اهم مباحث نشست شماره ۱۰۸ شورای گفتگوی دولت و بخش خصوصی آذربایجان‌ شرقی به روایت "عصرآزادی"

دستِ کوتاه آذربایجان از اعتبارات دانش بنیان

عصرآزادی آنلاین/ شهرام صادق زاده

یکصد و هشتمین نشست شورای گفتگوی دولت و بخش خصوصی آذربایجان‌ شرقی که معمولاً در پارلمان بخش خصوصی تبریز برگزار می شد این بار در عمارت استانداری آذربایجان شرقی تشکیل گردید و در آن مشاور رئیس جمهور در امور همکاری‌های اقتصادی به عنوان مهمان ویژه، استاندار آذربایجان‌ شرقی، رئیس اتاق بازرگانی تبریز و نمایندگانی از بخش خصوصی و دولتی را همراهی کرد.
نشست بهمن ماه ۱۴۰۳ این شورا با محوریت بررسی تعیین و تکلیف مالکیت محل کارخانه نوآوری تبریز و تعریف پروسه جذب منابع صندوق جهت تسریع در راه‌ اندازی و بررسی راهکارهای تسهیل دسترسی به منابع صندوق نوآوری و البته شکوفایی برای شتابدهی به اکوسیستم نوآوری استان برگزار شد.
از نکات جالب توجه این نشست می توان به امضای تفاهم نامه سه جانبه همکاری استانداری آذربایجان شرقی و اتاق بازرگانی تبریز با صندوق نوآوری و شکوفایی اشاره کرد که مشتمل بر ۹ ماده بوده و در راستای تحقق شعار سال، رشد تولید گسترش فعالیت‌های اقتصادی و نوآورانه در سطح استان و ایجاد بستری مناسب برای توسعه پروژه‌های نوآورانه و حمایت از کارآفرینی در منطقه صورت گرفت.
گویا آذربایجان‌ شرقی، ششمین استان دارای بیشترین شرکت‌ های دانش‌ بنیان در سطح کشور است در حالی که متاسفانه از لحاظ سهم دریافتی اعتبارات، سی‌امین استان بوده و اصلاً از وضعیت مطلوبی برخوردار نیست؛ واقعیتی تلخ که با ظرفیت های بی نظیر آذربایجان تناسبی ندارد و معلوم نیست چرا در سنوات گذشته توجهی به این قضیه نشده است…

◾️آذربایجان شرقی باید به هاب هوش مصنوعی کشور تبدیل شود

مشاور رئیس جمهور در امور همکاری‌های اقتصادی با تاکید بر اینکه منابع صندوق نوآوری و شکوفایی باید در مسیر درست صرف شود گفت: بیش از ۹۰ درصد اقتصاد آذربایجان شرقی دست بخش خصوصی است و همین امر ضرورت تخصیص منابع بیشتر صندوق به استان را دوچندان می‌کند.
“معصومه آقاپور علیشاهی” با اشاره به اینکه باید کمک کنیم تا آذربایجان شرقی به هاب هوش مصنوعی کشور تبدیل شود افزود: در بسیاری از موارد اقتصادمان به شکل خصوصی است که دولت و عوامل دولت، آنها را مدیریت می‌کنند لذا بازار کاری به بخشنامه‌ها و مصوبات دولت نداشته و مسیر خود را طی می‌ کند و افزایش قیمت نرخ دلار، فضا را برای فعالیت واحدهای تولیدی بسیار دشوار کرده است.

◾️شرکت‌های دانش‌ بنیان استان نیاز به کارگاه و محل استقرار دارند

استاندار آذربایجان‌ شرقی ضمن ابراز تاسف از سهم ناچیز این استان از اعتبارات صندوق نوآوری و شکوفایی، از انجام اقداماتی در رابطه با حمایت از پروژه‌ ها و طرح‌های نوآورانه و فناورانه در آذربایجان‌ شرقی، راه‌ اندازی کارخانه نوآوری، کمک به راه‌ اندازی صندوق‌های CVC یا همان شرکت سرمایه گذاری خطرپذیر شرکتی و VC یا همان شرکت سرمایه گذاری کلاسیک ریسک پذیر در سطح استان در قالب این تفاهم‌ نامه خبر داد.
“بهرام سرمست” با اشاره به راه‌ اندازی کارخانه نوآوری در استان قم افزود: جای تعجب دارد که استانی صنعتی همچون آذربایجان‌ شرقی که دارای ظرفیت دانشگاهی و سرمایه انسانی ویژه است، تاکنون موفق به راه‌ اندازی کارخانه نوآوری نشده است لذا شرکت‌های دانش‌ بنیان برای فعالیت نیاز به کارگاه و محلی برای استقرار دارند و در این زمینه خواستار تخصیص اعتبارات لازم از سوی صندوق هستیم.

◾️حمایت از دانش‌ بنیانی ها به تولید محصولات باکیفیت‌ منجر می شود

رئیس اتاق بازرگانی تبریز با تاکید بر اینکه مشکلات واحدهای صنعتی هر روز بیشتر شده و شرایط برای فعالیت اقتصادی سخت‌تر می‎‌شود خواستار همراهی دولت و بانک‌ها در اعطای وام و تسهیلات شد.
“یونس ژائله” ضمن ابراز خرسندی از انعقاد تفاهم‌ نامه سه‌ جانبه بین استانداری، اتاق تبریز و صندوق نوآوری و شکوفایی افزود: حمایت از شرکت های دانش‌ بنیان به تولید محصولات باکیفیت‌تر منجر شده و می تواند برای کشور درآمد ارزی ایجاد نماید.
وی با ذکر این نکته که برای نجات کشور باید برنامه دقیقی با مشارکت بخش خصوصی ارائه شود اضافه کرد: در حال حاضر هم فعالان اقتصادی و هم مردم تحت فشار اقتصادی هستند و با تداوم روند فعلی، باید آماده روزهای دشوارتری نیز باشیم.

◾️ضریب نفوذ صندوق سرمایه‌ گذاری استان باید به ۷۰ درصد برسد

رئیس صندوق نوآوری و شکوفایی کشور از اشتغال ۴۰۰ هزار نفر در شرکت‌های دانش‌ بنیان سراسر کشور خبر داد و گفت: ۱۰ هزار شرکت دانش‌ بنیان بخشی از نیازهای کالاهای تحریمی، اشتغال و نیازهای کشور در بخش‌های مختلف را تامین می‌ کنند.
“محمدصادق خیاطیان” ظرفیت شرکت‌های دانش‌ بنیان آذربایجان‌ شرقی را بسیار بالا توصیف کرد و افزود: امیدواریم شهرداری یا هر ارگان دیگری که در راستای تجهیز و تامین زیرساخت‌های کارخانه نوآوری فعالیت خواهند کرد، اقدامات بلند مدتی داشته باشند.
وی از اعطای تسهیلات یکهزار میلیارد تومانی به شرکت‌ های دانش‌ بنیان این استان خبر داد و اضافه کرد: نزدیک به ۲۰۰ میلیارد تومان به شرکت‌های خُرد و بیش از ۸۰۰ میلیارد تومان به شرکت های دانش‌ بنیان بزرگ استان اعطا کردیم و امیدواریم ضریب نفوذ صندوق سرمایه‌گذاری در این استان را به ۷۰ درصد افزایش دهیم.

◾️با روند فعلی توسعه و پیشرفت پارک علم و فناوری کاهش می‌ یابد

رئیس پارک علم و فناوری آذربایجان‌ شرقی به افزایش ظرفیت کارخانه نوآوری این استان تاکید کرد و گفت: ظرفیت کارخانه حدود ۵ هزار و ۶۰۰ مترمربع بود ولی پیشنهاد پارک علم و فناوری به شهرداری تبریز برای افزایش ظرفیت ۱۹ هزار مترمربعی است و حدود ۹۰ میلیارد تومان منابع برای تجهیز و نوسازی سوله‌های کارخانه نیازمندیم.
“سعید جعفری‌ راد”، از کاهش سهم پارک علم و فناوری از صندوق‌ های سرمایه‌ گذاری استان ابراز گلایه‌ مندی کرد و افزود: آذربایجان‌ شرقی دو صندوق منطقه ارس و استان دارد که متاسفانه در سالهای گذشته سهم اعتبار پارک علم و فناوری در صندوق منطقه ارس از ۱۷ به ۹ درصد و در صندوق استان نیز از ۱۷ به ۱۳ درصد رسیده است که با این روند اختصاص منابع، توسعه و پیشرفت پارک علم و فناوری کاهش می‌ یابد.

◾️شرکتهای دانش‌ بنیان به‌ سختی در حال توسعه و پیشرفت هستند

مدیرکل صنعت، معدن و تجارت آذربایجان شرقی عمده مشکل شرکت‌ های دانش‌ بنیان را تبدیل صنعت تولیدی به ثروت عنوان کرد و گفت: شرکت‌ های دانش‌ بنیان مشکلات متعددی دارند که به‌ سختی در حال توسعه و پیشرفت هستند.
“صابر پرنیان” به تامین زیرساخت مناسب برای شرکت‌های دانش‌ بنیان تاکید کرد و افزود: می‌ توانیم با انعقاد تفاهم‌ نامه با مشاور و ‌معاونت نوآوری رئیس جمهور، الگوی جدیدی در تبریز که به عنوان شهر اولین‌هاست به صورت پایلوت، زمینی را به صورت استیجاری برای استقرار شرکت‌های دانش‌بنیان در نظر بگیریم.

◾️حدود ۶۳ شرکت دانش بنیان آذربایجانی منتظر اعطای زمین هستند

از قرار معلوم و بر اساس آمارها، از ۳۶۴ شرکت دانش بنیان آذربایجان شرقی ۲۷۴ مورد نوپا هستند و از بین این شرکت‌ها، ۱۴۰ شرکت هیچگونه تسهیلاتی از صندوق نوآوری و شکوفایی ریاست جمهوری دریافت نکرده بودند در حالی که ۶۶ شرکت دانش‌ بنیان نوآور با فروش بیش از ۵ میلیارد تومان و ۲۴ شرکت فناور در استان فعالیت می‌ کنند.
بدین ترتیب متاسفانه هم اکنون ۳۵ شرکت دانش‌ بنیان استان در انتظار دریافت حمایت و ۶۳ شرکت دیگر نیز منتظر اعطای محل فعالیت خود هستند و در حالی که سهام سرمایه صندوق آذربایجان شرقی از ۶۰ میلیارد تومان به ۵۰۰ میلیارد تومان افزایش یافته اما، نوع حمایت ها از این قبیل شرکت های عمدتاً نوپا تعریفی ندارد!

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.