اهم مباحث جذاب نشست علنی شماره ۲۶۱ پارلمان شهری تبریز به روایت "عصرآزادی"
جایگاه تبریز زیر علامت سوال؟!
عصرآزادی/ شهرام صادق زاده
دویست و شصت و یکمین جلسه علنی شورای ششم شهر تبریز که فعالیت آن تا خرداد ماه سال آینده تداوم خواهد یافت روز ۳۱ فروردین ۱۴۰۴ به ریاست غلامرضا احمدی، اعضای شورا، مدیران شهری و البته سیاوش فتح الهی معاون برنامه ریزی و توسعه سرمایه انسانی شهردار تبریز در غیاب یعقوب هوشیار در عمارت تاریخی ساعت برگزار شد.
نکته جالب توجه نشست این هفته، اختصاص تایم شورا عمدتاً بر روی قضیه بازداشت های اخیر معطوف بود که گفته می شود به غیر از مجموعه شهرداری، در دو دستگاه اجرایی دیگر آذربایجان شرقی نیز اتفاق افتاده و افکار عمومی منطقه را درباره اسامی متهمان فساد و ارتشاء به حیرت وا داشته است.
در نشست این هفته شورا، نظرات ضد و نقیضی در علنی یا غیرعلنی برگزار شدن جلسه بررسی بازداشتیهای اخیر شهرداری تبریز توسط اعضای شورا بر زبان جاری گردید در حالی که شورای شهر نمیتواند به پرونده بازداشتیها ورود کند زیرا این مسئله، یک موضوع قضایی است که در روند بررسی قرار گرفته است.
کارشناسان حقوقی می گویند اگر شورای شهر بخواهد به این قضیه ورود کند باید بررسی نماید که چه زمینههایی برای بروز فساد وجود دارد و دلایل وقوع آن چیست و لذا برای بررسی چنین مسئله مهم شاید جلسه غیرعلنی نیاز نباشد اما به طور حتم اگر دستگاه نظارتی هم دعوت میشود بر اساس نظر آنها، مسئله علنی یا غیرعلنی جلسه تبیین خواهد شد و نیازی به لشگرکشی نیست…
جایگاه اول
وظیفه ذاتی شورای شهر تبریز نظارت است و رسانههای آذربایجان شرقی هم در خصوص شفافیت بازداشتیهای ارگانها و به ویژه شهرداری تبریز مطالبه بِحقی میکنند اما وقتی شورا به عنوان پارلمان شهری نمیتواند به صورت کامل و موثق به افکار عمومی پاسخ دهد طبیعی است که مسائل و حواشی مختلفی ایجاد می شود که بعدها از کنترل آنها خارج شده و به شایعاتی تبدیل می شود که به ضرر جایگاه تبریز خواهد بود.
دبیر شورای ششم شهر تبریز طی تذکری در این جلسه به بحث تعیین تکلیف موضوع نامه بررسی بازداشتیهای شهرداری پرداخت و گفت: این که چه کسی بازداشت شده است، فکر نمیکنم برای اعضای شورای شهر تبریز مهم باشد زیرا ما دستگاه امنیتی، نظارتی و حراست نیستیم و این دستگاهها به خوبی وظیفه خود را میشناسند و فرآیندهای قانونی را طی میکنند.
“احد صادقی” افزود: اگر دلیل بازداشتی راجع به موضوعات و اختیارات مصوبات است، میتوانیم بازنگری کنیم اما اگر در خصوص قوانین بالادستی باشد باید موضوع به مراجع بالادستی استان انتقال یابد.
وی با تاکید بر اینکه بنا بر موافقت ۸ نفر از اعضای شورای شهر این جلسه تشکیل میشود و زمان این جلسه نیز با تصمیم اعضا تعیین میشود اضافه کرد: اما باید بدانیم تشکیل این جلسه بررسی بدون حضور شهردار تبریز، وقت تلف کردن خواهد بود!
عضو روحانی شورای شهر تبریز نیز با اشاره به اینکه جلسه رسیدگی به موضوع بازداشتیهای اخیر باید به صورت علنی باشد و مقامات قضایی، امنیتی و حراست در آن حضور داشته باشند گفت: معدود افرادی از شهرداری بازداشت شدهاند اما از فلان اداره ۵ یا شاید ۱۰ برابر شهرداری بازداشتی داشتهایم لذا مگر میشود از یک اداره ۳۰ نفر دستگیر شود؟!
جایگاه دوم
عضو جوان شورای ششم شهر تبریز با اشاره به اینکه شورا، امین شهر و شهرداری است گفت: شورا اگر احساس مسئولیت کند باید زمینههای ایجاد فساد را بررسی نماید اما در بحث بازداشتیهای اخیر کاملاً محرز است که اطلاعاتی از افراد در اختیار نداریم!
“روحالله رشیدی” با اشاره به اینکه برخی موارد مستقیماً با آبروی افراد در ارتباط است افزود: پیشنهاد ما، ارائه گزارش های موجود در این خصوص در جلسات غیرعلنی است زیرا ماده ۱۶ تاکید دارد هیئت رئیسه شورا نمیتواند جلسه غیرعلنی برگزار کند و در این خصوص باید رأی دو سوم اعضا اخذ گردد.
رئیس کمیسیون برنامه و بودجه شورای ششم شهر تبریز هم گفت: اکنون که موضوع بازداشتیهای شهرداری مطرح شده، هرکسی نظر خود را اعلام کند، انگار که مورد پرسش خبرنگاران قرار گرفته است.
“علی نوای باغبان” افزود: در جلسه غیرعلنی رسیدگی به بازداشتیهای شهرداری حرفی نخواهیم زد که در جلسه علنی نتوانیم بزنيم مگر چه چیزی را میخواهیم غیرعلنی کنیم؟ ما اصلاً نمیدانیم جزئیات پرونده چیست و اگر میخواهیم کلیات را مطرح کنیم، باید جلسه علنی باشد.
وی اضافه کرد: نمیتوان مابین جلسه غیرعلنی و علنی مرزبندی کرد و با غیرعلنی شدن جلسه نمیتوانیم افکار عمومی را قانع کنیم زیرا در جلسه غیرعلنی چه میتوان گفت که در علنی نمیتوان بر زبان آورد!؟
باغبان تاکید کرد: باید جلسه را علنی برگزار کنیم و اگر نیاز است شهردار هم حضور داشته باشد و حتی ممکن است بر اساس نظرات و بحثهای مطرح شده در جلسه تصمیماتی نیز اتخاذ شود.
جایگاه آخر
سخنگوی شورای شهر تبریز نیز با اشاره به اینکه هر کس در جایگاهی که تخلفی کرده، باید پاسخگو باشد معتقد است: طرح موضوع بازداشتیهای شهرداری تبریز به صورت علنی، اقدام خوبی است اما ما از متن پرونده اطلاع نداریم و نیاز است از دستگاههای نظارتی حضور یابند و جلسه غیرعلنی برگزار شود کمااینکه مسئول بالادستی هم باید جوابگو باشد.
“علی راستی” با تأکيد بر اینکه جلسه علنی موجب شفافیت می شود افزود: در برخی موارد، شورا موجب بروز تخلف می شود زیرا شورا زمینه را فراهم میکند و سپس انتظار دارد کسی مرتکب جرم نشود، مینهایی که شورا ایجاد کرده است را هرکسی نمیتواند خنثی کند لذا همه، این اراده و تخصص را ندارند که در مواقع بروز فساد و جرم، خودداری کنند و در نتيجه چنین فجایعی در جامعه رُخ میدهد.
وی با ذکر این نکته که بیش از افراد بازداشت شده باید به زمینههای وقوع فساد توجه کنیم اضافه کرد: باید به زمینه ایجاد ضرورتهای قانونی توجه کنیم زیرا شورای شهر در انتخابهای خود دقت نکرده و وضعیت فعلی پیش آمده است.
راستی با اشاره به اینکه نباید با اینگونه موارد، کلیت کار را زیر سؤال ببریم تاکید کرد: اقدامات ارزندهای در شهرداری تبریز اتفاق افتاده است و نباید عملکرد خود را هم زیر سوال ببریم زیرا هرکس هم تخلفی کرده باید به سزایش برسد لذا شورا نباید زمینه را به گونهای فراهم کند که کسی جرات دستدرازی به بیتالمال را داشته باشد.
بدین ترتیب، در نشست این هفته شورا و با پیشنهاد هیئت رئیسه و البته رای ۸ رای اعضا مقرر گردید جلسه فوق العاده غیرعلنی که زمان دقیق آن هنوز تعیین نشده است برای بررسی موضوع بازداشت برخی کارکنان شهرداری تبریز با حضور شهردار و مسئولان دستگاه قضایی آذربایجان شرقی برگزار شود.