کیفیت بالا وجدان والا می خواهد

“عصرآزادی” از اهمیت برگزاری نمایشگاههای تخصصی لوازم خانگی در ارتقای کیفیت کالاهای داخلی گزارش می دهد؛

?عصرآزادی/ شهرام صادق زاده

 

یک کارشناس اقتصادی می گوید بهترین ناظر بر کیفیت کالاها، وجدان تولیدکننده است که هیچ گاه حاضر به استفاده از قطعات بی‌کیفیت در تولید محصولات خود نباشد!

سی‌امین نمایشگاه تخصصی لوازم خانگی تبریز با هدف تولید انواع لوازم خانگی با دانش ایرانی و نمایش نو‌آوری شرکت‌های فعال پس از ۴ روز فعالیت و حضور متخصصان و علاقه مندان در محل دائمی نمایشگاه‌های بین‌المللی تبریز به کار خود پایان داد.

در این نمایشگاه انواع لوازم خانگی شامل یخچال، فریزر، ماشین لباسشویی و ظرفشویی، اجاق گاز، سینک ظرفشویی، جارو برقی، سیستم های سرمایشی و گرمایشی، فرش ماشینی، سیستم های صوتی و تصویری، تجهیزات آشپزخانه، سماور، تصفیه خانه و غیره به نمایش گذاشته شد.

واقعیت این است که صنعت لوازم خانگی با توانمندی شرکت های دانش‌بنیان‌ گِره می‌خورد تا راه برای ورود محصولات ساخت ایران به خانه‌ها باز شود و اگر غیر از این باشد همان آش و همان کاسه پدیدار گشته و رغبت مردم برای خرید کالاهای خارجی دوچندان خواهد شد!

علیرغم اینکه صنعت لوازم خانگی به ویژه برخی شرکتهای بزرگ داخلی طی سالهای اخیر حمایت‌های ویژه ای شده اند، ولی مردم همچنان از بی کیفیتی و گران بودن برخی محصولات گله دارند و به نظر می رسد شرکتهای داخلی پاسخ درخوری به این حمایت‌ها نداده اند.

▪️کیفیت کالاهای داخلی معمولاً در مقایسه با کالاهای خارجی مطلوب نیست

 

صنعت لوازم خانگی دومین صنعت بزرگ کشورمان پس از خودروسازی است که سالهاست تولیدات متنوع و فراوانی را روانه‌ بازار می‌کند اما با این حال، صنعت لوازم خانگی با چالش‌ها و موانع بسیاری روبروست.

حمایت از تولید داخلی در حوزه‌ لوازم خانگی مسئله‌ای چند بعدی است که از مهم‌ترین ابعاد آن حمایت دولت و حمایت مصرف‌کنندگان از این صنعت می باشد و نکته قابل ذکر دیگر در این زمینه اینکه فروشگاه‌‌های سنتی و اینترنتی نیز باید به حمایت از تولیدات داخلی پرداخته و کالاهای ایرانی را بیش از سایر کالاها به مشتریان شان پیشنهاد دهند.

در حقیقت، صنعت لوازم خانگی از جمله صنایعی است که محصولات آن گستردگی و ضرورت استفاده دارند به ویژه در کشورمان که آمار جمعیت جوان بالاست و با ازدواج جوانان و تشکیل خانواده‌های جدید، نیاز به تأمین کالاهای مورد نیاز یک زندگی جدید و خرید انواع لوازم خانگی پدید می‌آید.

تصوری که نزد عموم از کیفیت کالاهای داخلی وجود دارد معمولاً در مقایسه با کالاهای خارجی، در وضعیت مطلوبی نیست و البته بدون اغراق بخشی از این تصور و پیش فرض نامطلوب درست است لذا تولید کنندگان باید بکوشند کیفیت محصولات خود را نه صرفاً با هزینه‌ زیاد بلکه با اندکی احساس مسئولیت، دقت و مهندسی صحیح افزایش دهند.

بخش دیگر، حاصل تبلیغات نیرومند و گسترده‌ محصولات خارجی و فرهنگ‌سازی‌های نه چندان کارآمد در ایجاد خودباوری است زیرا اقدامات در حوزه‌ فرهنگ‌سازی نباید سطحی باشند و تنها به شعار اکتفا گردد.

در واقع باید با بهبود نظام آموزشی، تلاش شود احساس مسئولیت نسبت به منافع ملی از سنین پایین در افرادی که قرار است در آینده نیروی کار کشور را تشکیل دهند، ارتقا داده شود و جنبه‌ دیگر اهمیت نظام آموزشی، پرورش خلاقیت و مهارت های فردی نیروهای جامعه است.

با مدیریتی صحیح که همه‌ جانبه و مبتنی بر ریشه‌شناسی مسائل و چالش‌ها باشد کشورمان خواهد توانست با وجود همه‌ تحریم‌ها و نابرابری‌ ها به جایگاه مطلوبی در حوزه‌ صنعت و اقتصاد دست یابد.

▪️خریدار نباید پس از مدتی دائماً مجبور به تعمیر اجزای کالای داخلی شود

برگزاری نمایشگاه تخصصی لوازم خانگی از آن جهت حائز اهمیت است که در آن علاوه بر حضور خانواده ها جهت بازدید از آخرین دستاوردهای داخلی، نقاط ضعف و قوت محصولات ساخت کشورمان مورد بررسی قرار گرفته و برای پیشرفت آنها چاره اندیشی می گردد.

یک کارشناس اقتصادی با بیان اینکه ممنوعیت واردات فرصتی را برای تولید‌کنندگان داخلی فراهم می‌کند تا توانایی‌های خود را در این صنعت نشان دهند گفت: تولید‌کننده لوازم خانگی داخلی باید در تولیدات خود خواسته‌های مصرف کننده یعنی کیفیت، ضمانت و خدمات پس از مصرف توجه ویژه‌ای داشته باشند.

محمد کریم پور با تاکید بر اینکه خریداران نباید نگرانی از جهت خدمات پس از فروش داشته باشند افزود: کیفیت کالای تولیدی باید به گونه‌ای باشد که خریدار پس از مدتی دائماً مجبور به تعمیر کالای گرانقیمت خود نشود.

این کارشناس اقتصادی با تاکید بر ضرورت ارتقای کیفیت محصولات لوازم خانگی داخلی اظهار داشت: با ارتقای کیفیت و جذب مصرف‌کنندگان برای ‌استفاده از کالای ایرانی، تولیدکننده می‌تواند آسوده خاطر باشد که در صورت رفع ممنوعیت واردات و ورود کالاهای مشابه مصرف کننده گرایشی نسبت به مصرف کالاهای وارداتی نخواهد داشت.

کریم پور در مورد نظارت بر ارتقای کیفی تولیدات لوازم خانگی داخلی هم تاکید کرد: مطمئناً صنعت مونتاژ شروع یک سیستم برای تولید است بنابراین در یک صنعت وابسته به مونتاژ، به کارگیری قطعات باکیفیت در تولید بسیار مهم است؛ لذا بهترین ناظر بر کیفیت، وجدان تولید کننده است زیرا یک فرد باوجدان هیچ گاه حاضر به استفاده از قطعات بی‌کیفیت در تولید محصولات خود نیست.

وی درباره افزایش قیمت برخی مصولات لوازم خانگی داخلی نیز اظهار داشت: متاسفانه برخی از تولید‌کنندگان در تولید کالاهای خود از قطعات درجه دو یا سه استفاده می‌کنند اما قیمت کالای درجه یک را از مشتری اخذ می‌کنند که باید برای این مشکل چاره اندیشی شود.

▪️حمایت دولت از لوازم خانگی داخلی در منع واردات کالاهای مشابه باشد

یک فعال حوزه لوازم خانگی گفت: تبلیغات و فروش بی رویه‌ محصولات خارجی در بازار داخلی با توجه به اینکه تولیدکنندگان خارجی موظف به پرداخت هیچگونه هزینه و مالیاتی نیستند که به چرخه‌ نقدینگی داخل تزریق شود لذا تنها ارز و سرمایه را از کشورمان خارج خواهد کرد.

حسین فدایی ادامه داد: حیات و رونق صنعت لوازم خانگی جنبه های اقتصادی گسترده‌ای همچون افزایش اشتغال و همچنین ارزش افزوده دارد که به نوبه‌ خود اهداف مهم و ارزشمندی در رونق اقتصادی کلان دارند و نکته‌ مهم اینکه حیات صنعت لوازم خانگی تولیدی در کشور تا حد زیادی به بازار فروش محصولات و میزان تقاضای مؤثر بستگی دارد.

وی حمایت مهم دولت از لوازم خانگی تولید ملی را منع واردات کالاها و محصولات مشابه خارجی دانست و افزود: با این حال بسیاری از تولید کنندگان داخلی نتوانستند بلافاصله آمار تولید را بالا برده و نیاز داخلی را تأمین کنند لذا بسیاری از آنان با محدودیت‌های سرمایه برای تأمین مواد اولیه و نیروی انسانی دست و پنجه نرم می‌کنند، چنانچه دولت در این حوزه نیز تدابیری بیندیشد، چرخ صنعت لوازم خانگی کشور آسان‌تر خواهد چرخید.

فدایی اضافه کرد: راه‌ حل دیگر دولت، تبلیغات و جذب سرمایه های خُرد و کلان به سمت بازار بورس و خرید سهام بوده‌ است، صرف نظر از اتفاقات ناخوشایندی که در عدم تعادل بورس و نرخ‌های کاذب سهام در ماه‌های اخیر رخ داد در شرایطی که بازار بورس به وضعیتی متعادل و عادی برسد همچنان خرید سهام تولیدکنندگان داخلی می‌تواند کمک ارزنده‌ای به افزایش سرمایه‌ در گردش و رونق صنایع تولیدی از جمله صنعت لوازم خانگی داخلی باشد.

وی تاکید کرد: اگرچه این سرمایه‌گذاری، سودآوری کمتری نسبت به خرید دلار و غیره دارد اما قطعاً آینده‌ نگرتر است زیرا اگر با عقل جمعی به موضوع بنگریم و تنها منافع شخصی و زودگذر را در نظر نداشته باشیم ما نیز می‌توانیم در مسیر رشد اقتصادی گام برداریم.

▪️باید سیاست برد‌ – برد برای تولید‌کننده و مصرف‌کننده داخلی ترسیم شود

چنانچه همگان می دانند تولید با‌کیفیت، مبتنی بر مواد اولیه با‌کیفیت است و لذا اگر می‌خواهیم مواد اولیه با‌کیفیتی در اختیار داشته باشیم باید ارتباطمان را با کشورهای صنعتی پیشرفته بهبود ببخشیم.

در حال حاضر  مواد اولیه ضروری تولید لوازم خانگی در کشور ما از چین تهیه می‌شود و نه تنها ما بلکه بسیاری از کشورهای پیشرفته جهان مواد اولیه خود را به دلایل مختلف از جمله کاهش هزینه‌ها از چین خریداری می‌کنند اما متاسفانه بخش عمده‌ای از مواد اولیه‌ای که به دست ما می‌رسد، بی‌کیفیت است.

در این خصوص باید شرکت‌های داخلی مواد اولیه با کیفیت را خریداری کنند و نکته حائز اهمیت اینکه متاسفانه ما در تصمیم‌گیری‌های حوزه صنعت نتوانسته‌ایم راه میانه‌ای را در پیش بگیریم و حداقل در خصوص صنعت لوازم خانگی سیاست درستی در خصوص افزایش توان تولید داخل مبتنی بر فناوری و کیفیت نداشتیم.

در حقیقت، همواره یا با نگاه رقابت‌پذیری کمر تولیدکنندگان داخلی را شکسته‌ایم و آنقدر به واردات لوازم خانگی پرداخته‌ایم که اثری از تولید داخل نماند یا با شعار حمایت از داخلی ها صنعت لوازم خانگی را انحصاری کرده و علاوه بر در‌ جا زدن تکنولوژیک شرکت‌ها، حق انتخاب محصول باکیفیت را از مشتری گرفته‌ایم.

بدین ترتیب یک بار برای همیشه باید سیاست برد‌ – برد را برای تولید‌کننده و مصرف‌کننده داخلی ترسیم نماییم و ضروری است مسئولان صنعت لوازم خانگی در دولت سیزدهم به بررسی مدل‌ های موفق جهانی پرداخته و مشاهده کنند که کشورهای موفق جهان در حوزه صنعت لوازم خانگی و دیگر صنایع چگونه با اتخاذ سیاست‌های حمایتی از تولیدکننده و مصرف‌ کننده باعث رشد صنایع و جلب رضایت مردم شده‌اند لذا قطعاً حمایت از تولید داخلی یک اولویت است اما رضایت مصرف‌کننده هم باید جلب گردد.

? عکسها از: وحید پوررضوی

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.