کاهش کشت محصولات آب بر در عرصه کشاورزی متناسب با تغییرات اقلیمی

تغيير الگوی كشت زراعی در اراضی زراعی حوضه درياچه اروميه

مدير امور زراعت سازمان جهادکشاورزی استان آذربایجان شرقی از تغيير الگوي كشت زراعي در اراضي زراعي حوضه درياچه اروميه خبر داد.

عصرآزادی آنلاین بر گزارش روابط عمومی سازمان جهادکشاورزی استان، جلال رحیم زاده در گفتگو با خبرنگاران با اعلام این مطلب گفت: با توجه به شرايط اقليمي موجود و كاهش بارندگي و افزايش دما و وضعيت نابسامان درياچه اروميه، در سنوات اخير اقدامات جدي در خصوص تغييرالگوي كشت و تغيير روش كشت و ارقام محصولات زراعي از آب بر بودن به مصرف بهينه و محصولات زراعي كم آب بر بودن انجام داده است كه منجمله محصولاتي مانند سورگوم علوفه اي و دانه اي، ذرت علوفه اي و چغندر علوفه اي با آرايش كشت نوين و مناسب براي آبياري نوار تيپ با حداقل مصرف آب با هدف كاهش مصرف آب 65 درصدي وجايگزيني نباتات علوفه اي كم آب بر به جاي يونجه با زمان كاشت پائيزه و انتظاري مانند خلر، ماشك، تريتيكاله و كاشت نخود علوفه اي و چغندر علوفه اي و گاودانه و … و افزايش سطح زير كشت گياهان دانه هاي روغني با هدف اصلاح تناوب زراعي و توليد روغن مورد نياز كشور مانند كلزا، گلرنگ، كاملينا، بالنگوي شهري، ارزن و جايگزيني بذور اصلاح شده با بذور بومي بخصوص در گندم، جو و حبوبات و همچنين استفاده از ارقام زودرس در كليه محصولات زراعي از جمله استفاده از ارقام زودرس سيب زميني در شهرستانهاي عجب شير و بناب جهت استفاده از آب سبز تا حد قابل توجهي توانسته است در کاهش مصرف آب و پايداري محصولات كشاورزي نقش بسزايي ايفا نمايد.

مدير امور زراعت سازمان جهادکشاورزی استان ادامه داد: در اين راستا از ديگر اقدامات مكمل اصلاح الگوي كشت مي توان به عمليات حاصلخيزي خاك و افزايش ماده آلي با اجراي كشاورزي حفاظتي و حفظ بقايا و تغيير تكنيك كاشت از جمله استفاده از دستگاه كفكار و دستگاه كشت مستقيم اشاره نمود و همچنين تغيير زمان كاشت بسياري از محصولات از بهاره به پاييزه جهت بهره مندي از آب سبز و همچنين جايگزيني آيش سبز به جاي آيش زرد و كاهش سطح زير كشت محصولات با نياز آبي بالا و توسعه سطح زير كشت گياهان متحمل به شوري و افزايش درجه و ضريب مكانيزاسيون و اصلاح روش هاي آبياري و كاهش سطح آبياري سنتي و تغيير آن به روشهاي آبياري نوين تا حد زيادي در افزايش عملكرد محصولات زراعي استان كارساز بوده و اجراي مستمر اين اقدامات مي‌تواند در كاهش مصرف آب ، افزايش عملكرد و توليد استان بسيار موثر باشد.

وی با بیان اینکه کاهش کشت محصولات آب بر از جمله سیاست‌های جهادکشاورزی در عرصه کشاورزی متناسب با تغییرات اقلیمی می باشد و کاهش کشت محصولاتی همچون هندوانه به عنوان یکی از محصولات آب بر در دستور کار سازمان قرار دارد ادامه داد: با توجه به شرایط اقلیمی و اتفاقاتی که در کشورمان رقم خورده است، محدودسازی کشت محصولات آب بر در دستور کار سازمان قرار گرفته و علاوه بر این، سعی می‌شود با روش‌هایی از جمله افزایش عوارض، صادرات این گونه محصولات غیر اقتصادی شود.

رحیم زاده با بیان اینکه هندوانه یکی از محصولاتی است که محدود سازی سطح زیر کشت آن در دستور کار قرار دارد ادامه داد: با کاهش سطح زیر کشت هندوانه، زمین‌های مازاد به سمت تولید نهاده‌های دام و طیور و یا دانه‌های روغنی هدایت می‌شوند.

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.