ضرورت رفع ناترازی انرژی در آذربایجان شرقی و جلوگیری از بروز خسارت به واحدهای تولیدی از نگاه "عصرآزادی"
آذربایجان در گردباد بی برقی
عصرآزادی/ شهرام صادق زاده
ناترازی برق و برنامه خاموشی های تابستانی در سالهای اخیر به دغدغه جدی صنایع آذربایجان شرقی تبدیل شده است؛ خاموشی هایی که در چند سال اخیر گریبانگیر واحدهای صنعتی این استان شده است.
در حقیقت، از زمانی که سیاست های دولت به سمت کمتر شدن سهم خاموشی بخش خانگی رفت، زمزمه های آمار و ارقام بزرگی از خسارت های ناشی از قطعی برق صنایع و بخش کشاورزی آذربایجان شرقی صورت گرفت و این روزها که خاموشی های برق به مشترکان خانگی این استان رسیده موجی از اعتراضات شهروندان به گوش می رسد در حالی که قطعی برق قبلاً، اغلب به واحدهای صنعتی خلاصه می شد و کُک کسی هم نمی گزید.
خاموشی برق مشترکان خانگی ساکن در مناطق آذربایجان شرقی و به ویژه تبریز به اخبار روز تبدیل شده و مسئولان و صنعتگران و مشمولان طرح های خاموشی به دنبال کمتر کردن این ضرر و زیان ها هستند در حالی که خسارت بخش “تولید” بیش از سایر بخش هاست و کمتر کسی به فکر چرخ های تولید است…
ناترازی اول
حدود ۴ سال است که به تدریج به بهانه کنترل مصرف برق در پیک مصرف در فصول گرم سال، برق واحدهای صنعتی مستقر در شهرکهای صنعتی استانهای صنعتی از جمله تهران و آذربایجان شرقی قطع میگردد که از ۲ ساعت به ۲۴ ساعت رسیده است.
فعالان اقتصادی آذربایجان شرقی دلیل این همه آشفتگی حوزه برق را در عدم نظر خواهی و مشورت با صنعتگران می دانند و می پرسند آیا تمام ۲۴ ساعت شبانه روز پیک مصرف است که قطعی در این بازه زمانی اتفاق می افتد؟
رئیس کمیسیون صنایع اتاق بازرگانی تبریز با انتقاد از وضعیت نامطلوب تامین برق صنایع در آذربایجان شرقی و ضررهای میلیاردی وارد بر صنایع این استان معتقد است که شرکت توانیر بر اساس قانون باید خسارت صنایع را جبران کند.
“یونس اکبرپور پایدار” درباره وضعیت نامطلوب تامین برق صنایع آذربایجان شرقی گفت: آن دسته از واحدهای صنعتی که مصرف برق روزانه آنها بیش از دو مگاوات است با کاهش ۵۵ درصدی برق مواجه هستند کمااینکه در چنین شرایطی یک واحد فولادی که روزانه ۹۰ مگاوات برق نیاز دارد حتی نیمی از این میزان را دریافت نمی کند و محکوم به توقف تولید است لذا توجه داشته باشیم که فولاد برای نورد شدن به حرارت یکهزار درجه نیاز دارد و اگر برق برای رسیدن به این دما تامین نشود با برق کمتر تولید پیش نمیرود.
وی افزود: هزینههایی که قطعی برق بر صنایع استانهای صنعتی همچون آذربایجان شرقی تحمیل میکند کمرشکن و ضررهای برآمده از آن میلیاردی است و این هزینهها بر قیمت نهایی تولیدات این صنایع تاثیر میگذارد لذا این اتفاق به رشد تورم می انجامد و در نهایت مردم هستند که در انتهای زنجیره تولید بهای این سوء مدیریت در تامین انرژی را پرداخت می کنند.
ناترازی دوم
یک کارشناس بازار سرمایه با اشاره به تصمیم قطعی برق در ایام تابستان، پیامدهای این اقدام و تأثیر آن بر صنایع بورسی گفت: بیشترین اثر قطعی برق بر صنایع فولادی، سیمانی، لاستیکی و خودروسازان است که آسیب جدی به این صنایع و در کلان اقتصادی نیز به تولید ناخالص داخلی می زند.
علی بهشتی روی افزود: قطعی برق در یک روز از هفته در صنایع اعمال می گردد که این موضوع به تنهایی محدود به شهرک های صنعتی نمیشود و کل فعالیتهای تولیدی و صنعتی استانهای صنعتی را در بر می گیرد.
وی اضافه کرد: اگر بخواهیم فولاد خوزستان، اصفهان یا آذربایجان شرقی را در نظر بگیریم در سه سال گذشته ضرر و زیانی که از قطعی برق در اینگونه شرکتها به وجود آورد حدود ١،۵۵٠ هزار تن بود که ٨۶٩ میلیون دلار با دلار ۵۰ هزار تومان رقمی بالغ بر ۴٣ هزار میلیارد تومان به این شرکت زیان وارد شده است که این موضوع به صورت کلان به تولید ناخالص کشور ضربه میزند.
این کارشناس بازار سرمایه به مهم ترین فاکتور های هدر رفت انرژی اشاره کرد و ادامه داد: اگر بخواهیم قطعی برق را کنار قطعی گاز بگذاریم عملاً شرکت ها از ١٢ ماه سال ١٠ ماه را به تولید می پردازند، ضرر و زیانی که بخش صنعت از این موضوعات میبیند اعداد بالایی هستند که مهم ترین فاکتورهایی که در بحث هدررفت انرژی در صنعت برق وجود دارد شامل مصرف برق خانگی، کشاورزی و غیره است.
بهشتی روی تاکید کرد: هدررفت انرژی به دلیل به روز نبودن تکنولوژی صنایع استانهای صنعتی است که دلیل آن هم وجود تحریم هاست و به برق، آب و گاز هم تحمیل شده است لذا باید توجه داشت که یکی از مهم ترین موارد، رفع تحریم هاست تا با تکنولوژی روز دنیا آشتی و هدررفت انرژی مدیریت گردد.
ناترازی آخر
قطعی برق واحدهای صنعتی استانهای تولید محور همچون تهران و آذربایجان شرقی چه با برنامه و چه بدون برنامه باعث افزایش ضایعات محصولات تولیدی در واحدهای صنعتی این مناطق می گردد که سرعت تولید را کاهش می دهد زیرا قطعی برق در بخش صنعت همچون چوبی است که جلوی چرخه تولید را می گیرد و در بلند مدت نیز به اقتصاد آسیب وارد می کند.
یک تولیدکننده مواد غذایی در آذربایجان شرقی با اشاره به مشکلات صنایع این استان به دلیل کمبود برق معتقد است: کارکنان واحدهای تولیدی با قطعی برق بیکار می مانند و مجبور می شویم نیروهای کار را به منازلشان برگردانیم که در این زمینه نیز تولیدکنندگان ضرر میکنند چرا که در قبال کاری که انجام نشده باید به کارگران حقوق پرداخت نمایند.
“علی جعفری” با اشاره به بروز آسیبهای جدی به نرم افزارها و سخت افزارهای دستگاههای تولید مواد غذایی افزود: قطعی ناگهانی برق باعث مشکل فنی در گیربکسهای دستگاههای کارخانه میشود و خرابی دستگاهها نیز شوخی بردار نیست زیرا یک دستگاه صنعتی ۲۰ میلیون دلار قیمت دارد و خرابی اینگونه دستگاههای فنی، خط تولید را متوقف می کند.
وی تاکید کرد: به دلیل کمبود برق باید از یک سوخت جایگزین مانند گازوئیل استفاده کنیم که آن را هم به سختی می توان خریداری کرد چرا که قیمت هر لیتر گازوئیل در بازار آزاد مقرون به صرفه نیست.
بدین ترتیب، آذربایجان شرقی به عنوان یکی از مهمترین استانهای صنعتی و تولیدی کشور بیش از پیش به انرژی برق برای افزایش تولید نیاز دارد و هرگونه قطعی برق آسیب زیادی به خطوط تولید این استان می زند اما همیشه از شعار سال صحبت می کنیم و در حد اعلای شعارزدگی به فکر تقویت راندمان تولیدات استانهای تولیدمحور نیستیم!