اهمیت توجه به مشکلات زیرساختی و اولیه شهرک های صنعتی پیرامونی تبریز از نگاه "عصرآزادی"

آذربایجان شرقی در انتظار تکمیل پازل صنعتی

عصرآزادی آنلاین/ شهرام صادق زاده

آذربایجان‌ شرقی از استان‌های پرسابقه در بحث تجارت و‌ تولید است به‌ طوری که در سال ۱۲۸۹ شمسی، اتاق بازرگانی ایران برای اولین بار در تبریز تاسیس شد که بعدها در سال ۱۳۰۷ با تصویب مجلس، سایر اتاق‌ها نیز تاسیس شدند.
علاوه بر این سابقه پرافتخار، سال‌ها قبل بیشترین میزان اشتغال در کارخانجاتی مانند ماشین‌ سازی، بلبرینگ‌ سازی، لیفتراک‌ سازی، کمپرسورسازی، تراکتورسازی، موتورسازان ایدم و غیره بود که همگی در پیرامون تبریز مستقر هستند و توسط زنده یاد محمدتقی توکلی ایجاد شده بود.
در حقیقت، علیرغم اینکه نتوانستیم آن واحدهای صنعتی تولید محور را به خوبی حفظ کنیم از سایر صنایعی که در شهرک های صنعتی راه اندازی شده اند غفلت کرده ایم به نحوی که در حال حاضر منطقه صنعتی غرب تبریز بیمار شده و ضرورت دارد باید به داد این مجموعه‌های صنعتی برسیم زیرا چرخ های بخش صنعت آذربایجان چندان روان نمی چرخد.
از قرار معلوم، در برخی از شهرک‌ های آذربایجان‌ شرقی مشکل برق و در برخی دیگر مسئله آب وجود دارد اما بخش اعظم آنها به کمبود برق مربوط می‌شود که البته این مشکلات در سطح ملی بوده و می تواند تا حد زیادی توسط نمایندگان استان در مجلس مرتفع گردد تا آذربایجان بیش از این، از کاروان پیشرفت صنعتی عقب نماند…

◾️شهرک اول

گاهاً وقتی از کمبودها و نقص های برخی از شهرک های صنعتی آذربایجان شرقی سخن به میان می آید مدیران دستگاه های متولی با یک گارد تدافعی وارد میدان می شوند در حالی که از کنار مشکلات میدان بخش صنعت و سرمایه گذاری رد شده و ترجیح می دهند تا به فرعیات بپردازند.
مدیرعامل شرکت شهرک‌های صنعتی آذربایجان‌ شرقی معتقد است یکی از مشکلات مهم زیرساختی در شهرک‌های صنعتی استان، تأمین برق، مخصوصاً در مرحله راه‌ اندازی کسب‌ و کار و محدودیت‌های زیست محیطی است.
سهراب فیض‌ زاده با تاکید بر اهتمام در راستای حل مشکلات شهرک‌های صنعتی استان گفت: عدم تامین روشنایی در اتوبان منتهی به شهرک شهید سلیمانی و عدم تکمیل آسفالت خیابان‌های بسیاری از شهرک‌ها از جمله اموری هستند که پیگیر رفع آن‌ها هستیم و سعی داریم با برگزاری جلسات با سازمان‌های ذیربط و نمایندگان بخش خصوصی، ابتدا مشکلات را رده‌بندی کرده و سپس به آنها رسیدگی کنیم.
وی با اشاره به اهتمام سایر استان‌ها از جمله اصفهان در توسعه شهرک‌ها افزود: وجود مشکلات زیرساختی و برخی محدودیت‌ها مانع از توسعه شهرک‌های صنعتی در آذربایجان شرقی شده است.
خداوردی تاری؛ مدیرعامل شرکت خدماتی شهرک سرمایه‌ گذاری خارجی تبریز نیز با اشاره به موضوع اجرای قانون پنجم توسعه اقتصادی و اجتماعی کشور مبنی بر واگذاری یک درصد از مالیا‌ت‌های ارزش افزوده به هیئت امنای شهرک‌ها گفت: این مالیات از واحدهای تولیدی شهرک‌ها اخذ می‌شود و بر همین اساس یک درصد آن باید در رابطه با توسعه زیرساخت‌های شهرک‌های صنعتی، مدیریت پسماند و فاضلاب، ارائه خدمات و کمربند سبز در شهرک‌ها و نواحی صنعتی هزینه شود تا بتوان مشکلات زیرساختی شهرک‌ها را از این طریق برطرف کرد.

◾️شهرک دوم

نکات جالب توجهی در حوزه صنعت و معدن وجود دارد؛ به رغم اینکه آذربایجان‌ شرقی یکی از استان‌های معدنی کشور است اما حتی یک کارخانه فرآوری هم نداریم و با وجود تصویب ممنوعیت خام ‌فروشی، باز هم شاهد این موضوع هستیم در حالی که ترکیه، منابع انسانی و سرمایه ما را جذب می‌کند و مسئولان ما در خواب خرگوشی اند.
متاسفانه با وجود رابطه‌ خوب اتاق بازرگانی تبریز با تجّار کشورهای ترکیه و آذربایجان، خود ما از روند تجارت با این کشورها حذف شده ایم در حالی که در باکو، شهر تبریز را بیشتر از سایر مناطق ایران می‌شناسند، از این رو فضای اقتصادی تبریز باید بزرگ شده و شهرک های صنعتی توانمندی پا بگیرند.
صد افسوس که سرمایه‌گذار ما در شهرک‌های صنعتی سرمایه‌ گذاری کرده و حتی ماشین‌ آلات خود را نیز نصب کرده اما با مشکل برق و آب مواجه شده است و البته مشکلات مربوط به سند واحدها را نیز باید به این موارد اضافه کرد در حالی که باید یک تیم کارشناسی تشکیل شده و مشکلات واحدهای صنعتی به سرعت رفع شوند.
موضوع ناترازی‌ها در سیستم بانکی نیز از دیگر مشکلات حوزه سرمایه گذاری در آذربایجان شرقی است که با توجه به افزایش نیاز واحدهای صنعتی به تامین نقدینگی، میزان تسهیلاتی که از سوی سیستم بانکی پرداخت می‌شود متناسب با نیاز بخش صنعت استان نیست بنابراین بانک ها باید در کنار بخش تولید باشند تا بتوان بخشی از نیاز حوزه صنعت را با واحدهای تولیدی جدیدالاحداث در شهرک های صنعتی رفع نمود.
واگذاری زمین به سرمایه‌ گذاران در ۵۱ شهرک صنعتی آذربایجان شرقی امکان‌پذیر است که از ۵ هزار و ۹۲۰ طرح در حال اجرا در شهرک‌های صنعتی این استان حدود سه‌ هزار و ۲۰۰ مورد به بهره‌برداری رسیده است که نشان از حرکت آهسته و لاک پُشتی این بخش دارد.

◾️شهرک آخر

مشکلات بسیاری در مسایل زیرساختی جذب سرمایه گذاران داخلی و خارجی وجود دارد که مسئولان ما به آنها اشرافیت نداشته و تنگ نظرانه عمل می کنند و با هزار و یک دلیل خنده دار و من درآوردی در پروسه استعلام و غیره، سرمایه گذاران را دلسرد و حتی فراری می دهند؛ گویا دستورات فراقانونی فقط در منطقه آذربایجان اعمال می گردد.
در واقع، علیرغم اینکه در همه جای دنیا زیر پای سرمایه گذاران بخش صنهت فرش قرمز پهن می‌کنند اما سرمایه گذارانی که راهی آذربایجان شرقی می شوند آنقدر با مشکلات عدیده مواجه می شوند که فرار به کشورهای همسایه از جمله ترکیه را بر قرار ترجیح می دهند.
مشکلات زیادی در شهرک های صنعتی جدیدالاحداث و حتی قدیمی وجود دارد که سرمایه گذار داستان ما در اینگونه شهرک های به اصطلاح صنعتی سرمایه گذاری کرده و حتی ماشین آلات خود را نیز نصب می کند اما با مشکلات برق، آب، گاز، مخابراتی، اسناد اراضی، راههای دسترسی و غیره مواجه می شود در حالی که استاندار اسبق این استان همواره تاکید می کرد که مشکلی برای سرمایه گذاران وجود ندارد؛ او از این دنیا رفته، اما مشکلات همچنان پابرجاست!
به اذعان برخی از فعالان حوزه صنعت آذربایجان شرقی، دولت سیزدهم با تصمیمات نابخردانه خود بر صنعت تأثیر منفی گذاشت در حالی که اگر بخواهیم به سمت رشد و توسعه حرکت نماییم باید منابع را به درستی مدیریت کرده و زیرساخت‌های لازم برای سرمایه گذاران فراهم گردد.
بدین ترتیب، برای حمایت از سرمایه گذاران که حقیقتاً موجب رشد اقتصادی منطقه شمالغرب کشور می شوند، به همت جمعی نیاز داریم تا با همکاری تمام دستگاه های اجرایی، مشکلات موجود شده و به سمت توسعه پایدار حرکت کنیم، دولت جدید نیز باید مسئولیت تأمین زیرساخت‌ها را جدی گرفته و به تسهیلگری سرمایه‌گذاری‌ ها جامه عمل پوشانده و به سیاست نادرست دولت قبل در بخش صنعت پایان دهد.

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.