عصرآزادی آنلاین/ محمد فرج پور باسمنجی
■ اجرای خالص فروشی، نظارت، کنترل بیشتر و لزوم استفاده کیفی از خشکبار مرغوب در ترکیب شیرینی تبریز
■ بیشترین تولید شیرینی قنادی ایران در تهران و تبریز
●۲۱۰۰ قنادی در تهران
●۶۵۰ شیرینی فروش در تبریز
■ ابتکار تولید شیرینی با حجم کوچک، با شکر کمتر و انواع محصولات خلاقانه دنبال شود.
● تهران و تبریز بیشترین صنف قنادی در ایران را دارند. نگاهی به آمارهای منتشره نشان می دهد که دو شهر تهران و تبریز دارای بیشترین صنف فعال در قنادی اند. تهران ۲۱۰۰ صنف قنادی دارد و تبریز ۶۵۰ واحد قنادی که متاسفانه حدود ۲۰۰ قنادی و کیک پذیری هم در تبریز پروانه ندارند و در زیرزمین ها یا فضاهای مخفی و یا آشکار آزادانه بدون نظارت فعالیت می کنند.
● اتحادیه قنادان تبریز درست ۶۰ سال پیش به همت شادروان سید صادق سید اکرامی مدیر وقت قنادی رکس، حاج علی اصغر مشاور مدیر قنادی مشاور در بازار تاریخی تبریز و قنادی توکلی راه اندازی شده و امروز تبریز با تولید ۲۰۰ نوع انواع شیرینی قنادی در سطح کشور مطرح است و تاکنون شیرینی های قرابیه، نوقا، ریس و رشته ختایی آن ثبت ملی شده اما با این حال چالش های زیادی اعتبار و کیفیت شیرینی تبریز را تهدید می کند که مهم ترین علت آن سود جویی برخی از اعضای این صنف و به طور کلی ناخالص فروشی آنها است.
●عدم نصب قیمت واقعی، گران فروشی، کم فروشی، عدم رعایت اصول بهداشتی و استفاده از جعبه شیرینی های غیر استاندارد مواردی است که مهدی امیدوار سخنگوی اتاق اصناف ایران چندی پیش این موارد را مهم ترین تخلفات صنوف قنادی در کشور اعلام کرد. سازمان استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران نیز اعلام کرده استفاده از جعبه های غیر استاندارد سلامتی مردم را تهدید و باید چینش هر نوع شیرینی در جعبه در صنف قنادی دارای نشان استاندارد باشد و گرنه تخلف محسوب می شود.
●تعزیرات حکومتی تهران چندی پیش گران فروشی و کم فروشی را نکته مشترک صنف قنادان غرب تهران اعلام کرد که ناخالص فروشی، کم فروشی، گران فروشی و قاطی کردن اجناس غیر مرغوب و بعضا غیر بهداشتی را از تخلفات صنوف قنادان اعلام کرد که متاسفانه در برخی از قنادی های کشور و تبریز این رویه های غلط نیز دیده می شود.
●روسای قنادان کشور اعلام می کنند که قیمت شیرینی باید براساس کیفیت، خالص فروشی و رتبه بندی قنادان و ارائه محصولات تازه و کیفی و استفاده آنها از مواد اولیه مرغوب و استاندارد و قیمت و سود مناسب صورت گیرد. یک نکته تازگی شیرینی است که در همه کشورهای پیشرفته چنین محصولاتی بسته به روز تولید قیمت میخورند. در ترکیه شیرینی از ۲ روز پیش مانده نصف قیمت عرضه می شود. در حالیکه در برخی از قنادی های تبریز کیک های تولد هفته قبل با قیمت کیک تازه مشابه تفاوت قیمت ندارد که رویه غلطی است.
●اجرای طرح خالص فروشی محصولات قنادان در شهرهایی چون اصفهان و ایلام با استقبال مردم مواجه شده و متاسفانه طرح خالص فروشی تاکنون در تبریز اجرا نشده است. این امر مهم نیز باید از طریق نهادهای صنفی نظارتی و دولتی چون سازمان صمت و اتاق اصناف در تبریز هم دنبال شود.
● هم اکنون بر فعالیت قنادان در سراسر کشور نهاد هایی چون اتاق اصناف، صمت، بازرسی، تعزیرات حکومتی، بهداشت، علوم پزشکی، اتحادیه قنادان، سازمان حمایت از حقوق مصرف کنندگان نظارت نا هماهنگ دارند و لزوم تشکیل یک مرکز هماهنگی با حضور ارگان های دولتی، بهداشتی، نظارتی و صنفی در تبریز برای نظارت بر کیفیت و حفظ برند ملی شیرینی تبریز بسیار حیاتی است.
●تأسیس اولین آموزشگاه صنف قنادان تبریز در بین قنادان کشور در سال های اخیر متاسفانه نتوانسته است بر کیفیت عرضه شیرینی در سطح شهر بزرگ تبریز تاثیر چندانی بگذارد. چرا که باید خلاقیت و نوآوری در صنف باسابقه قنادان تبریز حاکم شود قنادان با وجدان کاری بیشتر و توجه به سلامتی مردم و حفظ کیفیت پای کار باشند. در سالهای گذشته ثبت ملی ۴ نوع شیرینی تبریز دیگر انگیزه لازم را برای شکل دهی و ابتکار تولید انواع جدید شیرینی در تبريز بدنبال نداشته است. طوری که چندی پیش در مراسمی از شش شیرینی سنتی به عنوان محصول جدید به نام های سوتلاوا به عنوان اختراع (قنادی کریمی)، سوسام (قنادی معراج)، اسپونج میوه ای (قنادی تاتلی)، رول آجیلی چهار مغز بدون آرد (خانگی)، لوگوم اسپارتاگو و لوگوم حلزونی (قنادی ترک نظر) رونمایی شد و باید این روند ادامه داشته باشد و هر ماه حداقل یک سوغاتی جدید داشته باشند.
● بنا به اعلام کارشناسان رسمی دادگستری در امور صنایع غذایی و بازرسان نهادهای مربوطه تخلفات بارز قنادی که میتواند منجر به شکایت شوند، عبارتند از:
ارائه شیرینی بیکیفیت، فروش انواع شیرینی با قیمتهای بالا، عدم رعایت نکات بهداشتی در تهیه شیرینی و فروش آنها به مشتریان، گران فروشی، اخذ مبالغ بالا از مشتریان در قبال ارائه خدمات مرتبط با شیرینی فروشی، برخورد نامناسب فروشنده قنادی با خریداران و عدم مسئولیتپذیری شیرینی فروشی در قبال تخلف انجام شده که باید از این صنف و تمام صنوف رخت بر بندد.
●کیفیت نازل برخی محصولات این صنف، قدرت پائین خرید مردم در عید سال گذشته که مثل امسال با ماه مبارک رمضان تقارن داشت موجب شد که بنا به اعلام روزنامه دنیای اقتصاد فروش زولبیا و بامیه و شیرینی ویژه ماه مبارک رمضان سال ۱۴۰۳ حدود ۷۰ درصد کاهشی شود. بنابراین در کمیته نرخ گذاری باید سود عادلانه و قدرت خرید مردم نیز مد نظر باشد در حالی که در کمیته نرخ گذاری قنادان تبریز اکثر قنادی های مطرح و قدرتمند حضور دارند و تمایل آنها به نرخ بالاست که دور از انصاف است.
●کارشناسان معاونت غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی تبریز در نشستی با نگارنده این یادداشت توصیه می کنند باید صنف قنادان تبریز به تولید شیرینی مرغوب با شکر کمتر مبادرت کنند. استفاده از افزودنیهای غیر مجاز، ادویه جات مصنوعی، خرده باقالی، خشکبار کهنه و نامرغوب، فرآورده های قاچاق، در برخی از شیرینی پزها و شیرینی فروش ها متاسفانه دیده می شود و باید جلو این تخلفات گرفته شود.
●طبق تحقیقی که سال های گذشته از سوی چند داروساز و سم شناس و متخصص غذایی در معاونت غذا و دارو دانشگاه علوم پزشکی تبریز صورت گرفت استفاده از خشکبار و آجیل نا مرغوب در برخی از قنادی های تبریز تایید شد و جالب اینجاست که درصد بالای پسته بکار رفته در قرابیه و سایر شیرینی های متاسفانه آلوده هستند.
●کارشناسان غذا و دارو می گویند《آفلاتوکسین》که در خشکبار و پسته بکار رفته در قرابیه و شیرینی های لرد با قیمت گزاف که برای قنادان لوکس سود آوری زیادی دارد و با خرید گردشگران داخلی و خارجی و خانواده های متمول استقبال می شود در برخی موارد دارای یک سم قارچی است و می تواند عواقب جدی برای سلامت انسان و دام داشته باشد و سرطانزا است و متاسفانه در برخی از قنادی های مطرح هم این موارد دیده می شود و باید نظارت بر شیرینی ها فروش ها از سوی نهادهای بهداشتی و ذیربط دوچندان شود و قنادان متخلف شناسایی، محاکمه و مجازات شوند و شیرینی فروشی آنها پلمپ و به مردم معرفی و رسوا شوند تا اعتماد، سلامت مردم و برند شیرینی تبریز لطمه نخورد.
●از سوی دیگر کارشناسان بهداشتی و پزشکان می گویند مردم در آذربایجان شرقی به دلیل دسترسی بیشتر به شیرینی و قطب صنعتی بودن آن و تولید حدود ۵۰ درصد شیرینی و شکلات کشور در آن و همچنین داشتن بیشترین قنادی های خارج از پایتخت در تبریز، دسترسی زیادی به خرید و مصرف شیرینی جات دارند که با این حال آذربابجان شرقی در بیماریهای قلبی و عروقی و دیابت جزو استان های اول است که توصیه اکید آنهاست که از سایر شیرینی ها و همچنین استفاده بیشتر از شکر و افزودنیهای غیر مجاز در آنها کاسته شود و محصولات کیفی هر روز بیشتر توسط تلاشگران این صنف در اختیار مردم و گردشگران ایرانی و خارجی قرار گیرد تا حلاوت و شیرینی سوغات تبریز در کام مردم، مسافران و گردشگران لذت بخش و با حس ذائقه خوش و احترام همیشگی به برند ملی هنر و صنعت باسابقه ما عجین و توأم باشد.