نقش شعار سال ۱۴۰۴ در رفع موانع توسعه سرمایه گذاری واحدهای تولیدی آذربایجان شرقی از نگاه "عصرآزادی"

موانع سرمایه گذاری در تولید!

عصرآزادی آنلاین/ شهرام صادق زاده

آذربایجان شرقی با بهره مندی از واحدهای تولیدی مستقر در شهرکها و نواحی صنعتی یکی از قطب‌های مهم صنعتی ایران محسوب می‌شود، اگر در سالهای گذشته اهتمام خاصی برای حمایت از توسعه آنها و ایجاد سرمایه گذاری های داخلی و خارجی انجام می شد بدون شک، نتایج ملموس بخش تولید به توسعه این استان منجر می گردید اما اکنون و در راستای تحقق شعار سال ۱۴۰۴ مبنی بر “سرمایه گذاری برای تولید”، مسئولان این استان باید به خود آمده و در راستای افزایش تولید، حمایت از توسعه صنایع بومی و تمرکز بر سرمایه گذاری در حوزه تولید حرکت نمایند و شهرک‌های صنعتی این استان به‌ عنوان مراکز اصلی تولید، مورد حمایت ویژه قرار گیرند.
در حقیقت، با ارائه تسهیلات مالی، کاهش بوروکراسی اداری و تسهیل دسترسی به مواد اولیه می توان مسیر سرمایه گذاری و رشد صنایع کوچک و متوسط آذربایجان شرقی را هموار نمود و دولت چهاردهم در این راه، نباید به تکرار رفتارهای غیرحرفه ای دولت قبل در مواجه با امر سرمایه گذاری مرتکب شود.
در حقیقت، آذربایجان شرقی در جذب سرمایه‌گذاری داخلی و خارجی در سالهای اخیر عملکرد نسبتاً موفقی داشته است که با ایجاد پنجره واحد سرمایه‌گذاری و حذف موانع اداری، مسئولان دولت دوازدهم تا حدودی روند جذب سرمایه را تسهیل کردند و اکنون مدیران اقتصادی دولت چهاردهم در آذربایجان شرقی باید بیش از پیش به فکر حمایت از توسعه سرمایه گذاری در تولید این استان بوده و شعار امسال را دور نزنند…

◾️با برکناری مدیران تنگ نظر استان باید به بخش خصوصی اعتماد و اعتقاد پیدا کرد

تورم بالا و نوسانات نرخ ارز، افزایش قیمت مواد اولیه، کمبود تسهیلات بانکی و بالا بودن جرائم معوقات، قیمت‌ گذاری نادرست بورس، حامل‌های انرژی، مسائل گمرکی، مشکلات زیست‌ محیطی صنایع و ضرورت ایجاد شهرک خودروسازی و رسیدگی به مشکلات شهرک‌های صنعتی از مهمترین مشکلات حوزه صنعت در آذربایجان شرقی است که البته نباید از کنار مسائل دیگری همچون کاغذ بازی اداری و یا قرارگیری افراد ناکارآمد در پُست‌های حساس چشم پوشی کرد که اغلب ضد توسعه سرمایه گذاری هستند.
باید قبول کنیم که مهمترین اصل در مقوله سرمایه‌گذاری سطح جهان این است که باید به بخش خصوصی اعتماد و اعتقاد پیدا کرد؛ اصلی که متاسفانه ما در ایران عمل به آن را مشاهده نمی‌کنیم، تعدد قوانین و نهادهای نظارتی و کنترل‌های سخت در صحنه اقتصاد و تجارت راه را برای نفس کشیدن فعالان اقتصادی استانهای صنعتی همچون آذربایجان شرقی تنگ کرده و کمتر رغبتی برای سرمایه‌ گذاری در بخش مولد و تولید از ناحیه دولت و بخش خصوصی استانها دیده می‌شود.
در حقیقت، تحقق شعار سال در آذربایجان شرقی همانند سایر استانهای تولیدمحور نه‌ تنها یک اولویت، بلکه یک الزام برای حرکت به‌ سوی توسعه پایدار است به طوری که باید اقدامات گسترده‌ای در حوزه‌های تولید، سرمایه‌ گذاری، کشاورزی، انرژی، زیرساخت و اشتغال انجام گیرد که همگی آنها در راستای افزایش بهره‌ وری، رونق اقتصادی و ایجاد اشتغال پایدار هستند.
با این اوصاف به نظر می رسد با حمایت همه‌ جانبه از تولیدکنندگان، بکارگیری فناوری‌های نوین و افزایش هم‌ افزایی بین بخش‌های دولتی و خصوصی، می‌توان امیدوار بود که آذربایجان شرقی به الگویی موفق در تحقق شعار سال ۱۴۰۴ کشور و تبدیل به قطب سرمایه گذاری در حوزه تولید در بین استانهای تبدیل گردد وگرنه اگر روند گذشته در آشفته خاطر نمودن سرمایه گذاران و قوانین و موانع من درآوردی تداوم یابد همان آش و همان کاسه!

◾️شعار سال تنها با همکاری نزدیک میان دولت و بخش خصوصی محقق می شود

مدیرکل صنعت، معدن و تجارت آذربایجان شرقی در این خصوص معتقد است که شعار سال ۱۴۰۴ با عنوان “سرمایه‌ گذاری برای تولید” با بهبود فضای کسب و کار و رفع موانع تولید در سطح استانها محقق می شود.
“صابر پرنیان” این شعار را مسئولیتی سنگین بر دوش همه بخش‌های اقتصادی و اجرایی کشور دانست و بر ضرورت برنامه‌ ریزی و تلاش مضاعف در این راستا تاکید کرد و افزود: امسال با وفاق و همدلی تلاش خواهیم کرد تا آذربایجان شرقی را به قطب جذب سرمایه‌گذاری تبدیل کنیم، البته تحقق این هدف در گرو بهبود فضای کسب‌ و کار و رفع موانع تولید است که تنها با همکاری نزدیک میان بخش خصوصی و سازمان‌های دولتی امکانپذیر خواهد بود.
وی با بیان اینکه الزامات هشتگانه برای تحقق شعار سال جدید نیاز است بر ضرورت برنامه‌ریزی مناسب برای تحقق اهداف مزبور تاکید کرد و یادآور شد: به همین منظور فعالان اقتصادی، صنعتگران، معدنکاران، تجار و اصناف آذربایجان شرقی باید دست در دست داده و با تلاش‌های بی‌وقفه، این استان را در مسیر توسعه اقتصادی قرار دهند.
پرنیان اضافه کرد: تامین زیرساخت‌های ضروری شامل زمین، آب، گاز و برق تأمین ارز برای ورود ماشین‌آلات و مواد اولیه برای افزایش ظرفیت تولید، ایجاد فرآیندهای شفاف و سریع برای بهبود محیط کسب‌ و کار، تامین منابع مالی با همکاری مؤثر بانک‌ها و نهادهای مالی، افزایش نقش‌آفرینی تشکل‌های بخش خصوصی در تصمیم‌سازی‌های اقتصادی، هماهنگی بین‌ بخشی دستگاه‌های اجرایی برای رفع موانع تولید، حمایت قضایی از سرمایه‌گذاری و تولید به‌ منظور ایجاد امنیت اقتصادی ، دیپلماسی فعال اقتصادی در سیاست خارجی برای توسعه تجارت و جذب سرمایه‌گذاری خارجی از جمله الزامات تحقق شعار سال جدید هستند که باید مدنظر قرار گیرند.

◾️حتی با رغبت بخش خصوصی به سرمایه‌گذاری در تولید زیرساخت‌ موثری نداریم

نائب‌ رئیس اتاق بازرگانی تبریز در اظهاراتی جالب توجه در رابطه با شعار سال ۱۴۰۴ معتقد است: مهمترین اصل در حوزه سرمایه‌ گذاری این است که به بخش خصوصی اعتماد و اعتقاد پیدا کرد که متاسفانه در عمل آن را مشاهده نمی‌کنیم.
“مسعود بنابیان” افزود: ارائه آمارهای خودفریبانه و عوامانه دیگر نمی‌تواند به مشکلات واقعی سرپوش بگذارد و شرایط اقتصادی و معیشتی در حدی قرار گرفته که نمی‌توان با ساده‌ انگاری و گفتار درمانی مردم را راضی نگه‌ داشت.
وی اضافه کرد: کار به جایی رسیدهاست که حتی بانک‌ها نیز تمایلی به پرداخت تسهیلات بلندمدت به سرمایه‌گذاری‌های مولد و ثابت ندارند و بیشتر دنبال وام‌های کوتاه‌ مدت سرمایه در گردش هستند کمااینکه دولت‌های گذشته هم چندان رغبتی به سرمایه‌گذاری نداشتند و بیشتر دنبال یارانه‌ پراکنیِ پوپولیستی و سوخت سرمایه‌های اندک بودند که اکنون در ناترازی انرژی، لجستیک، بنادر، جاده ها و غیره خود را نشان می‌ دهد.
بنابیان تاکید کرد: اکنون این سوال اساسی مطرح می‌شود که آیا با رغبت بخش خصوصی به سرمایه‌گذاری در تولید، زیرساخت‌های لازم برای آن را داریم یا نه؟ آیا بدون ارتباط با دنیا و نپذیرفتن مناسبت‌های بین‌ المللی مانند پیمان FATF، واقعاً تولید و سرمایه‌گذاری و توسعه ممکن است؟ آیا بدون سرمایه‌گذاری خارجی، تنها با منابع محدود می‌توانیم رشد داشته باشیم و بدون امکان استفاده از سیستم بانکی بین‌ المللی آیا می‌توان صادرات و واردات مواد اولیه و ماشین‌ آلات و تکنولوژی روز دنیا را انجام داد؟!
بدین ترتیب، بدیهی است که رشد سرمایه‌گذاری در پایین‌ دست بخش خصوصی نیاز به زیرساخت‌هایی در بخشهای بالادستی و تمهیدات و تصمیماتی متفاوت دارد که حاکمیت باید با تمام دستگاه‌های اجرایی و نظارتی خود به بخش خصوصی اعتماد کند و نقش بی‌ بدیل مجلس و نمایندگان مردم در این مقطع بسیار اساسی است.

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.