستین جشنواره ملی چندرسانه ای “جاده سبز” نمونه ای از این دست رویدادهاست که هم به جهت نحوه برگزاری و تحقق اهداف آن به میزبانی تبریز و هم به جهت مشارکت هنرمندان و خبرنگاران کل کشور در آن توانست موجب فخر آذربایجانی ها شود.
این جشنواره ملی در سه بخش رسانه‌ ای شامل آثار مکتوب، چندرسانه‌ای و گرافیک توسط موسسه فرهنگی – هنری فصل هنر با حمایت و پشتیبانی اداره کل راهداری و حمل و نقل جاده‌ای آذربایجان شرقی و تشکل‌های صنفی حمل و نقل جاده‌ای به دبیری فرید حیدری به کار خود پایان داد.
در این آیین اختتامیه این جشنواره که روز ۶ بهمن ۱۴۰۳ در تبریز برگزار شد علاوه بر تجلیل از بهروز بهزادی و محمدکاظم انبارلویی به عنوان روزنامه‌ نگار و پیشکسوتان رسانه کشور، محمد عزیزی راد روزنامه‌ نگار و پژوهشگر علوم ارتباطات و نیز یوسف اعظمی نویسنده، شاعر، مترجم و پیشکسوت رسانه آذربایجانی، طبق نظر نهایی هیئت داوران برجسته، ۲۵ جایزه نیز به برگزیدگان جشنواره اهدا گردید.
در حقیقت و به گفته فرید حیدری – دبیر جشنواره و مدیرعامل موسسه فرهنگی، هنری فصل هنر – نزدیک به ۸۰۰ اثر به دبیرخانه این جشنواره ارسال شد که برای دور اول، آنهم در حوزه‌ای که با فقر محتوایی مواجه هستیم بسیار قابل توجه بود زیرا متأسفانه در زمینه حمل و نقل، ترانزیت و موضوعات جاده‌ای، رسانه‌ها فعالیت زیادی نداشته‌ اند و همین تعداد آثار نشان‌ دهنده ظرفیت بالای این حوزه است؛ ظرفیتی که می تواند تبدیل به یک جشنواره بین المللی شده و تبریز به اولین دیگری دست یابد…
اصلاح کاستی ها و فرهنگ سازی جاده ای
سرپرست مرکز ارتباطات و اطلاع رسانی وزارت راه و شهرسازی در آیین اختتامیه اولین جشنواره جاده سبز با بیان اینکه کاهش ۱۰ درصدی تلفات سوانج رانندگی در برنامه هفتم توسعه آمده است گفت: دستیابی به این هدف، نیازمند فرهنگسازی در میان افکارعمومی جامعه است و بازوی اصلی آن نیز رسانه‌ها هستند.
نسرین وزیری افزود: یکهزار و ۵۰۰ نقطه کم خطر و ۸۷۸ نقطه پرخطر حادثه خیز در سطح کشور شناسایی شده که ۴۵۰ نقطه حادثه خیز در سال قبل و بیش از ۴۰۰ نقطه نیز در سال جاری رفع شده است.
وی با بیان اینکه باید به سمت جاده‌های ایمن و سبز با حداقل تلفات حرکت کنیم اضافه کرد: رویدادهایی همچون جشنواره جاده سبز باید همچنان مستمر باشند تا بتوانیم به هدف والای ایمنی در حمل و نقل و جاده‌ها از طریق اصلاح کاستی ها و فرهنگ سازی دست یابیم.
کمک به شناساندن مشکلات جاده ای کشور
مدیرکل راهداری و حمل و نقل جاده‌ای آذربایجان شرقی نیز گفت: آذربایجان شرقی در کریدور شرق به غرب و جاده ابریشم قرار گرفته و استانی صنعتی، کشاورزی و گردشگری است.
اروجعلی علیزاده با بیان اینکه آذربایجان شرقی، ۲۳۴ کیلومتر راه مرزی با کشورهای ارمنستان و آذربایجان دارد افزود: سالانه بیش از ۳۵۰ میلیون تردد، ۲۵ میلیون جابجایی بار و ۵ میلیون جابجایی مسافر در طول محورهای ارتباطی استان داریم.
وی با اعلام اینکه بیش از ۹۰ درصد جابجایی ها در استان بر از طریق جاده هاست اضافه کرد: از نظر سخت افزاری در جاده های کشور به اندازه کافی جلو رفتیم ولی شاهد تلفات جاده ای سالانه ۲۰ هزار نفر در کشور هستیم که یکهزار مورد آن مربوط به استان است.
علیزاده با بیان اینکه عامل انسانی بیشترین نقش را در بحث تصادفات جاده‌ای دارد خاطرنشان کرد: رسانه ها می توانند دغدغه و چالش‌های حوزه راه و جاده را به گوشی جامعه و مردم برسانند و برگزاری چنین جشنواره ها، می تواند به شناساندن مشکلات این حوزه کمک کند.

شگفتی هیات داوران جشنواره جاده سبز

فریدون صدیقی از اعضای هیئت داوران این جشنواره درباره تأثیر اینگونه جشنواره‌ها گفت: برگزاری کارگاه‌ها و نشست‌ها باید با جدیت بیشتری دنبال شود زیرا در این‌که جشنواره‌های محلی و استانی چندان فراگیر نیستند به از دست رفتن مرجعیت رسانه‌ها برمی‌گردد اما مهم است که ابتدا خودمان را جدی بگیریم تا جامعه علمی نیز ما را جدی بگیرد.
فریدون عموزاده – دیگر داور جشنواره – نیز اظهار کرد: حضور در این جشنواره فرصتی برای ارزیابی آثار متنوع از سراسر کشور بود که باید رویکرد و هدف جشنواره مشخص باشد تا انتظارات و درخواست‌ها بر آن مبنا تعریف شوند.
یونس شکرخواه – استاد برجسته روزنامه نگاری کشور – نیز تأکید کرد: یک شهر توانسته نیابت ملی را بر عهده بگیرد و باید قدردان این اتفاق باشیم زیرا تبریز شهری پر از سوژه است و این جشنواره نیز جدیت قابل توجهی داشته است.
حمیدرضا بیدقی – عضو هیئت داوران جشنواره جاده سبز – ضمن اشاره به کیفیت آثار واصله بیان کرد: آثاری از مناطق دورافتاده کشور ارسال شده که واقعاً شگفت‌ انگیز بود لذا چنین جشنواره‌ای فرصتی برای دیده شدن این آثار فراهم کرده و علاوه بر اینکه از استاندارد‌های خوبی برخوردار بود در شرایط اقتصادی موجود، برگزاری آن بسیار ارزشمند است.
آناهیتا درگاهی – دیگر داور جشنواره – نیز بر اهمیت انسجام جشنواره جاده سبز تأکید کرد و گفت: موضوعات جاده‌ای آنقدر جذاب هستند که به‌ عنوان نمایشنامه و فیلمنامه نیز می‌ توان از آنها بهره گرفت لذا خودم از ابن جشنواره ایده گرفتم و قصد دارم پیشنهاد نوشتن آثاری را با این مضمون به دوستان انتقال دهم.
آذربایجان شرقی میزبان لایق جاده سبز
آذربایجان شرقی یکی از استان‌های مهم بوده و در کریدور شرق به غرب و جاده تاریخی ابریشم  قرار دارد؛ استانی صنعتی و گردشگری که با کشورهای مهم همسایه مراودات فرهنگی، توریستی و تجاری دارد و با تمام این موارد، همواره در بحث ایمنی جاده ها جزو پرچالش‌ ترین مناطق کشور بوده است که برگزاری سالانه جشنواره جاده سبز می تواند به تقویت ایمنی و طراوت جاده ها و محورهای مواصلاتی آن کمک کند.
جشنواره ملی چندرسانه‌ای جاده سبز که توسط موسسه فرهنگی هنری فصل هنر ‌و با حمایت و پشتیبانی اداره کل راهداری و حمل و نقل جاده‌ای آذربایجان شرقی و تشکل‌های صنفی حمل و نقل جاده ای و دانشگاه هنر اسلامی تبریز برگزار شد حامل یک پیام خاص بود و آن اینکه، پرداختن به مصائب و مسائل جاده ای و راهداری باید بیش از پیش مورد رقابت فعالان هنر و رسانه قرار گیرد و این جشنواره با هدف افزایش سطح ایمنی جاده‌ها به کار خود پایان داد تا حوزه حمل و نقل را در کانون توجه رسانه‌ها و تشکل های هنری قرار دهد.
بدین ترتیب و به گفته فرید حیدری. – دبیر جشنواره ملی جاده سبز و مدیرعامل موسسه فصل هنر – این جشنواره پس از ماهها تلاش، در راستای افزایش فرهنگ سازی سطح ایمنی جاده‌های کشور گام برداشت و توانست حوزه حمل و نقل را در کانون توجه فعالان هنر و رسانه قرار دهد کمااینکه باید به برگزارکنندگان جشنواره تبریک گفت که ویژگی‌ مهم این جشنواره، عدم دخالت افراد غیرمرتبط و عدم سفارشی کردن نوع داوری بود و همانا تمام آثار با دقت داوری شدند؛ برخلاف برخی از جشنواره های استانی که به نفع یک جریان خاص تمام می شود.

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.