تلاش های بی نتیجه بخش خصوصی آذربایجان شرقی برای صادرات فرآورده های نفتی از نگاه "عصرآزادی"

تنها پالایشگاه خصوصی ایران حمایت نمی شود

عصرآزادی آنلاین/ شهرام صادق زاده

سالهاست که بر اهمیت تسهیل و رفع مشکلات صادرات، موانع بانکی و مالیاتی، سنگ اندازی های زیست محیطی، انرژی و سایر عقب ماندگی‌ های بخش تولید در آذربایجان شرقی به عنوان یک استان صنعتی تاکید می شود اما آنچه که بر دل دلسوزان منطقه آذربایجان می ماند آهی است که همانا هیچ یک از مسئولان و متولیان حوزه سرمایه گذاری بخش خصوصی، آن را نمی شنوند و یا خود را به ناشنوایی زده اند.
باید حقیقت را پذیرفت؛ به استثنای استانهای دُردانه کشور، وضعیت حمایت از فعالان بخش خصوصی در سایر مناطق ایران از جمله شمالغرب کشور دلسوزانه نیست و شاید در حد ویترینی و شعاری باشد به طوری که طبق گزارش مرکز پژوهش‌های مجلس، آذربایجان شرقی در رتبه ۲۶ سرمایه گذاری کشور قرار دارد که عدم حمایت مسئولان، بوروکراسی های زائد اداری، بدبینی سنتی به سرمایه گذاران، ضعف و نبود همکاری کارشناسان ادارت دخیل، اذیت‌ها و بدعهدی مسئولان و کارشناسان مربوط به طرح‌ها از جمله عوامل فراری دادن سرمایه گذارانی است که بدون چشمداشت به سایرین، به فکر خدمت به آذربایجان هستند اما برخی از زالوصفتان در اندیشه سوءاستفاده از سِمتی هستند که برای سرمایه گذاران خط و نشان می کشند و ککشان هم نمی گزد!
پس از سالهای متمادی فعالیت در خارج از کشور با آن همه حمایت و پهن کردن فرش قرمز و دست بوسی مسئولان کشورهای همسایه از سرمایه گذاران وطن، یک سرمایه گذار آذربایجانی راه گم کرده و تمام دارایی و سرمایه اش را به زادگاهش آذربایجان شرقی می آورد اما متاسفانه طی این سالها بارها و بارها مجوز صادرات و پروانه بهره برداری و چرخ تولیداتش صادر و باطل می شود!
“علیرضا نگهبان” این مرد خستگی ناپذیر آذربایجان، چندین سال است که قصد خدمت به وطن را دارد اما گویا همه چیز در این کشور دست به دست هم دهده تا فراری اش بدهند، در حالی که دست سرمایه گذاران چین را می بوسند و با تشریفات به برخی استانها می آورند اما سرمایه گذاران داخلی را مایوس می کنند…

◾️تلاش اول

رئیس هئیت مدیره شرکت “ارکان پارس هشترود” به عنوان تنها پالایشگاه بخش خصوصی کشور در استان آذربایجان شرقی معتقد است که این پالایشگاه می‌ تواند بیشترین میزان مصرفی بنزین و گازوئیل باکیفیت و استاندارد جهانی را در ایران تأمین نماید اما کسی حمایت نمی کند.
“علیرضا نگهبان” در جمع خبرنگاران آذربایجان شرقی با اشاره به اینکه قبل از ایران در کشور عراق سرمایه گذاری کرده بودیم گفت: دفتر ریاست جمهوری و وزارت نفت در سال ۱۳۸۷ از ما به عنوان سرمایه گذار خارجی دعوت کرد تا پالایشگاهی را در ایران تأسیس کنیم که در همان سال اول، مجوز پالایشگاه خصوصی ایران در وزرات نفت توسط شرکت ما اخذ گردید و در سال ۱۴۰۰ فاز اول شرکت به بهره برداری رسید که ۴۰ هزار تن صادرات را در بر دارد.
وی با بیان اینکه برای شرکت ارکان پارس ۲ هزار میلیارد تومان سرمایه گذاری شده است ادامه داد: برای بهره برداری از فاز یک آن نیز ۵۰۰ میلیارد تومان سرمایه گذاری صورت گرفته است.
نگهبان، این پالایشگاه را اولین واحدی دانست که میعانات گازی را شیرین سازی کرده و جنس با کیفیت تولید می‌کند و افزود: در حال حاضر گازوئیل تولیدی این پالایشگاه بر حسب سنجش غلظت مواد آن، حدود ۱۵۰۰ تا ۲۵۰۰ ppm است که در حالی که گازوئیل موجود در پمپ بنزین‌های کشور ۵ تا ۷ هزار ppm است که کیفیت پایینی دارند.
مدیرعامل شرکت ارکان پارس هشترود اضافه کرد: بنزین تولیدی این شرکت نیز به دلیل شیرین سازی ۵۰ ppm است در حالی که باز هم بنزین موجود در جایگاه‌های سوخت کشور بیش از ۵۰۰ ppm و کیفیت پایینی را دارا هستند.

نگهبان با بیان اینکه بخش خصوصی نمی‌تواند بنزین و گاز صادر کند یادآور شد: به دلیل توانمندی این مجموعه، توان تولید روزانه حدود یک میلیون لیتر بنزین و ۵۰۰ تُن گازوئیل را داریم زیرا با وضعیت کمبود بنزین و گازوئیل، بخش خصوصی امکان تولید ۷۰ درصد تامین سوخت کشور را دارد.
وی با بیان اینکه در شرکت ما روزانه ۱۰ میلیون لیتر بنزین صادر می‌شود گفت: پالایشگاه اردبیل روزانه ۲۵ هزار بشکه فرآورده نفتی تولید می‌کند کمااینکه یک پالایشگاه بدون فیلر بوده و اولین پالایشگاه سبز ایران به شمار می‌رویم و علاوه بر آن، سیستم خنک کننده پالایشگاه به صورت ایر کولر است که حتی آلایندگی آب هم ندارد.
اینها، بخشی از اظهارات امیدوارکننده ای است که قلب هر شهروند دوستدار آذربایجان را خوشحال می کند؛ ماجرا از آنجا جذاب تر می شود که نظیرش را در هیچ نقطه از کشور نداریم، اما چه فایده؟! بوروکراسی های زائد اداری در دستگاه های اجرایی ذینفع، پدر مدیرعامل نگون بخت دیار آذربایجان را در آورده و معلوم نیست کِی، فرار را بر قرار ترجیح داده و به همان نقطه اول باز می گردد!
نکته جالب توجه اینکه، وقتی پالایشگاه خصوصی هشترود در وسط بیابان شوره زار شروع به کار کرده و صادرات انجام شده است به مدت یک سال حدود ۱۰۰ نفر در آن مشغول به کار بوده اند حال آنکه به دلیل سنگ اندازی های ادارات دولتی مرتبط با این واحد تولیدی، اکنون ۸ نفر در آن مشغول هستند که بسیار تاسف آور بوده و نظیر این پسرفت را تنها در ایران می توان مشاهده کرد.

◾️تلاش آخر

به گفته مدیرعامل تنها پالایشگاه خصوصی ایران در هشترود، این واحد صنعتی می تواند به تولیدکننده بنزین باکیفیت سطح کشور تبدیل شود که علاوه بر ظرفیت تامین بنزین و حتی گازوئیل آذربایجان شرقی و شمالغرب کشور، مابقی تولیدات را نیز به استانهای دیگر ایران انتقال دهد اما در عمل، حمایتی از آن صورت نمی گیرد که هیچ، بلکه اقدامات مایوس کننده و فراری دهنده این سرمایه گذار بخش خصوصی نیز از سوی برخی مدیران صورت می گیرد که باید با روند فعلی، فاتحه شعار جهش تولید و حمایت از تولید را خواند.
در حقیقت، پتانسیل بسیار مُغتنمی در آذربایجان شرقی به وجود آمده است تا از طریق فعالیت بخش خصوصی، انواع فرآورده های نفتی در این استان تولید شده و کسری بنزین کشور جبران گردد اما صد افسوس که حمایت ها غالباً به صورت شفاهی و شعاری صورت می گیرد و وقتی که باید در زمان مقرر حالت عملیاتی به خود بگیرد سالهای سال به ورطه فراموشی سپرده می شود.

در حقیقت، برخی ها نمی خواهند و یا نمی توانند قبول کنند روزی رسیده که گازوئیل تولیدی بخش خصوصی آذربایجان شرقی از گازوئیل تولیدی مجموعه های عریض و طویل به مراتب باکیفیت تر است، متاسفانه برخی از رقبای تجاری دولتی در رقابتی ناجوانمردانه و نامردانه و با طرح مباحث ناسالم به مقوله صادرات بخش خصوصی سنگ اندازی می کنند.
به گمانم، تاسف ها از اقداماتی که دقیقاً برخلاف شعار رهبر انقلاب و سیاست های نظام – مبنی بر حمایت از بخش خصوصی و جهش تولید – بوده و با اصل خصوصی سازی منافات دارد، کار به جایی رسیده که برخی از کارشناسانی که متخصص حوزه نفت و انرژی نبوده و در ادارات مرتبط با سنجش تولیدات پالایشگاهی حضور دارند با برخوردهای سلیقه ای و جهت دار، در فراری دادن تولیدکنندگان و صادرکنندگان بخش خصوصی تلاش می کنند در حالی که در این شرایط حساس، ارگانهای اداری نیاز به غربالگری اساسی دارند تا معنی “زمان” که در دنیای تجارت امروزی یک مفهوم کاملاً به روز است در کشور ما نیز تجلی یابد.
بدین ترتیب، سنگ اندازی های کاملاً ناشیانه و غیرکارشناسی می تواند سرمایه گذار را فراری داده و آذربایجان شرقی را در سرازیری توسعه قرار دهد در حالی که مشکل اینگونه واحدها بارها به مسئولان ارشد استان گوشزد شده است اما علیرغم شعارهای حمایتی و رنگارنگ، ظاهراً عزمی برای حل مشکلی که می تواند در عرض چند ساعت انجام شود در سطح این استان وجود ندارد و وقت آن رسیده تا با برکناری مدیران اداراتی که توسط برخی جریان ها در دولت های قبل به کار گمارده شده اند، مدیران دولت چهاردهم در مسیر توسعه استانهای صنعتی و خصوصی محور همچون آذربایجان شرقی گام بردارند.

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.