رتبه اول آذربایجان شرقی در تولید سنجد کشور

اکبر فتحی از افزایش ۱۶ برابری صادرات سنجد استان خبر داد؛

عصرآزادی/ سرویس شهرستانها: سنجد گیاهی است که تاب‌آوری خوبی در برابر باد، طوفان، خشکسالی و آفات دارد به همین دلیل، امروزه به کشت سنجد به عنوان راهی برای کسب درآمد و ارزآوری توجه می شود.

اقلیم و شرایط آب و هوایی آذربایجان شرقی باعث شده که سنجد تولید شده در این استان از مرغوبیت بالایی برخوردار بوده و در اصلاح باغات به ویژه در حوضه آبریز دریاچه ارومیه، جایگزینی گیاهان کم آب بر به جای محصولات آب بر به ‌عنوان اولویت سازمان جهاد کشاورزی آذربایجان شرقی تلقی می‌شود لذا در این راستا به توسعه باغات سنجد نیز در این استان توجه شده و می‌شود.

▪️سالانه بیش از یکهزار و ۳۷۰ تن سنجد در این استان تولید می شود

رئیس سازمان جهاد کشاورزی آذربایجان شرقی در گفتگو با خبرنگاران با اشاره به اینکه سالانه بیش از یکهزار و ۳۷۰ تن سنجد در این استان تولید می شود گفت: آذربایجان شرقی در تولید سنجد در ایران رتبه نخست را داراست و آوازه سنجد تولیدی این استان به آنسوی مرزها نیز رسیده است.

وی ادامه داد: سنجد تولید شده در این استان علاوه بر بازار‌های داخلی به کشور‌های آلمان، هلند، کانادا، آذربایجان، قزاقستان، هند، پاکستان، آذربایجان، ترکیه و حوزه خلیج فارس صادر می‌شود.

فتحی افزود: بخش اعظم باغات سنجد استان به ترتیب در شهرستان‌های آذرشهر، شبستر، میانه، تبریز و مرند قرار دارند که ۹۵ درصد این باغات متعلق به شهرستانهای آذرشهر، میانه، شبستر و مرند است لذا غالب ارقام سنجد استان از نوع رقم بومی، حاج حسین، قزل، دره وار و عنابی است که با توجه به شرایط اقلیمی آذربایجان‌ شرقی از مرغوبیت بالایی برخوردار هستند و دارای مزیت صادراتی نیز هستند.

▪️توسعه باغات سنجد و فرآوری آن به ارزآوری و اشتغال کمک می کند

مدیر امور باغبانی سازمان جهاد کشاورزی آذربایجان شرقی نیز با اشاره به مصرف سنجد به صورت غذایی و دارویی و کاربرد میوه و گل آن در معالجه انواع بیماری ها بیان کرد: سطح زیرکشت باغات سنجد آذربایجان شرقی بیش از ۵۱۱ هکتار می‌باشد که از این میزان ۴۵۷ هکتار بارور و ۳۶ هکتار نیز غیربارور است لذا متوسط عملکرد این محصول در استان ۳ تُن در هکتار است که در باغات شاخص به ۵ تن نیز می‌رسد.

محمدباقر بی پروا افزود: با توجه به نیاز آبی کمتر سنجد به میزان ۳ هزار و ۵۰۰ مترمکعب در هکتار این محصول در اصلاح الگوی کشت و جایگزینی با گونه‌های پرمصرف آب در حوضه دریاچه ارومیه نیز مورد استفاده قرار می‌گیرد تا به صورت بهینه از منابع آبی استفاده شود.

مدیر جهاد کشاورزی شهرستان آذرشهر نیز گفت: کاهش بارندگی هایی که در سال های اخیر اتفاق افتاده است باعث شده تا منابع آب های زیر زمینی کاهش پیدا کنند و ما باغات قدیمی را که آب بیشتری مصرف می کردند با درختان کم آب بر جایگزین کرده ایم که از جمله این درختان کم آب بر می توان به درخت سنجد اشاره کرد.

حسن علیوند با بیان اینکه درخت سنجد نسبت به شوری مقاوم است افزود: اصلاح الگوی کشت در شهرستان آذرشهر اجرا می شود به طوری که در سال های اخیر در این شهرستان حدود 150 هکتار سنجد در باغات کشت شده و با استقبال کشاورزان نیز مواجه بوده است.

وی همچنین درباره فرآوری سنجد نیز یادآور شد: سنجد علاوه بر تازه خوری و مصرف به صورت خشکبار بسته بندی و فرآوری شده و از آن محصولات مختلف که کاربردهای غذایی و دارویی دارند تولید می شود.

علیوند با بیان اینکه شهرستان آذرشهر عنوان دار تولید محصول سالم سنجد در کشور می باشد اضافه کرد: توسعه باغات سنجد و فرآوری آن به تولید، ارزآوری و اشتغال کمک شایانی می کند و ما از سرمایه گذاران دعوت می کنیم تا برای سرمایه گذاری در زمینه فرآوری سنجد اقدام کنند.

▪️سالانه بیش از 15 تُن سنجد از 5 هکتار باغ برداشت می کنیم

مجتبی نژاد کارشناس مدیریت جهاد کشاورزی شهرستان آذرشهر نیز با بیان اینکه شهرستان آذرشهر رتبه نخست کشت و تولید سنجد را در آذربایجان شرقی به خود اختصاص داده است گفت: ارقام بومی همچون، حاج حسین، قزل و دره وار در این شهرستان کشت می شود.

یکی از کشاورزهای روستای اخی جهان شهرستان آذرشهر نیز گفت: سالانه بیش از 15 تُن سنجد از 5 هکتار باغ برداشت می کنیم و حدود 400 درخت سنجد نیز در باغات ما وجود دارد.

صمد حاجیان افزود: سنجد به دلیل هزینه کم، از سوددهی خوبی برخوردار است و این درخت به دلیل مقاومت به شوری و کم آبی در حاشیه دریاچه ارومیه خوب جواب می دهد.

مدیر توسعه بازرگانی سازمان جهادکشاورزی آذربایجان شرقی نیز قیمت عمده فروشی محصول سنجد را در سال جاری 50 هزار تومان اعلام کرد و با اشاره به اینکه ارزآوری هر کیلو محصول در نمیه اول سال 1400 حدود 5/0 دلار بود گفت: ارزآوری هر کیلو سنجد در نیمه اول سال جاری بالغ بر 3 دلار بوده است که شاهد افزایش 16 برابری آن بوده ایم.

منوچهر رحمانی با بیان اینکه درصد تغییرات میزان صادرات سنجد در نیمه نخست سال جاری نسبت به مدت مشابه سال قبل از نظر وزنی 16 برابر افزایش داشته است تاکید کرد: میزان صادرات در نیمه اول سال 1401 از نظر ارزشی رشد 100 برابری داشته است.

وی استفاده دارویی و ترکیب با تنقلات را از مصارف سنجد اعلام نمود و افزود: سنجد به دلیل نیاز آبی کم می تواند در الگوی کشت جایگزین مناسبی برای میوه های خشک شود.

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.