در چهارمین جلسه شورای سیاستگذاری کنگره جهانی ۱۲۰ اُمین سالگرد تولد شهریار عنوان شد؛
۲۶ و ۲۷ شهریور افتتاحیه کنگره جهانی شهریار در تبریز برگزار می شود
سید وحید پیمان/ تبریز/ عصرآزادی: مراسم افتتاحیه کنگره جهانی شهریار به مناسبت بزرگداشت ۱۲۰ اُمین سالگرد تولد استاد شهریار شاعر نامدار ایران با حضور میهمانان داخلی و خارجی در روز های ۲۶ و ۲۷ شهریور ماه امسال در تبریز و در ادامه برنامه های مختلف در داخل و خارج کشور به مدت یک سال برگزار می شود. بر همین اساس برنامه اختتامیه در ۲۷ شهریور سال آینده در تبریز و تهران اجرا می شود.
این تصمیم از سوی بهرام سرمست استاندار آذربایجان شرقی در چهارمین جلسه شورای سیاست گذاری این کنگره اعلام شد و خاطر نشان گردید که عزم ملی و تامین مالی کنگره به عنوان دو عنصر اصلی برگزاری این مراسم وجود دارد.
وی دیدار با وزرای فرهنگ و ارشاد اسلامی و میراث فرهنگی و گردشگری ، همچنین جبلی رئیس صدا و سیما را بسیار مفید ارزیابی کرد.
استاندار آذربایجان شرقی تشکیل هیئت امنای خانه موزه استاد شهریار را اعلام کرد و پوشش رسانه ای این همایش را در جهت تعمیق دیپلماسی فرهنگی بسیار موثر برشمرد.
سرمست استقبال خوب میهمانان خارجی برای شرکت در کنگره را مسرت بخش نامید و حضور فکری مقامات سیاسی خارجی را در قالب ارسال پیام همتراز و حتی مهمتر از حضور فیزیکی آنان دانست.
در این جلسه مرتضی محمدزاده معاون سیاسی امنیتی استانداری در توضیح خبر فوق به دیدگاه های وزرای فرهنگ و ارشاد اسلامی و میراث فرهنگی و گردشگری در حمایت همه جانبه آنان از برپایی این رویداد جهانی اشاره کرد و گزارشی از کمیته جلب مشارکت ها که ریاست آن به عهده خودش است ارائه داد.
علی اصغر شعردوست دبیرکل کنگره با تشریح اقدامات صورت گرفته در ماه های گذشته از همراهی استاندار آذربایجان شرقی و شهردار تبریز در بعد استانی و وزرای فرهنگ و ارشاد اسلامی ، میراث فرهنگی و گردشگری و رئیس صدا و سیما در بعد ملی قدردانی کرد و گفت: «خوشبختانه آقای جبلی دارای افق دید وسیعی نسبت به حضور بین المللی ایران از طریق داشته های فرهنگی هستند و استاد شهریار را یکی از غنی ترین و گران بها ترین گنجینه های فرهنگی ایران برای تفوق در عرصه های بین المللی برشمردند و دستور پخش رایگان تیزر کنگره و حمایت همه جانبه را صادر کردند».
وی همچنین از اعلام آمادگی میهمانان و چهره های برجسته جهانی برای شرکت در کنگره خبر داد و تاکید کرد که افراد مطرح علمی و سیاسی در حد وزیر و معاون وزیر به توصیه دفاتر دیپلماتیک جمهوری اسلامی ایران خواهان شرکت در این رویداد بزرگ هستند.
در ادامه صدری نیا استاد دانشگاه تبریز و شهریار شناس برجسته و نیز رئیس کمیته علمی کنگره سطح علمی مقالات رسیده به دبیرخانه را خیلی بالا عنوان کرد و نحوه ارزیابی مقالات توسط داوران را توضیح داد. به گفته این شهریار شناس برجسته فقط مقالاتی که توسط ۳ داور تایید شده باشند قابلیت ارائه در کنگره را دارند که تا کنون تعداد ۶۴ مقاله اساتید داخلی و خارجی تایید شده اند.
نعمت الله پایان مدیر کل فرهنگ و ارشاد اسلامی آذربایجان و رئیس کمیته فرهنگی بر پایی ۱۰ شب شعر در شهرستان های استان، ۳ برنامه با همکاری کتابخانه ها، دعوت از رسانه های خارجی موثر و همچنین بزرگداشت ۵۰ چهره و پیشکسوت فرهنگی هنری استان را با حضور وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی -که حضورش در این کنگره قطعی شده است. – از برنامه های دستگاه تحت مدیریت اش عنوان کرد.
ایجاد دبیرخانه دائمی برای برپایی جلسات و برنامه های سالانه یا دو سالانه در جهت استمرار دیپلماسی رسانه ای و فرهنگی ضروری است. این پیشنهادات از سوی اکبر رضایی رئیس صدا سیمای مرکز آذربایجان شرقی مطرح شد، او علاوه بر اینها توجه به نقش اشعار شهریار در مقابله با جریان انحرافی فرقه دموکرات آذربایجان به رهبری پیشه وری در سال ۱۳۲۴ شمسی تاکید کرد.
مسعود بشیری رئیس کمیته فضای مجازی و رسانه های اجتماعی از راه اندازی صفحه کنگره در اینستاگرام و یوتیوب خبر داد و تولید مطالب ماندگار برای استفاده در سال های آتی از جمله تولید ویدیو های کوتاه از دوستان و همراهان استاد شهریار از برنامه های این کمیته عنوان کرد.
دکتر راد استاد سرشناس جامعه شناسی نیز از مدعوین این جلسه بود که جنبه های جامعه شناختی شهریار را به حضار توضیح داد و گفت: «شهریار از دو جهت سرمایه بزرگی است. یکی جهانی بودنش در کنار فردوسی، حافظ، سعدی، خیام و مولانا و دیگری سرمایه نمادین بودنش است زیرا نامش با افتخار می آید».
وی همچنین توجه شهریار به نیاز های فلسفه زندگی انسان ها که در کنار نیازهای اجتماعی و فیزیولوژیک، سه گانه نظریه پریسکات را می سازند، حائز اهمیت ویژه دانست.
از دیگر مدعوین بنام این جلسه دکتر شهرام دبیری معاون سابق پارلمانی رئیس جمهوری و رئیس دوره های مختلف شورای اسلامی تبریز بود که حمایت مادی و معنوی اش از جمله تامین هدایای کنگره به میهمانان و شخصیت های مطرح جهانی را اعلام کرد. وی برپایی این رویداد عظیم فرهنگی بین المللی در تبریز را از این جهت که نشانگر جاری و ساری بودن زندگی بعد از جنگ تحمیلی ۱۲ روزه است شایان اهمیت دانست.
تولید مستندهای متنوع برای معرفی جاذبه های گردشگری آذربایجان شرقی با بهره گیری از اشعار شهریار، برنامه مهم سازمان میراث فرهنگی و گردشگری و صنایع دستی آذربایجان است که توضیحات لازم توسط حمزه زاده رئیس این سازمان به سمع اعضای شورای سیاست گذاری کنگره شهریار رسانده شد.
همچنین در این جلسه سید وحید پیمان قائم مقام دبیر کل و رئیس کمیته اطلاع رسانی از حضور خبرگزاری ها و شبکه های تلویزیونی خارجی برای پوشش رسانه ای کنگره خبر داد و اعلام کرد که تا کنون شبکه تلویزیون ملی ترکیه TRT و خبرگزاری آناتولی برای پوشش خبری اعلام آمادگی کرده اند.
پیمان دعوت از وزیر فرهنگ و گردشگری ترکیه، مدیر کل سینمایی و مدیر حوزه ایران آن وزارتخانه را از اقدامات انجام شده در این کمیته نام برد و ارتقا جایگاه شهریار در سطح ملی و منطقه ای، معرفی تبریز به عنوان پایتخت فرهنگ و ادب ترکی-فارسی و جذب مخاطب بین المللی و تقویت دیپلماسی فرهنگی را اهداف رسانه ای این کنگره اعلام کرد.
خاطر نشان می شود کنگره جهانی شهریار به مناسبت ۱۲۰ امین سالگرد تولد این شاعر ایرانی تبریزی به دستور پزشکیان رئیس جمهوری ایران قرار است روزهای ۲۶ و ۲۷ شهریور ۱۴۰۴ در تبریز برگزار شود. پزشکیان دستور ویژه برای برگزاری این کنگره در شان شهریار صادر کرده و هیئت دولت در جلسه ماه گذشته خود آن را تصویب کرده است. پیشتر کنگره های ۹۰ و یکصدمین سالگرد ولادت شهریار در سطح بین المللی در داخل و خارج ایران برگزار شده بود که در هر دوی آنها علی اصغر شعردوست دبیر کل بود. همچنین روز ۲۷ شهریور به پیشنهاد شعردوست و تصویب شورای عالی انقلاب فرهنگی در سال ۱۳۷۹ به عنوان روز ملی شعر و ادب فارسی به طور رسمی در تقویم ایران گنجانده شده است.