نورگل شایدولایوا در گفت و گو با عصرآزادی آنلاین:

فرهنگ و هنر ایران اقتصادی شده است

عصرآزادی آنلاین / سرویس فرهنگی – گفت و گو از علیرضا نیاکان:

1) از خودتان بگویید:

– با سلام و عرض ادب خدمت همه دوست­داران هنر و دوستان اهل هنر،

اینجانب شایدولایوا نورگل تالایبکونا دکتری زبان و ادبیات فارسی، زبان­شناس و ایران­شناس روس­زبان، مترجم فارسی، شاعره هستم و علاقه و اشتیاق زیادی نسبت به هنر دارم. اهل قرقیزستان و روسیه و از سال 2007 میلادی (1386) ساکن تهران هستم. بنده به دلیل ادامه تحصیل در رشته زبان و ادبیات فارسی و فراگیری زبان فارسی به ایران آمدم و پس از دریافت درجه دکتری در زبان و ادبیات فارسی تصمیم گرفتم فعالیت کاری و فرهنگی خود را در ایران ادامه بدهم. بنده مسلط به چند زبان هستم که بین آن قرقیزی و روسی زبان­های مادری و بقیه زبان­ها را مانند فارسی، انگلیسی، ترکی استانبولی، ازبکی در دوره تحصیلات طولانی مدت و فعالیت کاری خود در قرقیزستان و ایران فرا گرفتم و در حال خاصر به دلیل اشتیاق زیاد به یادگیری زبان­های عربی و فرانسوی دست به کار شدم. برای من یکی از قشنگ­ترین و جالب­ترین تجربیات در زمینه هنر ایران این بوده است که در سریال “آنها” – اولین سریال ایرانی در ژانر ترسناک بازیگری کردم.

آن چه در خصوص نوشته­هایم میتوانم ذکر کنم این است که بنده چند مقاله در زمینه زبان­شناسی و تحقیق و بررسی واژه­ها، بنیاد واژگانی زبان، نام­ها، فرهنگ و اداب و رسوم مشترک ایران و قرقیزستان دارم و تا به اکنون دو کتاب در تهران به چاپ رسیده است:

1-  “یک آن” ترجمه و باز آفرینی به زبان روسی اشعار غنایی شاعر معاصر ایران پرویز بیگی حبیب آبادی، انتشارات فصل پنجم: سال 1403؛

2- “مشترکات فرهنگی – ادبی ایران و قرقیزستان” انتشارات خردگان: سال 1403. این کتاب نتیچه کار تحقیقاتی و بررسی سال­های طولانی­مدت بنده به منظور شناساندن پیوندهای فرهنگی و ادبی ایران و قرقیزستان است.

2) چرا فرهنگ و هنر ما ایرانیان هنوز اقتصادی نشده است؟

دوره­ی که ما در آن زندگی می­کنیم پروسه­های اجتماعی آن با سرعت در حال دگرگونی هستند. شاید برخی از افراد، به ویژه افراد محافظه­کار، هنوز در تصوارات ذهنی خود دارند زندگی خودشان را طی می­کنند و هر از گاهی مانند کسانی که در خواب سخت و عمیق فرو رفتند، ناگهان بیدار می­شوند و به اطراف خود با تعجب نگاه می­کنند. باید بپذیریم که در جهان هیچ پدیده­ی نیست که به هم تاثیر گذار و از هم متاثر نباشد و در دنیای امروز غیر ممکن است که اقتصاد بی تأثیر باشد. جهانی شدن در درجه اول یک مفهوم اقتصادی که شامل مجموعه فرآیندهای اجتماعی چندبُعدی‌ است که ارتباطات اجتماعی را در سراسر جهان شدت می‌دهد. با توجه به افزایش کاربرد شبکه­های اجتماعی در ایران می­توان گفت که فرهنگ و هنر ایرانی تا جایی اقتصادی شده است.

3) آیا وظیفه حمایت از هنر و هنرمندان بر عهده دولت می‌باشد یا بخش خصوصی و هریک چه میزان نقش دارند؟

وظیفه حمایت از هنر و هنرمندان بر عهده هر دو است: هم دولت و هم بخش خصوصی. هر کدوم از آن­ها باید در راستای توسعه و ترویج و معرفی هنر و هنرمندان سرزمین خود در جهان و نگهداری آن برای نسل­های آینده کشور کوشش کند. هنر دستوری نیست. لازم است سازمان­های مربوطه دولتی و بخش خصوصی و همچنین تک تک افراد اهل هنر پیوسته در جستجویی روش­هایی هر چه بهتر شناساندن فرهنگ و هنر کشورش باشد.

4) به جوانانی که علاقه­مند به کارهای هنری هستند چه توصیه­ای دارید؟

زمانی که فرد یا گروه هنری با استعداد و فوق­العاده پدید آید هم بخش خصوصی و هم بخش دولتی در حمایت آن باید سهمی داشته باشد، و اما اگر هیچ اقداماتی جهت حمایت از آن فرد یا گروه هنری صورت نگرفت، باز هم نباید ناامید و راحت تسلیم شد، بلکه باید در جستجویی راه­­هایی جدیدی بود. از تو حرکت و از خدا برکت. برای رسیدن به آرزو­ه­ها حتی در بدترین شرایط نباید تسلیم شد، بلکه با سخت کوشیدن باید راه را ادامه داد همچو آبی که از صدها سنگ میگذرد، چون آب اگر جریان نداشته باشد، مرداب می‌شود.

5) از نظر شما آیا نام کشورمان می­تواند در جایگاه کسب مهمترین جایزه جهانی نوبل قرار بگیرد؟

البته. ایران سزمین فرهنگ و هنر، علم و دانش است و تمدن چند هزار ساله­ی دارد و حتما چنین روزی می­رسد که ایرانی­تبار جایزه نوبل را کسب کند. در طی سالیان سال که اینجا زندگی کردم بر من ثابت شده است که ایران­زمین خواستگاه چه اشخاص فوق­العاده­ی بوده و هست. هنر ایرانیان را هر چه قدر توصیف کنی باز هم انگار چیزی به اندازه شایسته­ی گفته نشده است از موسیقی سنتی یا مدرن گرفته تا شاعری و سینمای در ژانر اجتماعی و کمدی.

6) نظر شما در ارتباط با اتفاقات این روزهای دنیای هنر چگونه است؟

من آدمی هستـم که سعی دارم در همه اتفاقات به نکات مثبت توجه کنم و یا به فال نیک بگیرم. یکی از نشونـه­های پیشرفت بشریت این است که در دنیای امروز هنر در دسترس است که آن را اینترنت و شبک­های اجتماعی فراهم کرده و انسان­ها در کل جهان می­توانند حضوری و هم­زمان مجازی شاهد رویدادهای فرهنگی – هنری باشند. بسیار خوشحال کننده است که الان سفرها راحت­تر شده و هنرمندان می­توانند هنر خود را در نقاط مختلف جهان به نمایش بگذارند، مثال­­های بارز آن برگزاری فستیوال­ها، کنسرت­ها و اجرای تئاتر در سراسر دنیا، مانند نمایش تاریخی “سی صد” ایرانی که در خارج از ایران در حال اجرا و روی صحنه است.

7) این روزها ایام را چگونه می‌گذرانید؟

من در خانواده فرهنگیان به دنیا آمدم و مادر و پدرم هر دو استاد موسیقی هستند، بنابرین در فضای هنری بزرگ شدم و از همان آغاز عاشق ادبیات و موسیقی هستم. از زمان کودکی به طور خاص شیفته اشعار “الکساندر پوشکین” بودم و از زمان نوجوانی به نوشتن اشعار به زبان روسی پرداختم و هنوز هم در برخی شب­ها دل­انگیز شعر می­نویسم و امیدوارم در آینده و زمان مناسب دفتر اشعار روسی خود را به چاپ برسانم. در زمان دانشجویی در شهر بیشکک دنیای تئاتر مرا به سمت خود جذب کرد و آخر هر هفته مرتب تئاتر می­رفتم و تا جایی رسید که حتـی رفتم پیش یکی از هنرپیشـه­های معروف قرقیزستان مشورت بگیرم که آیا رشتـه تحصیلـی خود (زبان­شناسی شرقی) را به رشته هنر بازیگری تغییر بدم یا خیر. یادش بخیر.

این صحبت­ها از گذشتـه برای این بود که بگویم که به غیر از فعالیت کاری در ایران، اوقات فراغت خود با برنامـه­های فرهنگی می­گذرانم، مانند رفتن به سینما و تئاترهای شهر تهران، نمایشگاه­ها و فستیوال­ها، و اگر در خانه باشم داستان و رمان­های روسی میخوانم. با اینکه اکنون همه نوع کتاب وجود دارد، منظورم از الکترونیکی و صوتی، بیشتر کتاب­های کاغذی را دوست دارم لمس کنم و بخوانم و هر زمان که میرم روسیه همراهم یک عالمه کتاب جدید به ایران می­آورم. مطالعه آثار داستان­نویسان و رمان­نویسان معاصر روسیه مثل “نارینه آبگاریان” و “گوزل یاخینا” برای من یکی از نعمت­ها و کارهای لذت­بخش دنیا به حساب می­آید. سینمای ایران را خیلی دوست دارم و علاقه به فیلم­هایی تاریخی، اجتماعی و کمدی دارم. ایران بازیگران و هنرمندان بسیار قوی و توانا چه در طنز و چه در درام دارد که کار خیلی از آنها بین مردم محبوب است و من به نوبه خود از هنرنمایی بازیگران مانند جواد عزتی، هوتن شکیبا، الناز شاکردوست، هدیه تهرانی، پیمان معادی، فرهاد اصلانی، گوهر خیراندیش، رضا عطاران، مهران مدیری لذت می­برم.

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.