بی توجهی به مشکلات فعالان هنر - صنعت طلای آذربایجان شرقی به بهانه برگزاری نمایشگاه طلا و جواهر ۱۴۰۳ تبریز از نگاه "عصرآزادی"
صادراتِ تمام عیار، نیاز بازار طلا
عصرآزادی آنلاین/ شهرام صادق زاده
تبریز به عنوان یکی از مهمترین شهرهای نمایشگاهی کشور از ۱۳ الی ۲۶ آبان ماه ۱۴۰۳ میزبان هجدهمین نمایشگاه تخصصی طلا، جواهر، نقره، سنگ های قیمتی و ماشین آلات مربوطه موسوم به EXPO GOLD Tabriz 2024 بود که پس از ۴ روز فعالیت به کار خود پایان دهد؛ رویدادی که مشخص کرد به رغم شعارهای قبلی درباره حمایت از مقوله تولید، حمایت چندان پررنگی از تولیدکنندگان استان های طلایی کشور همچون آذربایجان شرقی صورت نمی گیرد.
در این نمایشگاه که به همت اتحادیه طلا، جواهر، نقره و سکه تبریز ترتیب یافت ۱۰۰ واحد تولیدی از داخل و خارج از کشور در زمینه تولید انواع محصولات و مصنوعات طلا، فرآوردههای هنر – صنعت طلا، ماشین آلات تولیدی و غیره مشارکت داشتند و نکته جالب توجه، حضور روسای اتحادیه طلای استانهای مختلف کشور بود.
در حاشیه نمایشگاه طلایی تبریز علاوه بر ده ها طرح وزین، از یک اثر فاخر با عنوان “نگین ائل گولی” به همت اتحادیه و دانشگاه علمی – کاربردی تهران و با حضور بزرگان صنعت طلای ایران رونمایی به عمل آمد که از بنای عمارت تاریخی شاه گولی تبریز الهام گرفته بود و درخشش جواهرات و ظرافت میناکاری آن، تاریخ و فرهنگ اصیل کشور را نشان داد.
گزارشگر “عصرآزادی” در گفتگو با طلایی های آذربایجان دریافت که وارد کردن تکنولوژی های تولید طلا برای فعالان این حوزه بسیار زمان بَر و هزینه بر بوده و دسترسی به فناوری و مواد اولیه این هنر – صنعت بسیار فرسایشی و کار دشواری است، همچنین آنها هیچگونه تسهیلات دریافت نمی کنند و موانع قانونی، دست و بالشان را در بازار طلایی استانهای صنعت محور کشور همچون آذربایجان شرقی بسته است که صادرات راه نجات تمام عیار بازار طلاست…
◾️تولید داخلی طلا با کشورهای منطقه قابل مقایسه نیست
یک فعال جوان بازار طلا و جواهر تبریز با اشاره به اینکه از دوران نوجوانی با این حرفه بزرگ شده است که همانا از سال ۱۳۶۰ به عنوان شغل پدری او محسوب می شود به “عصرآزادی” گفت: امروزه آذربایجان شرقی در تولید طلا و جواهر جزو سه منطقه مهم ایران قرار دارد.
“امیر سفید وطنی”، کیفیت محصولات طلایی تولید شده در تبریز را بسیار عالی و مشتری پسند دانست و افزود: اما باز هم جای حمایت متولیان از این هنر – صنعت احساس می شود به طوری که وجود منطقه آزاد ارس به عنوان یک ظرفیت استراتژیک می تواند به واردات دستگاه ها و ماشین آلات بِروز طلا کمک شایانی نماید.
وی با ذکر این نکته که به هیچوجه نمی توان محصولات تولید داخلی طلا و مشتقات آن را با کشورهای همجوار و منطقه مقایسه کرد یادآور شد: در حال حاضر تولیدکنندگان ما با محصولات ایتالیایی به رقابت می پردازند.
◾️می توان در ازای صادرات طلا اقدام به واردات طلا به کشور نمود
یک فعال تبریزی حوزه ابزار زرگری و دستگاه های ساخت طلا، جواهر و نقره نیز به “عصرآزادی” گفت: می توان به جرات گفت آذربایجان شرقی پس از استان تهران، بزرگترین قطب طلا و نقره سطح کشور محسوب می شود اما متاسفانه به دلیل اهمال کاری هایی که در سالهای اخیر صورت گرفته بسیاری از کارگاه هایی که قبلاً فعالیت می کردند به دلیل عدم حمایت و ممنوعیت صادرات مصنوعات طلا و نقره، تعطیل شده اند.
“مصطفی شربیانی” افزود: به دلیل ارتباط با کارگاه های تولیدی، آشکارا می توان دریافت که بسیاری از کارگاه های طلا در مقایشه با سالهای گذشته کاهش یافته و به مشاغل دیگر تبدیل شده اند در صورتی که اگر فعال بودند می توانستند نیروهای ماهر زیادی را به خدمت گرفته و اشتغال زایی نمایند.
وی، مهمترین راهکار ممکن در این حوزه را آزاد شدن صادرات طلا دانست و اضافه کرد: گویا دولت به خروج طلا از کشور ایراد وارد می کند در صورتی که می توان قانونی مصوب کرد که صادرکننده، در ازای خروج طلا از کشور، اقدام به واردات طلا یا نقره نماید که با باز شدن صادرات، قابلیت نهفته ای که در بازار طلا دارد حتی بیشتر از تولیدات فرش دستباف، می تواند اشتغال زایی و ارزآوری را نصیب کشور کند.
◾️مردم آن مقدار از طلا را خریداری کنند که به آن نیاز دارند
یک فعال حوزه فروش آنلاین طلا در تبریز با اشاره به اینکه در بازار طلای کشور بستر امنی را برای شهروندان و همکاران خود ایجاد کرده است به “عصرآزادی” گفت: پرداخت ها در یک پلتفرم امن از طریق درگاه پرداخت ها انجام خواهد شد و مشتریان پس از خرید آنلاین می توانند طلای خود را از ساعت ۷ الی ۱۹ از شعب این مجموعه تحویل بگیرند تا ضمانت کمترین کارمزد نیم درصدی، بهترین کیفیت و نازلترین قیمت برای شهروندان عملیاتی گردد.
“احسان شربیانی” با اشاره به اینکه بازار طلای آذربایجان و تبریز در جایگاه دوم پس از تهران قرار دارد اضافه کرد: زیرا پیشکسوتان و تولیدکنندگان قدرتمندی را در این منطقه سراغ داریم که در سطح کشور بی نظیر هستند و به خاطر این است که افتخار می کنیم که آذربایجانی ها همواره در تولیدات محصولات باکیفیت طلا پیشگام هستند.
وی، مشکلات این صنف را در مصائب مالیاتی خلاصه کرد و یادآور شد: زیرا با سودهای ناچیز نیم درصد بازار طلا به ویژه در طلای آب شده، فعلاً منتظریم تا برنامه ریزی های اتحادیه طلا و جواهر در این خصوص به نتیجه مورد قبول فعالان این صنف ختم شود زیرا طلا، امن ترین سرمایه گذاری جهان است و مردم ما نیز حق دارند تا در این حوزه مشارکت نمایند.
وی به شهروندان و مخصوصاً خانم ها توصبه کرد خریدهای طلایی خود را از طریق بسترهای امن و معتبر انجام داده و سعی کنند آن مقدار از طلا را خریداری کنند که به آن نیاز دارند و در غیر این صورت، حتماً طلای آب شده یا شمش طلا را برای سرمایه گذاری در اولویت قرار دهند.
◾️صنف طلا و جواهر به کارگر و کارشناس ماهر نیاز دارد
یک کارشناس حوزه آموزش مهارت آموزی حوزه طلا و نقره در نمایشگاه طلای تبریز، مهارت آموزی برای تولیدکنندگان طلا را مهم توصیف کرد و به “عصرآزادی” گفت: صنف طلا و جواهر به کارگر و کارشناس ماهر نیاز دارد تا جنبه کاربردی علم برای فعالان این هنر – صنعت در نظر گرفته شده و با نیاز بازار کار هم مطابقت داشته باشد.
“نسترن علئی” با اشاره به اینکه برخی از دانشگاه ها و آموزشگاه های استانها در امر آموزش زنجیره ارزش تولید طلا فعالیت دارند افزود: واقعیت این است که باید در رشته های طراحی و گوهرشناسی به آموزش مبنای مهارت های کاربردی پرداخته شود که در مناطق مهم و طلایی کشور از جمله آذربایجان و خراسان پررنگ تر است.
وی با اشاره به اینکه هنر – صنعت طلا در ایران یک بازار کار بسیار توانمند بوده و بزرگان پای کار و ارزشمندی در آن به فعالیت می پردازند اضافه کرد: مهمترین موضوع، ایجاد بسترسازی ها و فرصت آفرینی هاست تا توانمندی فعالان طلای استانهای کشور به منطقه و جهان معرفی گردد که البته آن هم، نیازمند حمایت متولیان این حوزه است.