یادواره / ۲۸ امین سالمرگ استاد علی سلیمی از مفاخر موسیقی جهانی آذربایجان

عصرآزادی آنلاین / محمدفرج پور باسمنجی 
■ دولت باکو در ثبت جهانی موسیقی آذربایجان بخشی از آثار استاد سلیمی را به  یونسکو برده بود.
■بازتاب اجرای جدیدی از آهنگ ماندگار《 آیریلیق》 استاد علی سلیمی در شبکه های موسیقی باکو و استانبول
●بخشی از اجراهای استاد سلیمی به انقلاب اسلامی و ۸ سال دفاع در جنگ ایران و عراق تعلق داشت.
●●●●●●●●●●●●●●●●●
تاکنون جمهوری آذربایجان برای ثبت آلات موسیقی،روش ها،سبک ها و کلام موسیقی رایج در دو طرف رودخانه ارس که حدود۲ قرن پیش از سرزمین اصلی خود ایران به دو نیمه تقسیم شده اند اقدامات گسترده و منسجمی را در یونسکو به عمل آورده و توانسته است ۱۳ سال پیش تمامی روش های سنتی در ساخت و همچنین نوازندگی و اجرای ساز تار را به نام خود در فهرست میراث فرهنگی  ناملموس بشریت به ثبت برساند.
همچنین در سال ۲۰۰۳ میلادی این کشور موسیقی مقامی آذربایجان را در یونسکو به ثبت رساند و بعدها هم موسیقی عاشیقلار و رقص موزون ترکان آذری  را به فهرست میراث فرهنگی ناملموس بشریت اضافه کرد.
تمامی این هنر موسیقیایی متعلق به سرزمین ایران و بیشتر مختص سواحل جنوب و شمال رودخانه ارس بوده که متاسفانه پیکره شمالی از پیکره جنوبی مام  اصلی وطن ایران ،در پی خیانت های مکرر روس ها در طول ۲ قرن گذشته از هم جدا شده اند. ولی این هنر موسیقیایی در جای جای جغرافیایی فرهنگی ایران در قفقاز نیز جاری و ساری است.
جمهوری آذربایجان برای ثبت این هنر موسیقیایی زیبای بشری قدم های بلندی در سازمانهای جهانی از جمله یونسکو برداشته و در حفظ و حراست و اشاعه و شناساندن موسیقی آذربایجانی تلاش‌های گسترده ای داشته و حتی برای معرفی و ثبت روش‌های و هنرهای با کلام و بی کلام موسیقی و حتی رقص آذربایجانی از شاهکارهای موسیقیایی  ایران نیز بهره برده است که نمونه اش آثار منحصر بفرد زنده یاد استاد علی سلیمی است.
یکی از آثار جهانی استاد علی سلیمی در تلویزیون تبریز ساخت آهنگ و اجرای موسیقی با کلام آیریلیق است که این روزها بمناسبت ۲۸ امین سال  خاموشی صدای این استاد سخن و آهنگ ساز در محافل رسمی و غیر رسمی طنین انداز شده است. در روزهای اخیر برخی از شبکه های ترک زبان در باکو به پخش قطعات استاد سلیمی پرداخته اند.
از سوی دیگر ساخت و
اجرای جدیدی از آهنگ 《آیریلیق 》روان شاداستاد علی سلیمی در استانبول نیز بازتاب گسترده ای در شبکه های اجتماعی دنبال کننده موسیقی آذربایجانی داشته است. کانال مختص موسیقی TRTموزیک که از شهر  استانبول ۲۴ ساعته برای ملل ترک زبان ،موسیقی اقوام گستره جغرافیای این زبان را پخش می‌کند در چند ماه گذشته چندین بار به اجرای زنده جدید موسیقی آیریلیق پرداخته است. استاد علی سلیمی از چهره‌های ماندگار موسیقی ایران و آذربایجان ،نوازنده؛ آهنگساز  و رهبر وقت ارکستر آذربایجانی رادیو ایران در دهه چهل  بود که با هنرمندی و پشتکار و تلاش خستگی ناپذیر او صدها قطعه موسیقی و آهنگ فاخر ایرانی و آذربابجانی در طول سال ها از شبکه سراسری رادیو ایران تهیه و پخش شد و مصاحبه های زیادی را با اهل هنر و موسیقی انجام داد و به معرفی آثار موسیقیایی آنها در سطح ملی پرداخت.
وی پس از انقلاب رئیس گروه موسیقی رادیو و تلویزیون تبریز در دهه ۶۰ شد که با  اجرای  ده‌ها موسیقی و  ساخت آهنگ های فاخر ؛ نامی بزرگ در موسیقی عالم شرق یافت و تندیس وی در یونسکو به عنوان یکی از نام آوران موسیقی آذربایجانی نصب گردید. اصل و نسب استاد سلیمی از روستای میهماندوست اردبیل است ولی به دلیل مهاجرت خانواده اش به باکو برای کار در آن شهر تولد یافته و دوره نوجوانی را در آن شهر بندری گذرانده است.و آهنگ های 《آیریلیق ؛ سیزه سالام گتیرمیشم  و گئجه لر》از آثار فاخرش بارها از شبکه های رادیو و تلویزیون  سراسری و محلی ایران و ملل همسایه پخش شده است
.● بخشی از آثار موسیقیایی و آهنگ های ساخته شده زنده یاد علی سلیمی را که در آنها به موسیقی انقلاب اسلامی وحماسه  ۸ سال جنگ نیز پرداخت شده است با هم مرور می کنیم.
●آیریلیق
●گول‌ اردبیل
●سیزه سالام گتیرمیشم
●حیدر بابا
●ایلقار
●باهار گلدی
●راحله
●آغلاما
●لاله
●یاداسالارسان منی
●مارش
●قهرمانلار
●ساللانا ساللانا
●سلام
●وطنیم
●سهندیم
●تبریزیم
●لگاتو
●کهلیک
●کوراوغلو
●سؤزلر
●اؤلکه‌ میز
●علی دیر
به پاس تلاش‌های ماندگار این هنرمند مردمی در سال ۶۷ وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و دولت وقت؛ دکتری موسیقی و نشان درجه ۱ فرهنگ و هنر را به استاد علی سلیمی عطا کردند.
استاد علی سلیمی متولد ۱۳۰۱ ه.
ش در باکو مرکز جمهوری آذربایجان در یک خانواده مهاجر اردبیلی ،پس از عمری پربار و تأثیر گذار در زندگی موسیقیایی مردم و بودن در کنار شادی‌ها و رنج و آلام آنها و با یادگارهای ماندگار هنری  در  ۲ اردی بهشت سال ۱۳۷۶ در تبریز به دیار باقی شتافت و در مراسمی باشکوه در مقبرة الشعرای تبریز  آرام گرفت و امروزه هنرمندان موسیقی شرق در سفر به تبریز سری هم به محل آرمیدن صدها عارف،شاعر،ادیب و هنرمند در مقبرة الشعرا می زنند و یاد و خاطره این جمع بزرگان فرهنگ و ادب و هنر  ایران زمین را گرامی می‌دارند و به عنوان ره آورد سفر عکس و تصویر مستند یادگاری تهیه می کنند.
ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.