گزارش “عصرآزادی” از مشکلات قطعی برق در شهرک سرمایه گذاری خارجی تبریز و مشکلات ناشی از آن؛ توقف چرخ صنعت آذربایجان با قطعی برق!

?عصرآزادی/ شهرام صادق زاده

قطعی برقِ تنها شهرک سرمایه گذاری خارجی ایران در تبریز، مشکلات عدیده ای را برای مدیران واحدهای صنعتی آن ایجاد کرده است که نزدیک به نیمی از آنها را کارخانجات سرمایه گذاران خارجی تشکیل داده اند.

متاسفانه به نظر می رسد برخی مدیران فرقی بین واحدهای صنعتی و مسکونی قائل نیستند زیرا مدیری که چنین تصمیمی را اتخاذ می‌کند متوجه نیست تصمیم قطعی دوازده ساعته یا حتی یک روز در میان برق برای یک منطقه صنعتی، ویرانگر است!

از سوی دیگر، این قبیل تصمیمات، نه تنها سنخیتی با شعار سال مبنی بر جهش تولید ندارند بلکه برضد سیاست‌های آن هستند زیرا در دوره اوج تولید یک کارخانه، برق آن واحد قطع شده و بعد، آقای مسئول از سیاست‌های اقتصادی و سرمایه‌گذاری کشور سخن می راند.

با این تفاسیر و با توجه به آشفتگی پیش آمده، چه خوب است که مدیران بخش انرژی شهرها و بخش‌هایی که در جوار مناطق صنعتی قرار گرفته‌اند از بین کارشناسان و مدیران آشنا به بخش صنعت انتخاب گردند!

▪️کم توجهی مسئولان به توسعه شبکه برق منطقه شمالغرب کشور محرز است!

زیرساخت انرژی به ویژه برق، لازمه فعالیت واحدهای صنعتی بوده و عدم تامین این زیرساخت در شهرک‌های صنعتی آذربایجان‌شرقی، واحدهای فعال یا در حال توسعه را با مشکل اساسی مواجه کرده است.

در تبیین وضعیت نا به سامان برق در منطقه شمال غرب کشور ذکر این نکته خالی از لطف نیست که محدوده جغرافیایی برق منطقه ای آذربایجان، متشکل از استان های آذربایجان شرقی، اردبیل و آذربایجان غربی، 8 درصد جمعیت کشور را در خود جای داده است، سهم آن از قدرت منصوبی برق ایران تنها به 3.5 درصد می رسد که نشان دهنده کم توجهی وزارتخانه های مسئول به توسعه شبکه برق در این خطه است!

در شرایطی که شهرک های صنعتی آذربایجان شرقی به یک هزار و 456 مگاوات برق نیاز دارند، از این میزان تنها 412 مگاوات – معادل یک چهارم آن – تا به امروز تامین شده و توسعه صنعتی استان مُعطل کمبود برق به عنوان زیرساخت اصلی مورد نیاز توسعه است.

حال این سوال پیش می آید که آیا حل این مشکل در درون استان و به دست سازمان های تصمیم گیر ممکن نیست؟ پاسخ این است که هر گونه تصمیم سازی در این زمینه به دلیل ساختار متمرکز رایج در کشور خارج از عهده سازمان های محلی و منوط به لحاظ کردن آن در بودجه سالیانه ای است که دولت هر سال به مجلس تقدیم می کند.

البته بخش خصوصی آذربایجان شرقی آمادگی لازم برای تامین انرژی برق مورد نیاز صنعت را دارد، اما آنان می گویند نه تنها منابع مالی از دولت نمی خواهند بلکه انتظار دارند سازمان های مسئول چوب لای چرخ کارشان نگذاشته و اجازه دهند خودشان به روش B.O.T نیروگاه های کوچک راه اندازی کرده و از محل فروش برق آن، هزینه های صرف شده را جبران نمایند.

▪️اگر سه کارخانه بزرگ شهرک تعطیل شوند دو هزار نفر بر تعداد بیکاران افزوده می‌شود!

بسیاری از واحدهای صنعتی شهرک سرمایه گذاری خارجی تبریز معترض این تصمیم هستند، زیرا به اعتقاد مدیران واحدهای مستقر در این شهرک، قطعی متداوم برق، واحدهای آنها را به تعطیلی و یا به سوی زیان آوری می‌کشاند.

آنها در تمام جلسات متعددی که در این رابطه در خانه صنعت، استانداری و شرکت شهرک‌های صنعتی آذربایجان شرقی برگزار شده، به شدت با این تصمیم مخالفت نموده و تداوم این وضعیت را غیرممکن دانسته اند.

ولی علیرغم تاکیدات مدیر ارشد استان مبنی بر حل و فصل مشکل برق این شهرک، انگار گوش شنوایی برای مشکلات صنعتگران نیست و هرکس هر طور که دلش می‌خواهد به صورت جزیره‌ای تصمیم گرفته و برنامه زمان بندی قطعی برق را عملیاتی می‌کند!

قطعی برق برای کارخانجاتی که ذوب مواد اولیه – اعم از شیمیایی، پلیمری و فلزی – دارند حکم سرطان دارد چرا که دستگاه‌های این کارخانجات بعد از راه‌اندازی، حداقل یک روز زمان می‌برد تا روی ریل افتاده و ضایعات‌شان به حداقل برسد.

به عبارت دیگر از میان حدود ۱۲۰ واحد صنعتی موجود در شهرک سرمایه‌گذاری خارجی، چنانچه سه کارخانه بزرگ آن تعطیل شوند حدود دو هزار نفر بر تعداد بیکاران استان افزوده می‌شود!

▪️نبود زیرساخت های لازم در بخش برق موجب فراری شدن سرمایه گذاران می گردد

این در حالی است که استاندار آذربایجان‌شرقی همواره بر اهتمام و پیگیری مسئولان اجرایی برای حل مشکلات شهرک‌های صنعتی استان تأکید کرده تا موانع اجرای تصمیمات استانی در این زمینه، شناسایی و برای رفع آنها اقدام گردد اما ظاهراً گوش شنوایی نیست!

محمدرضا پورمحمدی همواره در جلسات اخیر شورای گفت‌وگوی دولت و بخش خصوصی آذربایجان شرقی، خواستار همکاری و هم‌فکری دستگاه‌های دولتی و بخش خصوصی برای حل مشکلات شهرک‌های صنعتی شد و با جِدیت گفت: نباید بعد از گذشت یک سال از اتخاذ یک تصمیم، شاهد اجرا نشدن آن باشیم، لذا مدیران استان باید حل مشکلات را به صورت جدی پیگیری کنند.

معاون امور عمرانی استاندار آذربایجان شرقی نیز با اشاره به سیمای ترسیم شده از صنعت استان گفت: نبود زیرساخت های لازم به ویژه در بخش برق در زمانی که مدیران استانی به دنبال جذب سرمایه گذار هستند، موجب فراری شدن سرمایه گذاران علاقه مند به سرمایه گذاری از این استان می شود.

جواد رحمتی با اشاره به وجود صنعتگران و سرمایه گذاران علاقه مند در شهرک های صنعتی استان برای ایجاد و تجهیز پست های توزیع برق افزود: در این راستا آورده سرمایه گذاران نیز به مرور زمان می تواند از محل هزینه های برق مصرفی و فروش برق و انشعبات مستهلک شود و با این اقدام مشکل تامین برق واحدهای صنعتی نیز برطرف می شود.

وی با تاکید بر اینکه با اتکای صرف به اعتبارهای دولتی رفع مشکل برق واحدهای صنعتی مستقر در شهرک های صنعتی امکان پذیر نخواهد شد اضافه کرد: موضوع کمبود برق آذربایجان شرقی باید برای همیشه حل شود چرا که برای این استان صنعتی عدم توسعه صنایع به دلیل نبود برق، اُفت محسوب می گردد!

▪️اگر دولت نمی تواند کاری انجام دهد راه را برای بخش خصوصی باز بگذارد!

مدیرعامل شهرک صنعتی سرمایه گذاری خارجی با بیان اینکه به علت قطعی برق چند واحد در این شهرک تعطیل شده اند گفت: در این شهرک حدود 2 برابر حد مجاز امتیاز برق واگذار شده است به طوری که 25 مگاوات برق وجود دارد و 45 مگاوات برق واگذار شده است!

خداویردی تاری ادامه داد: این روند علاوه بر اینکه زمینه توسعه واحدهای صنعتی مستقر در این شهرک را متوقف کرده است امکان سرمایه گذاری برای سرمایه گذاران علاقه مند را هم فراهم نمی کند.

وی افزود: در صورت سرمایه گذاری 150 تا 200 میلیارد تومانی دولت در بخش برق آذربایجان شرقی، مشکلات واحدهای صنعتی مستقر در شهرک های صنعتی حل می شود.

تاری با اشاره به اینکه مشکل تامین برق فرا استانی بوده و از عهده مدیران استانی خارج است یادآور شد: اگر دولت نمی تواند در این زمینه کاری انجام دهد باید راه را برای فعالیت بخش خصوصی باز بگذارد تا آنها شخصاً به حل مشکل بپردازند!

تاری اضافه کرد: روزها شاهد قطعی ۱۲ ساعته برق در شهرک سرمایه‌گذاری خارجی هستیم و بارها با مسئولان مربوطه به دفعات صحبت کرده و اعتراض اهالی شهرک و میزان ضرر و زیان‌های قطعی برق را به سمع و نظرشان رسانده‌ام اما تاکنون نتیجه‌ای حاصل نشده است!

وی با گلایه از بی‌توجهی شرکت برق منطقه‌ای آذربایجان نسبت به خطرات و مشکلات قطع بی‌رویه برق در این شهرک صنعتی افزود: علیرغم پیگیری‌های مکرر، متاسفانه هیچ ارگانی مسئولیت این مشکل بزرگ را برعهده نمی‌گیرد!

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.