اهمیت توجه به فناوری دانشگاه‌ها در سفر وزیر علوم، تحقیقات و فناوری به آذربایجان شرقی از نگاه "عصرآزادی"

دانشگاه‌های منتقد، لازمه توسعه فناوری

عصرآزادی آنلاین/ شهرام صادق زاده

وزیر علوم، تحقیقات و فناوری دولت چهاردهم آخر هفته گذشته در یک سفر دو روزه به آذربایجان‌ شرقی به مناسبت هفته پژوهش و فناوری و با دیدار با دانشجویان و فعالان بخش فناوری، مهمان این دیار شد.
“حسین سیمایی صراف” به‌ همراه رئیس کمیسیون آموزش مجلس و جمعی از مدیران ارشد حوزه تحقیقات و فناوری کشور در حالی شامگاه ۱۱ آذر ۱۴۰۴ وارد تبریز شد که در هفته‌های اخیر، آذربایجان شرقی به محل تردد برخی از وزرای دولت تبدیل شده و کارشناسان معتقدند این رفت و آمدها باید به نتایج مثبت کوتاه‌مدت در توسعه استان منجر گردد.
او، در بدو ورود به تبریز از نمایشگاه حرکت بازدید کرده و در جلسه استانی مدیریت آموزش عالی در دانشگاه تبریز شرکت کرد و در دومین روز حضورش در این استان، توانست از پارک علم و فناوری دانشگاه تبریز و نمایشگاه شهر سبز دانشگاه تبریز بازدید نموده و با شرکت در آیین اختتام جشواره ملی حرکت به این سفر پایان دهد.
در حقیقت، گویا توسعه مبحث آموزش و فناوری از مهمترین اهداف سفر سیمایی صراف به آذربایجان شرقی بوده است به طوری که او، در دیدارهای مستقیم خود با تعدادی از دانشجویان این استان بر ضرورت بهره‌مندی مراکز آموزش عالی از ایده نخبگان تاکید کرد…

◾️اول

“حسین سیمایی صراف” دبیر هیئت دولت در دوران ریاست جمهوری حسن روحانی بود که سوابقی از جمله معاون حقوقی و امور مجلس وزیر عتف، مدیرکل دفتر حقوقی وزارت عتف و نماینده وزارت عتف در کمیسیون ملی یونسکو در کارنامه او به چشم می خورد و در دولت مسعود پزشکیان نیز به‌ عنوان وزیر علوم، تحقیقات و فناوری به مجلس معرفی شد و مجلس با ۲۲۱ رای به عنوان وزیر علوم به او اعتماد کرد.
وزیر علوم، تحقیقات و فناوری دولت چهاردهم با اشاره به فرارسیدن ۱۶ آذر به عنوان روز دانشجو تأکید کرد که این روز باید فرصتی برای مردمی‌ کردن دانشگاه‌ ها باشد و مردم بیش از گذشته با خدمات دانشگاه‌ها آشنا شوند.
حسین سیمایی صراف با اشاره به تجربه برخی کشورهای پیشرفته گفت: نباید اجازه دهیم مردم احساس کنند دانشگاه‌ها در زندگی‌شان بی‌تأثیرند در حالی که دانشگاه‌ها با کمترین هزینه، بیشترین بهره‌‌وری را داشته‌اند و در دوره تحریم نقش مهمی در افزایش تاب‌آوری کشور ایفا کرده‌اند.
وی با اشاره به احکام برنامه هفتم توسعه افزود: برخی از این احکام نیازمند منابع مالی سنگین است که به سازمان برنامه اعلام شده، اما بخش قابل توجهی از برنامه‌‌ها از جمله مهارتی‌ کردن آموزش‌ها‌ بدون هزینه، قابل اجراست!
سیمایی صراف از اجرای طرح‌ های ملی در حوزه بازنگری دوره‌‌های کارشناسی ‌ارشد و دکتری با مشارکت بیش از ۲۰۰ استاد خبر داد و متذکر شد: مسئولیت اجتماعی دانشگاه‌ها بسیار حائز اهمیت است و اساتید نیز باید علاوه بر نقد، کنشگر و راه‌‌حل‌‌محور باشند و دانشگاه‌ها باید در خدمت نیازهای اجتماعی، صنعتی و فناوری کشور قرار گیرند.
وی با اشاره به قانون جهش تولید دانش‌ بنیان تاکید کرد: یکی از شاخص‌‌های ارزیابی دانشگاه‌‌ها میزان جذب اعتبار مالیاتی است و برای تسهیل همکاری با صنایع، تفاهم‌ نامه‌ هایی میان وزارت علوم، وزارت اقتصاد و معاونت علمی در حال امضاست تا فرآیند صدور مفاصا حساب برای صنایع همکار با دانشگاه‌ها تسهیل شود.

◾️دوم

هجدهمین جشنواره ملی و بین‌المللی حرکت با حضور بیش از ۴۰۰ دانشجوی منتخب انجمن‌های علمی و ارائه بیش از ۴ هزار اثر علمی، پژوهشی و نوآورانه از ۱۱۰ دانشگاه کشور در دانشگاه تبریز آغاز شده و آیین اختتامیه و معرفی برگزیدگان آن نیز شامگاه پنجشنبه ۱۳ آذر با حضور وزیر علوم برگزار گردید.
وزیر علوم، تحقیقات و فناوری با اشاره به انجام ۱۳۰ هزار فعالیت توسط انجمن های علمی دانشگاه‌ها در سال گذشته گفت: در سال جاری شاهد رشد ۳۰ درصدی فعالیت‌های انجمن‌های علمی نسبت به سال گذشته بوده‌ایم.
“حسین سیمایی صراف” در حاشیه بازدید از جشنواره حرکت در دانشگاه تبریز در گفتگو با خبرنگاران افزود: در این جشنواره، هزاران رویداد و رخداد توسط دانشجویان خلق شده که نشان از پویایی و خلاقیت آنان دارد؛ این شهر تاریخی و مایه افتخار ایران، میزبان شایسته‌ای در این رویداد ملی بود.
وی اضافه کرد: بازدید از غرفه‌ها امیدبخش بود چرا که می‌بینیم دانشجویان ما به خودباوری رسیده‌اند و باور دارند می‌توانند مشکلات جامعه را حل کنند و به رشد علمی و فناوری کشور کمک نمایند لذا این روحیه، ما را نیز امیدوار و پرانرژی می‌کند.
وزیر علوم، تحقیقات و فناوری با تأکید بر نقش دانشگاه در پرورش خلاقیت و تفکر انتقادی اظهار کرد: جشنواره حرکت نشان می‌دهد دانشگاه صرفاً محل یادگیری نیست، بلکه بستری برای رشد خلاقیت و تفکر انتقادی است چیزی که در غرفه‌ها به‌وضوح دیده می‌شود از این همه شور، نشاط و خودباروری دانشجویان به خود می‌بالیم.
وی با اشاره به حمایت‌های وزارت علوم، تحقیقات و فناوری از فعالیت‌های دانشجویی خاطرنشان کرد: نسبت به سال‌های گذشته تلاش کرده‌ایم حمایت‌ها را افزایش دهیم اما این میزان کافی نیست زیرا حق دانشجویان کشور بیش از این است بنابراین هرچه بیشتر حمایت کنیم، خروجی‌ های بیشتری خواهیم داشت، بسیاری از پروژه‌های دانشجویی به مرحله تجاری‌سازی و تولید انبوه رسیده‌اند که مایه افتخار ماست.

◾️سوم

وزیر علوم، تحقیقات و فناوری در جریان بازدید از جشنواره فناوری، ضمن گفتگو با مدیران شرکت‌ها و تیم‌های فناور، از نزدیک در جریان آخرین دستاوردهای علمی، فناوری و محصولات دانش‌بنیان آن‌ها قرار گرفت.
سیمایی صراف با تأکید بر نقش مهم پارک‌های علم و فناوری استانها در تحقق اقتصاد دانش‌ بنیان کشور، حمایت جدی وزارت علوم از طرح‌های فناورانه دانشگاه‌ها را ضرورتی راهبردی عنوان کرد.
سیمایی صراف با حضور در غرفه‌های مختلف این نمایشگاه، با دانشجویان شرکت کننده در این جشنواره گفتگو کرد و از نزدیک در جریان فعالیت‌ها، پروژه‌ها، دستاوردها و ایده‌های نوآورانه ارائه‌شده توسط انجمن‌های علمی دانشگاه‌های سراسر کشور قرار گرفت.
از نکات جالب توجه سفر وزیر عتف در آذربایجان شرقی و حضور او در جمع دانشجویان، شعرخوانی استاندار آذربایجان شرقی در مراسم روز دانشجو دانشگاه تبریز بود که بهرام سرمست در واکنش به اعتراض یکی از تشکل‌های خاص دانشجویی اینگونه به قرائت شعر پرداخت؛ منم که شهره شهرم به عشق ورزیدن/ منم که دیده نیالوده‌ام به بد دیدن/ وفا کنیم و ملامت کشیم و خوش باشیم/ که در طریقتِ ما کافریست رنجیدن…!
بدین ترتیب، تاریخچه آموزش عالی در تبریز که قرن‌ها به مهد تمدن شهرت داشت به ۷۲۰ سال پیش بازمی‌گردد که به نام مجموعه بین‌المللی ربع رشیدی تأسیس شده بود و با به ارث بردن این پیشینه، دانشگاه تبریز در سال ۱۳۲۶ شمسی تأسیس شد که امروزه به عنوان دومین دانشگاه قدیمی ایران اما با مشکلات عدیده‌ای در مورد نحوه ارزیابی آن در رنکینگ جهانی روبروست که این دانشگاه نباید تا این حد مظلوم واقع شود.

ارسال یک پاسخ