نقش نمایشگاه ایران اکسپو ۲۰۲۵ در توسعه دیپلماسی اقتصادی آذربایجان شرقی از نگاه "عصرآزادی"
آذربایجان شرقی گُل سرسبد تجارت بینالملل ایران
عصرآزادی آنلاین/ شهرام صادق زاده
هفتمین نمایشگاه توانمندیهای صادراتی ایران موسوم به IRAN EXPO 2025 که از ۸ تا ۱۲ اردیبهشت سال ۱۴۰۴ در نمایشگاه بین المللی تهران و با استقبال کمنظیر شرکت کنندگان و علاقهمندان، بازرگانان، تجار، صاحبان صنایع و کسب و کار و مردم قرار گرفت به کار خود پایان داد.
در این رویداد تجاری علاوه بر صنایع و شرکتهای دولتی و خصوصی در حوزههای مختلف، اتاقهای بازرگانی استانی و اتاقهای مشترک بین ایران و کشورهای طرف تجاری نیز حضور بسیار فعال و پویایی داشتند.
نکته جالب توجه اینکه، غرفه اتاق بازرگانی تبریز در سالن خلیج فارس نمایشگاه بین المللی با حضور تجار، بازرگانان، اعضا و نواب رئیس اتاق بازرگانی صنایع و معادن ایران رونق خاصی داشت که از جایگاه رفیع اقتصادی آذربایجان شرقی در بین استانهای ایران داشت.
در حقیقت، دولت چهاردهم مصمم است تا هر چه بیشتر بخش خصوصی و اتاقهای بازرگانی را حمایت کند اما با وجود تحریمها، اهتمام دولت و شخص رئیس جمهور بر توسعه تجارت و بازرگانی با کشورهای مختلف به ویژه همسایگان است لذا حضور بخش خصوصی استانهای صنعتی که همواره از آن به عنوان موتور محرکه اقتصاد و تجارت کشور یاد می شود تمام تلاش خود را برای برطرف کردن موانع صادرات معطوف کردهاند اما فعلاً حمایت خاصی از تجار و بازرگانان اینگونه استانها انجام نشده است مگر اینکه رویداد اکسپو ۲۰۲۵ بتواند نقطه آغازی برای تسریع حمایتها گردد…
◾️اکسپوی اول
ایران اکسپو ۲۰۲۵ با حضور ۳۴ اتاق استانی، ۳۱ اتاق مشترک با کشورهای خارجی و مجموعهای از تشکلهای مطرح اقتصادی کشور، بستری قدرتمند برای معرفی توانمندیهای ایران در سطح بینالمللی فراهم کرد و اتاق تبریز نیز به عنوان نخستین اطاق تجارت ایران و با سابقهای غنی در تجارت و بازرگانی، نقش کلیدی در معرفی پتانسیلهای استان آذربایجانشرقی در این رویداد تجاری داشت.
آذربایجان شرقی با تمرکز بر ۶ گروه کالایی در این نمایشگاه و با برخورداری از زیرساختهای قوی صنعتی، خوشههای صادراتی، و تولیدکنندگان پیشرو، در بسیاری از این گروهها توانمندی خود را نشان داد تا این ظرفیتها به شکلی حرفهای و اثربخش در معرض دید هیأتهای خارجی و بازارهای هدف قرار گیرد.
برگزاری نشستهای تخصصی و جلسات B2B در طول برگزاری نمایشگاه از بخشهای جالب توجه این رویداد تجاری بود که این اقدام با طراحی اتاق تبریز به شناسایی فرصتهای جدید صادراتی و شکلگیری همکاریهای تجاری پایدار میان فعالان اقتصادی استان و طرفهای مقابل منجر گردید.
آذربایجانشرقی با برخورداری از نیروی انسانی متخصص، موقعیت جغرافیایی راهبردی، زیرساختهای صنعتی و ظرفیت بالای صادراتی، میتواند یکی از محورهای اصلی توسعه اقتصادی کشور باشد لذا اتاق بازرگانی تبریز نیز با حضور مؤثر و متعهدانه خود در این رویداد، مسیر پیشرفت و رشد اقتصادی استان را هموارتر کرد.
یونس ژائله – رئیس اتاق بازرگانی تبریز – با تاکید بر اهمیت و جایگاه ویژه نمایشگاه ایران اکسپو ۲۰۲۵، این نمایشگاه را محفلی بزرگ برای گردهمایی مسئولان دولتی، نمایندگان بخش خصوصی در اتاقهای بازرگانی، فعالان اقتصادی و هیئتهای تجاری و اقتصادی عنوان کرد که علاوه بر اینکه فرصتی برای هماندیشی بیشتر بین بخش خصوصی و دولتی بهشمار میرود، بستر مناسبی برای توسعه تعاملات بین المللی است.
◾️اکسپوی دوم
رئیس کمیسیون صادرات و مدیریت واردات اتاق تبریز که ۳۱ سال در حوزه اورسیا، قفقاز و روسیه فعالیت تجاری و بازرگانی در این حوزه دارد با اشاره به ظرفیتهای تجاری اتاق بازرگانی تبریز، بر لزوم توسعه روابط با کشورهای حوزه اوراسیا، آفریقا و همسایگان شمالی ایران تأکید کرد.
“سیدیوسف حسینی” با بیان اینکه آذربایجان شرقی سالهاست در بازار روسیه و منطقه اوراسیا حضور دارد افزود: امروز نه، بلکه سالها پیش تجار ما وارد بازار روسیه شدند و اکنون بیش از ۳۰ درصد واردات روسیه توسط تجار آذربایجانی انجام میشود لذا این موفقیت حاصل تلاش بخش خصوصی است اما باید تجار ما ابتدا آموزش ببینند تا از کم تجربگی ضره نخورند.
وی با اشاره به ثبت یک مرکز تجاری ایرانی و تلاشهای مضاعف برای گسترش حضور در بازار اوراسیا اضافه کرد: اوراسیا بازاری بکر برای ایران است که با توجه به اجرای موافقتنامه تجارت آزاد از ۲۵ اسفندماه، اکنون بیش از ۸۷ درصد کالاها بدون تعرفه وارد این منطقه میشوند و این فرصتی تاریخی برای جهش صادراتی ایران است.
حسینی در پاسخ به میزان فعلی مبادلات تجاری ایران با اوراسیا تاکید کرد: رقم واردات اوراسیا حدود ۴۰۰ میلیون دلار است اما سهم ایران از این بازار کمتر از ۲ درصد است که باید تلاش کنیم این سهم را حداقل دو تا سه برابر افزایش دهیم.
وی با تأکید بر نقش کلیدی بخش خصوصی در اقتصاد، خطاب به نهادهای دولتی و حاکمیتی تاکید کرد: تقاضای من این است که اجازه بدهند بخش خصوصی کار خود را انجام دهد و دولت باید نظارت داشته باشد اما نباید در اجرا دخالت کند؛ چرا که نتیجه آن افزایش هزینهها و کاهش بهره وری خواهد بود.
◾️اکسپوی آخر
در جریان برگزاری هفتمین نمایشگاه بینالمللی ایران اکسپو ۲۰۲۵ هیئتی از اتاق بازرگانی داغستان روسیه میهمان اتاق بازرگانی تبریز بودند که طرفین ضمن بررسی فرصتهای همکاری مشترک، درباره ارزیابی نمایشگاه و ظرفیتهای اقتصادی ایران گفتوگو کردند.
رئیس اتاق بازرگانی داغستان گفت: سطح غرفهها و نمایش توانمندیهای تولیدی ایران، به ویژه در حوزههای صنعتی و دانش بنیان بسیار جالبتوجه بود به طوری که نسبت به سال گذشته، شرکتهای بیشتری از روسیه حضور داشتند که از تقویت روابط تجاری ایران و روسیه حکایت دارد.
“بدرالدین ماگومدف” افزود: تحولات اخیر سیاسی بین ایران و غرب، موجب شده روسیه به دنبال تقویت همکاریهای اقتصادی با کشورهای همسو، از جمله ایران باشد لذا ما نیز در اتاق داغستان شاهد افزایش چشمگیر علاقهمندی شرکتهای روسی به تجارت با ایران هستیم به طوری که حجم مبادلات مستقیم با ایران در سال گذشته به بیش از ۱۰ میلیون دلار رسید که پیشبینی میشود در سال جاری به بیش از دو برابر افزایش یابد.
به گفته فعالان اقتصادی آذربایجان شرقی، بهبود ارتباطات میان اتاقهای بازرگانی استانها و تعاملات بینالمللی در سال جاری مسئله مهمی است که نه تنها در مراودات خارجی بلکه در سطح داخلی نیز ارتباطات میان استانها نیز باید تقویت شود.
شایان ذکر است امضای تفاهمنامه همکاری بین خانه صنعت آذربایجان شرقی و انجمن تجار و تولیدکنندگان شهر قونیه – ترکیه نیز از بخش های جالب توجه این رویداد تجاری بود که در سومین روز از نمایشگاه ایران اکسپو ۲۰۲۵ و با حضور استاندار آذربایجانشرقی به وقوع پیوست که در راستای توسعه روابط تجاری بین استان آذربایجان شرقی و شهر قونیه ترکیه انجام گرفت افزایش مبادلات مبادلات بازرگانی بین آذربایجان شرقی و شهر قونیه را در پی خواهد داشت.