اهمیت اجرای پویش "نه به تصادف" در سطح جاده های آذربایجان شرقی و آذربایجان غربی از نگاه "عصرآزادی"
رانندگان آذربایجانی، شوماخِرهای ایرانی
عصرآزادی آنلاین/ شهرام صادق زاده
آمارها نشان می دهد بیشترین میزان سفرهای نوروزی ایران در ایام تعطیلات آغاز سال ۱۴۰۴ مربوط به استان مازندران با ۴ میلیون و ۶۹۹ هزار مسافر بود و استانهای گیلان، خراسان رضوی، تهران، اصفهان، فارس، خوزستان، هرمزگان، بوشهر و آذربایجان شرقی در رتبه های بعدی قرار گرفتند اما جالب اینکه در رتبه بندی شهرها سه شهر مشهد، شیراز و اصفهان مقاصد اصلی گردشگران بودند در حالی که توزیع گردشگر و مسافر در استانهای مازندران، گیلان، هرمزگان، بوشهر، خوزستان، آذربایجان شرقی و تهران مشهود بود.
این سفرها در حالی انجام گرفت که پویش “نه به تصادف” در ایام تعطیلات نوروزی ۱۴۰۴ تنها یک شعار نبود بلکه یک تلنگر بزرگی بود که همانا هر شهروند می تواند با رعایت قوانین و احتیاط، ناجی جان خود و سایرین باشد لذا در نوروز امسال، مردم استان های آذربایجان شرقی و غربی نشان دادند که تغییر، ممکن است و اکنون وظیفه مسئولان است که با تداوم این حرکت فرهنگی، آن را به عنوان نقطه شروعی برای نجات جان هزاران شهروند تبدیل نموده و علیرغم ادعای هزینه زیاد برای بهسازی جاده ها، لااقل در کاهش تلفات انسانی موثر باشند زیرا جاده های بی کیفیت، یکی از عوامل عزاهای نوروزی بوده است.
آذربایجان غربی با دارا بودن بیش از ۱۲ هزار کیلومتر راه که شامل ۷ هزار و ۸۰۰ کیلومتر راه روستایی، ۳ هزار و ۸۰۰ کیلومتر راه آسفالته و مابقی راه شوسه و خاکی میشود از کمترین استانداردها در اکثریت جادههایش برخوردارند که یکی بیشتر از دیگری مهجور مانده و با جان تک تک افراد بازی می کند و این نقایص در تعطیلات نوروز ۱۴۰۴ نیز محرز بود اما رانندگان، ایمن راندند و زنده ماندند.
اما این موارد تنها به استانِ غربی دریاچه اورمیه ختم نمی شود بلکه، در آذربایجانشرقی که دارای ۲۳۵ کیلومتر آزادراه، ۴۵۳ کیلومتر اتوبان، ۹۲۲ کیلومتر راه اصلی، ۲ هزار و ۷۵ کیلومتر راه فرعی و ۱۰ هزار و ۴۴۱ کیلومتر راه روستایی است نیز کاملاً محسوس است کمااینکه برخی استانهای کشور تا این اندازه دارای محورهای مواصلاتی غیراستاندارد و خطرآفرین نیستند و شاید حضور پرتعداد گردشگران در این مناطق در سایه کیفیت مناسب راههای مواصلاتی باشد که دیار آذربایجان از داشتن جاده های بدون چاله بی بهره است…
◾️در آذربایجان شرقی
سرپرست اداره کل راهداری و حمل و نقل جادهای آذربایجان شرقی در این خصوص اعلام کرده است: تردد خودروها در جادههای این استان در اجرای طرح نوروزی ۱۴۰۴ نسبت به مدت مشابه سال گذشته ۱۶ درصد افزایش یافت.
“غلامرضا رسول زاده” با بیان اینکه طرح نوروزی از ۲۵ اسفند سال گذشته تا ۱۵ فروردین امسال اجرا شد افزود: در این بازه زمانی بیش از ۲۵ میلیون و ۴۳۵ هزار تردد در جاده های استان ثبت شد.
وی با بیان اینکه این میزان تردد توسط ۹۸ دستگاه ترددشمار آنلاین در جاده های آذربایجان شرقی ثبت شده است اضافه کرد: آمار تردد ورودی استان در این مدت یک میلیون و ۷۰۸ هزار دستگاه است که نسبت به مدت مشابه سال گذشته ۶ درصد افزایش یافته است.
سرپرست اداره کل راهداری و حمل و نقل جادهای آذربایجان شرقی تاکید کرد: آمار تردد خروجی این استان در بازه زمانی تعطیلات نوروزی ۱۴۰۴ یک میلیون و ۶۳۶ هزار دستگاه خودرو بود که نسبت به مدت مشابه سال ۱۴۰۳ تغییری نکرده است.
رسول زاده یادآور شد: پرترددترین مسیرهای آذربایجان شرقی در این ایام، مسیرهای رفت و برگشت کنارگذر جنوبی شهید کسایی در مسیر تبریز – باسمنج، تبریز – ایلخچی، صوفیان – تبریز و آزادراه تبریز – زنجان بود.
وی خاطرنشان کرد: در ۲۱ روز از اجرای طرح نوروزی امسال، ناوگان حمل و نقل عمومی مسافری این استان اعم از اتوبوس، مینی بوس و سواری کرایه ۳۴۸ هزار و ۴۰۰ مسافر را در داخل و خارج استان با ۱۹ هزار سفر جابجا کرده است که این تعداد نسبت به مدت مشابه سال قبل ۲۹ درصد افزایش نشان می دهد.
◾️در آذربایجان غربی
مدیرکل راهداری و حمل و نقل جادهای آذربایجان غربی نیز از تردد نزدیک به ۵ میلیون وسیله نقلیه در جادههای این استان در بازه زمانی طرح نوروز ۱۴۰۴ خبر داد.
“ارسلان شکری” با بیان اینکه طرح نوروزی از ۲۳ اسفند لغایت ۱۵ فروردین اجرا شد افزود: طبق رصد دستگاههای تردد شمار آذربایجان غربی، کل ترددهای ثبت شده در ورودی و خروجیهای این استان از زمان اجرای طرح نوروزی تعداد ۶۳۹ هزار و ۵۱۴ وسیله نقلیه بوده است.
وی اضافه کرد: در این مدت بیشترین وسایل نقلیه متردد در محورهای شریانی را محور ارومیه – سلماس با ۱۳۹ هزار و ۳۳۰ تردد به خود اختصاص داده و محور ملکان – میاندوآب با ۷۷ هزار و ۵۸۴ تردد بیشترین تردد در مبادی ورودی و خروجی استان را داشته است.
مدیرکل راهداری و حمل و نقل جادهای آذربایجان غربی با اشاره به اینکه متوسط تردد ساعاتی در استان ۲۰۴ دستگاه خودرو در ساعت بود تاکید کرد: اوج ساعات تردد در جاده های استان با توجه به ایام ماه رمضان و تغییر پیک سفر بین ساعت ۱۶ تا ۱۷ثبت شده است.
این مقام مسئول یاد آور شد: بر اساس آمار دریافتی از دوربینهای نظارتی تصویری در سطح جادههای استان، خودروهای سواری و وانت بار با بیش از ۴ میلیون و ۴۰۴ هزار تردد بیشترین میزان تردد را از آغاز طرح نوروزی ۱۴۰۴ داشته، خودروهای سنگین با بیش از ۴۳۹ هزار تردد و اتوبوس نیز با تردد ۲۷ هزار و ۷۹۳ تردد در رتبههای بعدی قرار گرفتند.
◾️در شمالغرب ایران
در ایام تعطیلات نوروز ۱۴۰۴ که جاده های استانهای گردشگرپذیر کشور شاهد تردد میلیونی مسافران نوروزی بود پویش مردمی “نه به تصادف” با شعار “شش دونگ برانیم” بار دیگر توجه همگان را به یکی از تلخ ترین چالشهای ایمنی در داخل ایران جلب کرد و با هدف کاهش آمار تصادفات جادهای و ترویج فرهنگ رانندگی مسئولانه، آذربایجان شرقی را از زمره استانهای پیشرو در تصادفات جاده ای خارج کرد.
به گفته کارشناسان حوزه راهداری، موفقیت کاهش تلفات جاده ای در حالی به دست آمد که این استان در سالهای گذشته با چالش های ایمنی و ترافیکی برون شهری مواجه بود و کاهش ارقام مرگ و میر جاده ای نشان دهنده اثربخشی اقدامات فرهنگی انجام شده از سوی مسئولان و تشکل های مردمی حوزه راهداری است.
بر این اساس، متأسفانه پس از پایان طرح ایمنی نوروزی سال نو در ۱۵ فروردین ۱۴۰۴، استان کرمان با ۷۹ فوتی در صدر استانهای پرتصادف قرار گرفت و پس از آن به ترتیب استانهای فارس با ۷۶ نفر، خراسان رضوی با ۶۰ نفر، سیستان و بلوچستان با ۵۶ نفر و خوزستان با ۵۱ نفر در رتبههای بعدی قرار گرفتند و رانندگان آذربایجان شرقی با ۲۱ نفر تلفات جاده ای تا حد قابل قبول توانستند حوادث نوروزی را کنترل نمایند.
بدین ترتیب، آذربایجان شرقی با تکیه بر همبستگی اجتماعی و همکاری نهادهای دولتی و غیردولتی نشان داد که می توان با کمترین امکانات و بیشترین عزم عمومی، گامهای بلندی در جهت کاهش تصادفات جاده ای برداشت به طوری که تجربه این استان به عنوان قطب گردشگری شمالغرب ایران می تواند برای سایر استانهای کشور به ویژه در ایام پرمسافر نوروزی یک الگوی عینی در کاهش تلفات انسانی باشد.