در آیین بزرگداشت خاندان صدقیانی در اتاق بازرگانی تبریز عنوان شد؛
خاندان صدقیانی نماد پیوند فرهنگ و تجارت در آذربایجان
نتیجه زنده یاد رسول صدقیانی: بازاریان سالهای دور تبریز همواره پا به پای روزنامه نگاران و روشنفکران حرکت می کردند
عصرآزادی آنلاین/ سرویس اقتصادی: منطقه آذربایجان همواره به خانوادهها و خاندان هایی همچون صدقیانی، توکلی، برق لامع، کلکته چی و سایرین مدیون بوده است زیرا پیشرفت و توسعه این دیار از سالهای دور زیر سایه رشادت ها و تلاش های اقتصادی چنین بزرگان و صنعتگران آذربایجان رقم خورده و طبیعی است که باید یادشان تا ابد گرامی داشته شود.
به همین مناسبت، آیین بزرگداشت خاندان صدقیانی به همت دلسوزان تاریخ و فرهنگ آذربایجان و اتاق بازرگانی تبریز با حضور نوادگان خانواده صدقیانی، محققان و پژوهشگران تاریخ و علاقهمندان این حوزه در پارلمان بخش خصوصی تبریز برگزار شد.
این در حالی است که متاسفانه تا به امروز آن طور که باید و شاید از این خاندان قدردانی نشده است کمااینکه بارها نام تبریز و آذربایجان را سرافراز کردهاند.
◾️تاجران آذربایجان در مسائل اجتماعی مسئولیت پذیر بودند
مدیرمسئول نشریه غروب در این مراسم گفت: اغلب مطالب بیان شده در جلسات تجلیل از بزرگان، خطی و ارائه بیوگرافی ساده بوده است، در حالی که باید با تمام سرمایه ای که در دست داریم برای تبیین نقش چهرههای شاخص استان به کار بگیریم، چرا که افرادی مانند حاج رسول صدقیانی نه تنها در حوزه اقتصاد که در تمام عرصههای مدنیت، اجتماعی و سیاسی حضور پررنگ داشتهاند.
علی حامد ایمان ادامه داد: زمانی که خبری از تکنولوژی نوین نبوده است، این شخصیتها در کنار فعالیتهای اقتصادی، توانستهاند مسئولیتهای اجتماعی خود را نیز به صورت داوطلبانه انجام دهند.
وی با بیان اینکه خاندان صدقیانی در کنار تلاش برای موفقیت خود، همچنان پیگیر منافع مردم نیز بودند افزود: در ایام گذشته عموماً در آذربایجان شرقی بیزینس و تجارت با مسئولیتهای اجتماعی همراه بوده و تاجران جایگاه ویژهای در جامعه داشتند، به طوری که حتی در وضعیتهای بحرانی نیز در کنار دولتها نقش پررنگی در رفع نیازهای مردم ایفا میکردند.
حامد ایمان اضافه کرد: تاجران ایرانی همچنین با روشنفکران همکاری کرده و همواره در تحولات اجتماعی جامعه نقش داشتهاند، حاج رسول صدقیانی یکی از تاجران خوش نامی بوده که با سفر به چندین کشور خارجی از پیشرفت و تحولات آنها آگاه شده و سعی میکرد تا این پیشرفتها را در جامعه ایران پیاده کند.
◾️در تبریزِ مظلوم اهمیتی به خواست مردم داده نشده است
نتیجه حاج رسول صدقیانی نیز با بیان اینکه تبریز نه تنها از لحاظ ثروت که همواره مورد طمع همسایگان قرار میگرفت از لحاظ فرهنگ و هنر نیز مرکز توجه بوده است گفت: بارها بلاهای جبران ناپذیری سر اماکن تاریخی تبریز همچون مقبره الشعرا، مسجد کبود و غیره آورده شده است.
صانع زاده افزود: در تبریزِ مظلوم اهمیتی به خواست مردم داده نشده است، تبریز از قدیم در مسیر ابریشم که ایران را به کشورهای غربی وصل میکرد قرار گرفته و این ارتباط باعث شده از گذشتههای دور صادرات و واردات بسیاری از محصولات ایران در تبریز انجام گیرد.
وی اضافه کرد: بازار تبریز همواره نقش اساسی در گذشته تبریز داشته و بازاریان تبریز توانستهاند پا به پای روزنامه نگاران و سیاستگذاران و روشنفکران در صحنههای مختلف آذربایجان حضور یابند.
◾️به صورت جهل گونه به تاریخ آذربایجان نگاه می کنیم
یک کارشناس اسناد تاریخی آذربایجان نیز تاکید بر اینکه یک سری مسائل و شخصیتها وجود دارند که در تاریخ از آن نام برده نشده است گفت: آذربایجان شرقی تجار و خاندانی به خود دیده که در هیچ کجای دنیا پیدا نمیشود، لذا نقش شخصیتها در تاریخ موضوعی است که چندان به آن توجه نمیشود، مشکل ما این است که به صورت جهل گونه به تاریخ نگاه میکنیم و توجهی به ریشه رویدادها نداریم.
حسن اسودی با اشاره به اینکه هر پدیدهای در تاریخ برای خود مقدماتی دارد عنوان کرد: ما به رویدادهای تاریخی به صورت عمیق نگاه نمیکنیم، حتی عالمان تاریخی ما نیز دچار جهل شده و نگرش عمقی به موضوعات ندارند.
وی تاکید کرد: حاج رسول علاوه بر تجارت، در علم قضاوت نیز تبحر ویژهای داشت و از کارگران بیگناهی که زندانی بودند دفاع میکرد.
◾️متاسفانه گنجینه شفاهی آذربایجانی ها نابود شده است
یک نویسنده و پژوهشگر تاریخ آذربایجان با اشاره به اینکه در تبریز خاندانهای زیادی وجود داشتهاند که هر یک تک به تک نقش ویژهای در حوزههای مختلف ایفا کردهاند گفت: در تبریز حدود ۲ هزار و ۳۰۰ خانه تاریخی شناسایی شده که نشانگر زیست خاندانهای بزرگ و پرافتخار در این شهر بوده است.
قاسم تورکان افزود: یک سری اسناد تاریخی وجود دارند که بیرحمانه گم شدهاند، برخی اسناد نیز موجود هستند اما در دست خانوادهها باقی مانده است در حالی که برای تاریخ آذربایجان بسیار با ارزش محسوب میشوند زیرا گنجینه شفاهی آذربایجانی ها نابود شده و متاسفانه گنجینه ادبیات کتبی ما نیز در حال از بین رفتن است.
شایان ذکر است در پایان این مراسم از پوستر شب خاندان صدقیانی رونمایی شد و حاضرین به نقل خاطره در مورد افتخارات تک تک اعضای این خاندان پرافتخار آذربایجان پرداختند.