یک کارشناس اقتصادی در آذربایجان شرقی درباره بحران ارزی در اقتصاد ایران هشدار داد؛
ضرورت کنترل تقاضای ارزهای خارجی و کاهش نرخ آن
عصرآزادی/ سرویس اقتصادی: مشکلات اقتصادی در سال های اخیر موجب کاهش قدرت خرید مردم کشور شده است و تحریم های بین المللی که با تورم و افزایش قیمت نهایی محصولات همراه بوده، بر رغبت خرید ارز و بحران جدیدی به نام بحران ارزی دامن زده است که کارشناسان اقتصادی از گسترش این رویه نگرانند.
یک اقتصاددان در آذربایجان شرقی معتقد است: بحران های ارزی در اقتصاد ایران در چند دهه گذشته به صورت مستمر خود را نشان داده و مسبب ایجاد تورم های لجام گسیخته، کاهش تولید و بی ثباتی در نظام اقتصادی شده است.
“محمد کلامی” با ذکر اصلی ترین دلایل ظهور و بروز بحران های ارزی در اقتصاد کشور گفت: تحریم های بین المللی یکی از مهمترین عوامل ایجاد بحران ارزی در ایران تحریم های اقتصادی است که منجر به کاهش صادرات نفت، محدودیت در دسترسی به بازارهای جهانی و کاهش منابع ارزی کشور می شود لذا این موضوع موجب کاهش ارز خارجی در دسترس و فشار بر نرخ ارز داخلی می گردد.
وی افزود: نوسانات اقتصادی داخلی، ضعف در سیاست های اقتصادی داخلی مانند تورم بالا، رکود اقتصادی عدم ثبات در بازارها و نبود برنامه های روشن برای تقویت تولید داخلی نیز باعث کاهش اعتماد مردم به پول ملی و افزایش تقاضا برای ارزهای خارجی می شود.
کلامی اضافه کرد: مدیریت ضعیف سیاست های ارزی، تصمیمات نادرست در سیاستهای ارزی نظیر تخصیص ارز دولتی به واردات غیرضروری، عدم مدیریت صحیح منابع ارزی و عدم پیش بینی کافی برای تقاضای بازار می تواند به بحران های ارزی منجر گردد.
این کارشناس اقتصادی در بخش دیگری از اظهارات خود تاکید کرد: کاهش صادرات غیرنفتی مشکلاتی در زمینه صادرات غیرنفتی نظیر تحریم ها، مشکلات حمل و نقل و شرایط اقتصادی کشورها کاهش ورودی ارز به کشور را پدید آورده است.
کلامی، انتظارات تورمی و روانی بازار تغییرات سریع نرخ ارز به ویژه در مواقع بحران را باعث ایجاد انتظارات تورمی در میان مردم دانست و یادآور شد: این امر به افزایش تقاضا برای خرید ارز به عنوان یک وسیله حفظ ارزش پول منجر می گردد و این روند خود، به بحران ارزی دامن می زند.
وی خاطرنشان کرد: کمبود منابع ارزی کاهش درآمدهای ارزی به ویژه از محل فروش نفت کاهش صادرات و کمبود منابع ارزی می تواند منجر به افزایش فشار بر بازار ارز و ایجاد بحران ارزی شود.
کلامی در پایان اظهارات خود به مقوله بی اعتمادی به پول ملی در شرایط بحرانی پرداخت و متذکر شد: مردم تمایل دارند دارایی های خود را به ارزهای معتبر تبدیل کنند زیرا به پول ملی اعتماد کمتری دارند لذا این امر باعث افزایش تقاضا برای ارزهای خارجی و بالا رفتن نرخ ارز می شود که باید تمهیدات کارشناسانه ای در این خصوص انجام گیرد.