اهمیت حضور منطقه آزاد ارس در سومین نمایشگاه بین المللی تجارت با اتحادیه اوراسیا از نگاه "عصرآزادی"

“ارس” گزینه برتر ایران برای تجارت با اوراسیا

عصرآزادی آنلاین/ شهرام صادق زاده

منطقه آزاد ارس ARAS FREE ZONE به عنوان صنعتی ترین منطقه آزاد ایران با قرار گرفتن در مجاورت کشورهای آذربایجان و ارمنستان و برخورداری از بالغ بر ۲۴۰ واحد صنعتی فعال و ۱۵۱ واحد صنایع در دست ساخت به عنوان یک منطقه طلایی تجارت در آذربایجان شرقی و کشور نقش ایفا می کند.
داشتن عنوان هاب لجستیکی یا همان قطب پشتیبانی شمال غرب ایران در حوزه ورود به اتحادیه اوراسیا و کشورهای قفقاز، واقع شدن در مسیر سه کریدور بین المللی، برخورداری از خط ریلی برقی، جاده های مواصلاتی ترانزیتی و مناسب برای حمل کالا، نزدیکی به فرودگاه های تبریز، خوی، نخجوان و ماکو، اتصال به راه آهن سراسری ایران و راه آهن روسیه و اروپا و داشتن انبارهای سرپوشیده بزرگ و سایت بارانداز از جمله ویژگی های مهم این منطقه برای ایفای نقش در حوزه تجارت و صادرات و واردات کالا و محصولات با کشورهای همسایه است.
به دلیل وجود ظرفیت های عالی برای سرمایه گذاری داخلی و خارجی و رونق اقتصادی استان، سازمان منطقه آزاد ارس نیز به همراه سایر مناطق آزاد کشور در سومین نمایشگاه بین المللی تجارت با اتحادیه اقتصادی اوراسیا حضور فعالی یافت که پس از ۴ روز در ششم اسفند ۱۴۰۳ در تهران به کار خود پایان داد.
اتحادیه اوراسیا که شامل بازار مصرف کشورهای بلاروس، روسیه، قزاقستان، قرقیزستان و ارمنستان است و با دارا بودن بازار مصرف ۲۰۰ میلیون نفری می تواند برای منطقه آزاد ارس پر خِیر و برکت باشد تا با ارائه توانمندی های صادراتی خود و تقویت مقوله صادرات، تولیدات استانهای صنعت محور کشور به سوی اوراسیا سرازیر شود البته اگر برخی از جریان های مخالف پیشرفت این منطقه حاشیه سازی نکنند…

◾️افزایش ظرفیت‌ توسعه صادراتی به اوراسیا اولویت‌ منطقه آزاد ارس است

موقعیت ژئواستراتژیک، همسایگی با کشور های حوزه CIS مشترک المنافع، همجواری با بازارهای ۳۰۰ میلیونی، قرارگیری در مسیر ۶ کریدور بین المللی حمل و نقل، قرار گیری در مسیرجاده ابریشم، نزدیکی به ترکیه به عنوان دروازه اروپا، قابلیت ایجاد ارتباط جاده ای و ریلی بین کشورهای حوزه قفقاز با حوزه خلیج فارس در کوتاهترین مسیر و برخورداری از پشتیبانی مادر شهر تبریز از مهمترین مزایای این منطقه آزاد است.
موقعیت منطقه آزاد ارس تا آنجا مهم و بی نظیر است که چندی پیش معاون اقتصادی و سرمایه گذاری این منطقه، ایجاد ساختارهای حمایتی را راهبردی اساسی برای توسعه صادرات در منطقه عنوان کرد و گفت که از تمام ظرفیت های قانونی برای افزایش و توسعه ظرفیت های صادراتی ارس استفاده خواهیم کرد.
“ابراهیم جلیلی” با تأکید بر اهمیت مأموریت‌های صادرات‌ محور در مناطق آزاد کشور افزود: یکی از اولویت‌های اصلی این سازمان افزایش ظرفیت‌ توسعه صادراتی ارس از طریق شناسایی و رفع چالش‌های پیش روی واحدهای تولیدی است و این امر با تمرکز بر تقویت زیرساخت‌ها و بهره‌گیری از ظرفیت‌های قانونی و فناورانه داخلی و با مشارکت جدی تولیدکنندگان و فعالان اقتصادی محقق خواهد شد.
وی با بیان اینکه کارگروه صادرات با هدف شناسایی دقیق مشکلات واحدهای تولیدی فعال در حوزه صادرات و تلاش برای رفع موانع تشکیل شده است اضافه کرد: این کارگروه رویکردی حل‌مسئله‌ای اتخاذ کرده و تلاش خواهیم کرد ضمن تسهیل فرآیندها، شرایط را برای حفظ بازارهای صادراتی موجود فراهم و همچنین زمینه توسعه و ورود به بازارهای جدید را تقویت کنیم.
جلیلی، میزان سرمایه گذاری داخلی تحقق یافته این منطقه آزاد در ۹ ماهه ۱۴۰۳ را ۱۰۰ هزار و ۲۹۲ میلیارد ریال اعلام کرد و یادآور شد: در همین مدت ۶ میلیون دلار سرمایه گذاری خارجی نیز در این منطقه اتفاق افتاده است.

◾️ارس به مرکز توسعه صادرات محصولات ایران به اوراسیا تبدیل شود

مدیرعامل جدید سازمان منطقه آزاد ارس با اشاره به وجود تخفیف های تعرفه ای در تجارت با اتحادیه اقتصادی اوراسیا معتقد است در تجارت با اوراسیا با استفاده از ظرفیت های منطقه آزاد ارس و با ورود به یک بازار مصرف ۱۸۰ میلیون نفری پنجره جدیدی به روی اقتصاد کشور باز می شود.
“هادی مقدم زاده”، شکل گیری اقتصاد یکپارچه را مزیت اصلی تشکیل اتحادیه های اقتصادی دانست و افزود: وجود منطقه آزاد تجاری – صنعتی ارس در تنها مرز زمینی مشترک ایران و اتحادیه اوراسیا با ظرفیت های متنوع صنعتی، کشاورزی، تجاری و ترانزیتی، موجب تسهیل و افزایش حجم صادرات کالاهای غیرنفتی داخلی به بازار های هدف در حوزه اوراسیا شده است.
وی با بیان اینکه منطقه آزاد ارس در محدوده نوردوز با هدف نقش آفرینی فعال در کریدورهای بین المللی تجارت و ترانزیت عمل می کند یادآور شد: سازمان منطقه آزاد ارس مرز مشترک ایران – ارمنستان را به مرکز لجستیک، انبارهای تخلیه و بارگیری، سیستم های مدرن صدور اسناد کالاهای ترانزیتی – صادراتی و محل استقرار کامیون های باری تبدیل کرده تا مبادلات تجاری و اقتصادی بازرگانان و صادرکنندگان کالا و خدمات تسهیل گردد.
مقدم زاده با تاکید بر اینکه منطقه آزاد ارس امروزه پیشران تجارت ایران و اتحادیه اوراسیا است اضافه کرد: این منطقه با بهره مندی از مزیت های قانونی سرمایه گذاری خود، در کنار ظرفیت های موجود در موافقتنامه تجارت آزاد ایران – اتحادیه اورسیا می تواند به عنوان مرکز توسعه صادرات محصولات صنعتی – کشاورزی ایران به حوزه اوراسیا نقش بی نظیری ایفا نماید.
وی تاکید کرد: در حوزه ترانزیت، ارس با پشیبانی زیرساخت های ترانزیت ریلی و لُجستیک محدوده مرکزی جلفا، درصدد است از طریق محدوده نوردوز، کریدور ترانزیت ترکیبی شمال – جنوب شامل خلیج فارس تا روسیه را فعال کند.

◾️نباید جایگاه منطقه آزاد ارس در تجارت با اوراسیا نادیده گرفته شود

در سومین نمایشگاه بین المللی تجارت با اوراسیا، طیف وسیعی از شرکت‌ها و صنایع مختلف حضور داشتند تا محصولات و خدمات خود را به نمایش گذاشته و فرصت‌ های جدیدی برای همکاری‌های تجاری بیابند به طوری که حضور در این رویداد تجاری به شرکت‌کنندگان این امکان را داد که با مخاطبان تجاری خود از نزدیک آشنا شده و شبکه‌های تجاری خود را گسترش دهند.
هدف اصلی این رویداد اقتصادی که پس از نمایشگاه کالاهای صادراتی ایران به روسیه در تبریز برگزار شد همچنان، گسترش همکاری‌های تجاری و تقویت صادرات محصولات داخلی به کشورهای عضو اتحادیه اقتصادی اوراسیا بود.
از اهداف دیگر این نمایشگاه می توان به معرفی محصولات و خدمات جدید، ایجاد فرصت‌های سرمایه‌ گذاری، و تبادل اطلاعات و تجربیات بین شرکت‌کنندگان اشاره کرد که به عنوان بستری جهت مذاکرات تجاری و تقویت روابط اقتصادی میان تولیدکنندگان و صادرکنندگان استانهای عمدتاً نزدیک به مرزهای این اتحادیه و مشخصاً آذربایجان شرقی، آذربایجان غربی، اردبیل، گیلان، مازندران و گلستان با فعالان اقتصادی کشورهای عضو اتحادیه اوراسیا بود.
در حقیقت، این نمایشگاه بین‌ المللی فرصتی بی‌ نظیر برای تقویت روابط اقتصادی و تجاری میان استانهای اقتصاد محور ایران و کشورهای عضو اوراسیا بود و توانست تا حدودی به توسعه پایدار و رشد اقتصادی آینده منطقه کمک نماید.
نکته جالب توجه اینکه، در حاشیه سومین نمایشگاه بین‌ المللی تجارت با اتحادیه اوراسیا، هیاتی متشکل از مقامات اقتصادی و مدیران ۱۵ شرکت روسی بود که با ۳۲ شرکت فناور و دانش‌بنیان ایرانی دیدار کرده و درباره ظرفیت‌های صادراتی دوجانبه به تبادل نظر پرداختند که نباید جایگاه منطقه آزاد ارس در بهره مندی از عواید تجارت با اوراسیا نادیده گرفته شود زیرا برخی ها تعمداً موافق این امر نیستند.

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.