ضرورت توجه به بازارهای هدف تولیدات هنر - صنعت طلا و جواهر آذربایجان شرقی از نگاه "عصرآزادی"

مکتب تبریز، طلایه‌دار ایران در جهان

عصرآزادی آنلاین/ شهرام صادق زاده

نوسانات نرخ ارز همواره یکی از مشکلات بزرگ صنعت طلا و جواهر بوده است و آنطور که فعالان و پیشکسوتان حوزه طلا در تبریز می‌گویند نوسانات نرخ طلا به این دلیل بوده که مدیران ما همیشه به دنبال کنترل قیمت ارز بوده‌اند و هیچگاه قیمت‌ها در کف بازار تعیین نشده است!
اگرچه در سال‌های اخیر به علت نوسانات نرخ ارز، تولید و فروش طلا تا حدودی کاهش یافته است اما بازهم تبریز و دیار آذربایجان یکی از قطب‌های اصلی تولید طلا در سطح کشور بوده و در دو سال آینده، این استان استعداد تبدیل شدن به رتبه نخست ایران در تولید طلاهای با عیار اعلاء را داراست.
نوزدهمین نمایشگاه تخصصی طلا، جواهر، نقره و سنگ‌های قیمتی که چندی پیش به کار خود پایان داد رویداد مهمی بود که ثابت کرد آذربایجان شرقی در صنعت طلا و جواهر ایران همچنان درخشیده و با برنامه‌ریزی‌ می‌تواند به رتبه نخست کشوری در تولید طلا دست یابد.
درختان سرای امیر، نشان از پایداری تبریز و خِشت‌های این شهر کهن، نماد اصالت آن است و این دو ویژگی، تجلی یافته در مکتب تبریز محسوب می‌شوند؛ اظهارات جالبی که “میرمحمد پوراقدم شربیانی” رئیس اتحادیه طلا، جواهر، نقره و سکه تبریز بر زبان می‌آورد که همانا مکتب تبریز هیچگاه به حفظ وضع موجود بسنده نکرده، بلکه همواره به فکر رشد و توسعه بوده است لذا امروز نیز اگر قرار است صنعت طلا و جواهر ایران از رکود و روزمرگی خارج شود باید دوباره به همان روحیه پیشرو و نوآورِ مکتب هنری تبریز بازگردیم…

◾️جایگاه تبریز و آذربایجان در صادرات طلا و جواهر باید ارتقا یابد

آذربایجان شرقی با برخورداری از معادن غنی طلا و سابقه تاریخی در هنر – صنعت طلا و جواهر، یکی از مناطق شاخص در سطح کشور است و علیرغم بهره‌برداری ناقص از استحصال آن، تمام حلقه‌های زنجیره ارزش این صنعت از معدن گرفته تا ویترین در آن وجود دارد.
در حقیقت، با وجود تمام حلقه‌های زنجیره ارزش طلا، باید عزم مدیریت ارشد این استان برای تقویت هنر – صنعت طلا و جواهر بیش از پیش برقرار باشد تا با تکمیل مراحل طراحی و تولید، آن را به شکوفایی رساند.
در مورد ایده‌پردازی، طراحی و تولید، باید از ظرفیت های مراکز دانشگاه جامع علمی – کاربردی آذربایجان شرقی در تربیت نیروهای متخصص و ارتقای سطح طراحی تولیدات باکیفیت، نهایت بهره‌مندی را به دست آورد.
“بهرام سرمست” – استاندار آذربایجان‌ شرقی – نیز با تأکید بر برنامه‌‌ریزی برای حمایت از فعالان صنف طلا و جواهر استان گفت: پشتیبانی از هنرمندان و تولیدکنندگان این صنعت، هم در حوزه عرضه داخلی و هم در مسیر صادرات با جدیت دنبال خواهد شد زیرا هدف ما ایجاد زمینه‌هایی است که محصولات این صنعت با تلفیقی از هنر و مهارت در بازارهای داخلی و خارجی بدرخشند.
با وجود اینکه تولیدکنندگان طلا و جواهر در آذربایجان شرقی به صورت کاملاً مستقل و بی‌نیاز از حمایت‌های دولت به فعالیت می‌پردازند اما‌، باید با برنامه‌ریزی‌های انجام‌ گرفته، جایگاه تبریز و آذربایجان در صنعت طلا و جواهر ارتقا یافته و زمینه توسعه صادرات این محصولات فراهم گردد.

◾️تخصصی کردن نمایشگاه‌‌ها به توسعه بازارهای جهانی کمک می‌کند

یک تولیدکننده طلا در تبریز با اشاره به اینکه شناساندن محصولات طلایی از جمله اهداف نمایشگاه طلا و جواهر تبریز بود به “عصرآزادی” گفت: معرفی محصولاتی که مربوط به شرکت‌های تولیدی داخل کشور نیست باید از چرخه نمایش در نمایشگاه‌های تخصصی کنار گذاشته شوند.
“حبیب کبیری یوسفی” با ذکر این نکته که باید محصولات تولیدی منطقه آذربایجان آنقدر باکیفیت باشند که نیازی به ارائه محصولات سایر شرکت‌ها در اینگونه نمایشگاه‌ها نباشد افزود: تخصصی کردن نمایشگاه طلا و جواهر تیریز یک امر بسیار مهم است که کشورهای همسایه نیز از سالها پیش، در برگزاری تخصصی این نوع رویدادهای طلایی موفق بوده‌اند و تولیدکنندگان داخل کشور نیز باید از این موفقیت‌ها تبعیت نمایند.
وی، حضور فعالان هنر – صنعت طلا و جواهر تبریز در این نمایشگاه را نه به مثابه معرفی اجناس و محصولات یک برند خاص، بلکه با هدف افتخارآمیز تولیدات طلایی اصیل شهر تبریز قلمداد کرد و یادآور شد: باید در بازارهای جهانی تبیین شود که طلای ۲۴ عیار تبریز با چه کیفیت و تنوع مشتری‌پسندی به بازارهای هدف ارائه می‌گردد.
کبیری یوسفی با اشاره به اینکه تخصصی کردن نمایشگاه‌ ها در این راستا می‌تواند به توسعه بازارهای جهانی طلای آذربایجان شرقی کمک نماید تاکید کرد: در این صورت متخصصان حوزه طلا می‌توانند در اینگونه نمایشگاه‌ها حضور یافته و افزایش کیفیت بازدیدکنندگان را در بر بگیرد.
این فعال بااصالت هنر – صنعت طلا در تبریز خاطرنشان کرد: در حقیقت، بازدیدکنندگان متخصص، طلا را نه به خاطر زیورآلات بلکه باید به عنوان توسعه اقتصاد کشور در نظر بگیرند لذا حضور متخصصان در اینگونه نمایشگاه‌های مهم می‌تواند به افزایش کیفیت محصولات ارائه شده منجر گردد.

◾️در عراق، طلای سفید متقاضی ندارد و اغلب طلای زرد را می‌پسندند

به باور بسیاری از کارشناسان هنر – صنعت جهان، کیفیت طلای تولید شده در کُهن‌شهر تبریز بسیار مطلوب است و چیزی از فناوری‌های تولیدی کشور ترکیه کم ندارد و اگر کمی اهتمام ورزیده شود، منطقه زرخیز آذربایجان، پیشگام صنعت طلای ایران می‌شود.
عضو یک هیئت تجاری از منطقه سلیمانیه عراق معتقد است طلای ایران به دلیل کیفیت، زیبایی و عیار بالا، توان شکست دادن رقبای تاریخی همچون امارات و ترکیه را دارد؛ مشروط بر آنکه تولیدکنندگان، سلیقه بازار کشور عراق را در نظر گرفته و اجرت‌ها را کاهش دهند.
“کمال ثالث” با اشاره به اینکه کارگاه‌های تولید طلا در سلیمانیه فعالیت چشمگیری ندارند گفت: تأمین طلای بازار سلیمانیه عراق عمدتاً از سوی ترکیه، دبی و ایران صورت می‌گیرد لذا اگر تولیدکنندگان ایران بتوانند مصنوعات خود را از لحاظ زیبایی، عیار و رنگ بهتر نسبت به ترکیه و امارات تولید کنند، قطعاً می‌توانند از آنها سبقت بگیرند!
او اضافه کرد: تولیدکنندگان ایرانی باید در ساخت مصنوعات طلا، سلیقه عراقی‌ها را مدنظر قرار داده و به سبک موردعلاقه کُردها و اعراب این کشور تولید کنند چرا که در عراق، طلای سفید متقاضی ندارد و اغلب طلای زرد را پسند می‌کنند.
بدین ترتیب باید اذعان کرد که در راستای تعاملات طلایی با بازارهای هدف، اقدامات خاصی در سنوات گذشته صورت نگرفته و با هماهنگی‌های بین اتحادیه‌‌های طلا و جواهر تبریز و تهران، قرار است در ازای واردات شمش طلا از کشور عراق، صادرات مصنوعات طلا از ایران به صورت رسمی و قانونی به عراق انجام پذیرد تا بلکه گشایشی در بازارهای هدف طلای استان‌های زرخیز صورت گیرد.

ارسال یک پاسخ