اهمیت دیدار هیئت نمایندگان اتاق بازرگانی تبریز با استاندار جدید آذربایجان شرقی از نگاه "عصرآزادی"
چراغ سبز اقتصادی در آذربایجان شرقی
عصرآزادی/ شهرام صادق زاده
اخیراً در دیدار صمیمانه هیئت نمایندگان اتاق بازرگانی تبریز با استاندار جدید آذربایجان شرقی، مهمترین مشکلات اقتصادی بخش خصوصی این استان مطرح شد که حاوی نکات جالب توجهی بود و نشان دهنده توجه بخش خصوصی آذربایجان شرقی به مقوله رونق تولید است، بنابراین دولت چهاردهم نیز باید با تسهیل شرایط فعالیت های کسب و کار برخلاف گذشته، در پویایی اقتصادی منطقه آذربایجان تلاش نماید.
فعالان اقتصادی بخش خصوصی آذربایجان شرقی همانند سایر استانهای صنعتی و تولیدمحور از شیوه تامین منابع سازمان تامین اجتماعی انتقاد دارند کمااینکه هیچ استانی در سطح کشور وجود ندارد که بیش از ۹۶ درصد صنایع آن در دست بخش خصوصی باشد.
در حقیقت، فعالان حوزه تولید در استان صنعتی آذربایجان شرقی از دولت چهاردهم انتظار دارند در عمل به قانون بهبود مستمر محیط کسب و کار تعلل نکرده و برخلاف دولت قبل، همگام با بخش خصوصی حرکت نماید کمااینکه در انتخاب رئیس کل بانک مرکزی، دغدغههای بخش تولید و صادرات تا حدودی برآورده شد و اکنون زمان عمل به تعهدات اقتصادی با مشارکت نخبگان و خبرگان بخش خصوصی استانهای صنعتی و اقتصادمحور همچون آذربایجان شرقی در تصمیم سازیهاست…
اظهارات شفاف رئیس پارلمان بخش خصوصی آذربایجان
رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی تبریز در این دیدار گفت: آذربایجان شرقی از لحاظ اقتصادی وابسته به بخش خصوصی است و نقش بخش خصوصی در ایجاد اشتغال و تولید به شدت پررنگ است.
“یونس ژائله” با بیان اینکه تعامل بین دولت و بخش خصوصی ضروری است به تشریح مشکلات اقتصادی استان پرداخت و افزود: یکی از مهمترین این مسائل امنیت سرمایه گذاری است که مطابق آخرین آمارها، متاسفانه استان آذربایجان شرقی از نظر این شاخص در رتبههای آخر کشوری قرار گرفته است که باید فکر اساسی برای جذب سرمایه گذار و جلوگیری از فرار سرمایه انجام دهیم.
وی اضافه کرد: ناترازی انرژی در حوزههای برق، آب و گاز، صنایع آذربایجان شرقی را با معضل جدی در فصول مختلف سال مواجه کرده و باید از طریق سرمایه گذاری در حوزه انرژیهای تجدیدپذیر، بارورسازی ابرها و انتقال آب ارس اقدامات جدی جهت رفع این ناترازیها انجام شود.
ژائله تاکید کرد: فشارهای مالیاتی در سالهای رکود و سخت اقتصادی، کمر بخش خصوصی آذربایجان شرقی را خم کرده و این رخدادها موجب تسریع فرار سرمایه از این استان می شود.
وی خاطرنشان کرد: اتاق بازرگانی تبریز برنامههای متنوعی برای افزایش و توسعه صادرات دارد و امیدواریم استاندار و مدیران اقتصادی دولتی در سفرهای هیئتهای تجاری و اقتصادی، ما را همراهی کنند تا بتوانیم با ارتباط، تعامل و ایجاد مراکز تجاری در کشورهای هدف، ظرفیتهای صادراتی استان را گسترش دهیم کمااینکه نباید از کمبود نیروی انسانی و تخصیص منابع مالی بانکی در بروز و ظهور مشکلات اقتصادی آذربایجان شرقی به سادگی گذشت.
اظهارات اجمالی فعالان اقتصادی منطقه آذربایجان
جمشید برزگر نائب رئیس اتاق بازرگانی تبریز با بیان اینکه آذربایجان شرقی نیازمند نگرش توسعهای است گفت: باید در توسعه زیرساختهای ارتباطی همچون بزرگراهها و خطوط ریلی اقدامات جدی صورت گیرد.
قاسم خلیل نژاد قویدل عضو هیئت رئیسه اتاق تبریز نیز با اشاره به اینکه بسیاری از آذربایجانیهای خارج از کشور در صورت فراهم شدن فضا مشتاقند به استان بازگردند گفت: باید هر چه بیشتر به سرمایه گذاری خارجی و بازگشت سرمایه ایرانیان خارج از کشور و تبلیغات برون مرزی در سایه دیپلماسی اقتصادی توجه شود.
رضا جعفری عضو هیئت رئیسه اتاق بازرگانی تبریز، صنایع غذایی را نقطه عطف بخش خصوصی آذربایجان شرقی دانست و گفت: با وجود اینکه صنعتگران و فعالان اقتصادی استان جزو خوشحسابترینها در کشور هستند ولی متاسفانه بانکهای خصوصی سپردهها را در داخل آذربایجان شرقی هزینه و سرمایهگذاری نکرده و به میزان کافی تسهیلات به بخش خصوصی استان پرداخت نمی کنند.
مهدی امینی، عضو هیئت نمایندگان اتاق تبریز نیز گفت: در گذشته استاندار در جلسات ستاد تسهیل حضور نمی یافت و خبر حضور آقای سرمست در این جلسات نوید اتفاقات خوب برای رفع مشکلات بخش خصوصی را میدهد.
سید احمد فتاحزاده عضو هیئت نمایندگان اتاق تبریز از ضرورت فعالسازی ظرفیتهای کریدوری استان سخن گفت و افزود: فرسودگی ناوگان حمل و نقل و مشکلات صادرات قیر به ترکیه از مهمترین مشکلات بخش خصوصی آذربایجان شرقی است.
سید یوسف حسینی، عضو هیئت نمایندگان اتاق بازرگانی تبریز از نحوه برگشت ارز انتقاد کرد و گفت: جای پایانه صادراتی برای سر و سامان دادن به وضعیت صادرات آذربایجان شرقی خالی است.
یونس اکبرپور پایدار، عضو هیئت نمایندگان اتاق بازرگانی تبریز با اشاره به اینکه آذربایجان شرقی در تله انرژی گرفتار شده است گفت: زیرساختهای نامناسب و فرسودگی ماشین آلات صنعتی موجب بالا رفتن قیمت تمام شده و رقابت ناپذیری با رقیبان شده است که حتی استان به تدریج در حال از دست دادن ظرفیتهای قطعهسازی در سطح کشور است.
نوید امجد، عضو هیئت نمایندگان اتاق تبریز نیز تنظیمگری موازی را از آفات حوزه اقتصاد و صنعت در کشور دانست و تاکید کرد: مدیران باید از میان کسانی انتخاب شوند که به توسعه اقتصادی اعتقاد و نسبت به آن شناخت داشته باشند.
اظهارات اقتصادمحور استاندار جدید آذربایجان شرقی
استاندار آذربایجانشرقی نیز در این دیدار با بیان اینکه اتاق بازرگانی تبریز قدیمی ترین اتاق کشور است گفت: مطابق پژوهش علمی صورت گرفته، هیچ کشوری در تاریخ به توسعه دست نیافته است مگر اینکه پیشران آن، بخش خصوصی بوده باشد و این امر در آذربایجان شرقی جاری و ساری است.
“بهرام سرمست” با بیان اینکه بین سیاست، فرهنگ و اقتصاد پیوستگی وجود دارد افزود: رمز پیشرفت توسعه متوازن است و باید در راه رفع مشکلات بخش خصوصی ازجمله امنیت سرمایهگذاری تلاش کنیم.
وی با تاکید به اینکه با اقتصاد دستوری مخالف هستم یادآور شد: نیاز به دیپلماسی اقتصادی فعال داریم تا بتوانیم بر بسیاری از مشکلات اقتصادی غلبه کنیم لذا باید به جای طراحی صرفاً برنامههای کوتاه مدت، به دنبال برنامههای بلند مدت و ماندگار برای توسعه متوازن منطقه آذربایجان باشیم.
استاندار جدید آذربایجان شرقی در پایان تاکید کرد: نقش و جایگاه آذربایجان شرقی در حوزه تجارت، اقتصاد و روابط بینالملل از گذشته بسیار والا بوده و باید این استان را به جایگاه درخشان گذشته خود بازگردانیم که با مشارکت فعالان بخش خصوصی میسر خواهد شد.
بدین ترتیب، چنانچه فعالان اقتصادی بارها تاکید کرده اند به غیر از بحث تحریمهای خارجی، خودتحریمیها هم در مقابل تولید استانهای صنعتی قرار دارد به طوری که سازمان تامین اجتماعی منابع خود را از طریق حسابرسی شرکتها تامین میکند که به زعم فعالان این حوزه، یک رفتار غیراخلاقی، غیرشرعی و ناعادلانه است.