مدیر مرکز نوآوری و توسعه تعاون آذربایجان شرقی در جمع خبرنگاران تاکید کرد؛
فناوری از بطن صنعت پدید می آید
عصرآزادی/ شهرام صادق زاده: مدیر مرکز نوآوری و توسعه تعاون آذربایجان شرقی موسوم به “منتا” از راه اندازی سامانه ای تحت عنوان “آوند” Avand برای شناسایی نیازهای فناورانه صنایع استان در محورهای آب، انرژی و محیط زیست و ایجاد ارتباط لازم با فناوران از این طریق خبر داد.
“رسول خالقی” در گفتگو با خبرنگاران در مرکز نوآوری و توسعه تعاون آذربایجان شرقی گفت: در حوزههای صنعت، معدن و کشاورزی از مفهوم توسعه عقب مانده و به واسطه نبود واحدهای تحقیق و توسعه، صنایع استان نمیتوانند از فناوری روز بهره مند شوند.
وی ادامه داد: در حوزه فناوری نیز چالش مهمی داریم و متأسفانه فناورها به دلیل عدم شناخت نسبت به نیازهای صنایع، به سراغ طرحهایی می روند که صنعت به آن احتیاج چندانی ندارد.
خالقی با اشاره به اینکه فرهنگ سازی مهمترین گزینه ای است که می تواند در درک مفاهیم فناورانه موثر باشد افزود: زیرا جایگاه تحقیق و توسعه به عنوان کانال ارتباطی بین صنعت و فناوران باید مرتفع گردد.
وی اضافه کرد: اگر بر روی موارد مسئله محور و نیاز محور حرکت کنیم مشتریان و متقاضیان خاصی را به سوی واحد صنعتی خود جذب خواهیم کرد لذا نقش آفرینی فناور، موضوع بسیار ارزشمندی است که باید به سوی تقاضا محوری هدایت گردد.
خالقی، رویکرد جدید این مرکز را بر روی مسئله محوری عنوان کرد و یادآور شد: در تلاش برای شناسایی و رفع چالش های صنایع در سه موضوع آب، انرژی و محیط زیست خواهیم بود کمااینکه در بحث محیط زیست، کارخانهها با چالش فاضلاب و پسماندها روبرو بوده و عدم بهره برداری از فناوری و فرسوده بودن تجهیزات فعلی سبب ایجاد پسماندهای صنعتی افزون تر می شود.
وی بر اهمیت موضوع انرژی در صنایع تاکید کرد و متذکر شد: مصرف بالای انرژی در صنایع به دلیل فرسوده بودن و عدم کارکرد صحیح تجهیزات، یکی دیگر از چالشهای موجود در صنایع استان است که فناورهای متبحری برای رفع این معضل داریم.
مدیر مرکز نوآوری و توسعه تعاون آذربایجان شرقی در خصوص چالش سوم صنایع نیز خاطرنشان کرد: در بخش کشاورزی و سدهای باطله، مصرف آب با فرآیند درستی طی نمیشود زیرا در کشوری همچون ژاپن، در یک واحد صنعتی، ۱۶ بار بازچرخانی آب وجود دارد اما در صنایع ما روند بازچرخانی و تصفیه آب مناسبی نداریم.
وی با اشاره به قانون جهش تولید دانش بنیان و تسهیلات آن برای صنایع خاطرنشان کرد: اگر یک مجموعه، تحقیق و توسعه را جدی گرفته و موفق به تولید محصول دانش بنیان شده و یکی از چالش های ملی را تحت پوشش قرار دهد، معافیت مالیاتی شامل این واحد میشود که در این راستا هم فناور و هم واحد صنعتی منتفع خواهد شد.
خالقی اظهار کرد: در موضوع نیازمحوری و تقاضامحوری در حوزه فناوری تاکنون هیچ برنامه مدونی وجود ندارد زیرا راهبری حوزه فناوری باید از سوی واحدهای تولیدی مورد توجه قرار گیرد و همانا فناوری از بطن صنعت پدید می آید.
وی با ذکر این نکته که صنعت، دانش فنی لازم جهت بررسی مشکلات بدنه خود را ندارد تاکید کرد: متاسفانه برون سپاری مناسبی را نیز سراغ نداریم اما راهکار در این است که واحدهای صنعتی مربوطه به سوی تحقیق و توسعه روی آورده و با شناسایی مسئله، تمام واحدهای کارخانه در یک سیستم واحد به استراتژی لازم دست یابند کمااینکه اگر این امر در داخل کشور عملیاتی نشود برای واردات تکنولوژی و فناوری باید چند برابر آن هزینه گردد.
نائب رئیس کمیسیون فناوری اتاق تعاون ایران در خصوص سامانه آوند هم متذکر شد: هم فناورها و هم صنایع می توانند از طریق سایت techavand.ir وارد بخش رویدادها شده و نسبت به ارائه نیاز یا پیشنهاد محصول فناورانه خود اقدام نمایند.
خالقی در پاسخ به سوال خبرنگار “عصرآزادی” مبنی بر نحوه ارتباط مرکز نوآوری و توسعه تعاون آذربایجان شرقی با دانشگاه های صنعتی استان نیز توضیح داد: دانشگاه ها، پارکهای فناوری، مراکز رشد و غیره همگی در ایجاد علم در سطح استان دخیل هستند لذا از طریق ارتباط با اساتید عملیاتی و دانشگاه های صنعتی از تجارب آنها نهایت استفاده را به عمل می آوریم و علاوه بر ارتباطات سیستماتیک، با اساتید دغدغه محور و دانشجویان فعال نیز در تعامل هستیم.
شایان ذکر است در این نشست از سامانه آوند – تحقیق و توسعه به وسعت ایران – رونمایی به عمل آمد و بر تبیین رویداد مسئله محور و نیازهای فناورانه صنایع، معادن و کشاورزی در حوزه های محیط زیست، انرژی و آب تاکید شد که تحت عنوان “رویداد ملی چرخه حیات ما” در جریان است.