معاون اقتصادی وزیر جهادکشاورزی به مناسبت روز ملی گندم و نان در تبریز تاکید کرد؛
ضرورت رویکرد علمی در زنجیره گندم تا نان
اکبر فتحی: آموزش عمومی برای ترویج مصرف نانهای سنتی و باکیفیت در دستور کار است
عصرآزادی/ سرویس اقتصادی: در راستای فرهنگ سازی پُخت و مصرف نانهای باکیفیت، معاون اقتصادی وزارت جهاد کشاورزی به مناسبت ۳۱ فروردین – روز ملی گندم و نان – در گفتگو با خبرنگاران رسانه ها در تبریز بر اهمیت گندم به عنوان محصولی استراتژیک و نقش کلیدی آن در امنیت غذایی کشور تأکید کرد.
“اکبر فتحی” بهبود زنجیره تأمین گندم تا نان را نیازمند رویکردی علمی، چندبعدی و هماهنگ بین بخشهای مختلف دانست و با بیان اینکه گندم نقش کلیدی در امنیت غذایی، پایداری اجتماعی و ثبات اقتصادی کشور دارد گفت: زنجیره تأمین گندم تا نان، یک نظام به همپیوسته و پیچیده است که بهبود عملکرد آن، نیازمند رویکردی علمی، چندبعدی و هماهنگ میان بخشهای تولید، فرآوری، توزیع و مصرف است.
وی به راهکارهای بهبود کیفیت گندم اشاره کرد و افزود: بهبود کیفیت گندم، راهبردی پایهای برای امنیت غذایی است. کیفیت نهایی نان به طور مستقیم تحت تأثیر ویژگیهای فیزیکی و شیمیایی گندم قرار دارد. برای ارتقای این شاخصها باید از ارقام اصلاحشده نانپز با پتانسیل گلوتن بالا استفاده کرد، مدیریت مزرعهای دقیقی شامل تغذیه مناسب و کنترل تنشهای آبی و بیماریهای قارچی انجام شود و سیستمهای طبقهبندی و خرید تضمینی بر اساس کیفیت، نه صرفاً بر پایه وزن، توسعه یابد.
فتحی، استانداردسازی و بهبود فرآوری آرد را نیز ضروری دانست و ادامه داد: فرآیند آسیابانی و استخراج آرد تأثیر مستقیمی بر کیفیت نان دارد. افزایش دقت در جداسازی اجزای گندم، افزایش نسبت آرد کامل و سبوسدار و نظارت بر آنزیمهای افزوده شده برای تنظیم خواص خمیر از جمله اقدامات ضروری در این مرحله است.
وی با اشاره به ضایعات بالای نان در کشور، برنامهریزی برای کاهش ضایعات را ضروری دانست و اضافه کرد: در حوزه تولید گندم برنامه ریزی برای کاهش ضایعات از طریق ارتقای مکانیزاسیون و اصلاح ناوگان ماشین آلات کاشت و داشت و برداشت در مجموعه وزارت جهادکشاورزی در حال اجراست و تکمیل آن نیازمند پشتیبانی تسهیلاتی است و امیدواریم بانکهای عامل در سالی که به نام سرمایهگذاری برای تولید است همکاری بیشتری داشته باشند.
فتحی با بیان اینکه ارتقای کیفیت نان نیازمند رویکردی جامع است تاکید کرد: برای افزایش کیفیت نان در ایران، میتوان مجموعهای از راهحلهای علمی، فنی، اقتصادی و فرهنگی را در نظر گرفت لذا استفاده از خمیرمایه طبیعی به جای جوش شیرین و رعایت زمان مناسب برای تخمیر جهت افزایش هضمپذیری و کیفیت نان باید مورد توجه قرار گیرد.
معاون آذربایجانی الاصل وزیر جهاد کشاورزی به بروزرسانی تجهیزات نانوایی اشاره کرد و یادآور شد: استفاده از دستگاه های اتوماتیک و نیمهاتوماتیک برای یکنواختی کیفیت و جایگزینی تنورهای فرسوده با تجهیزات نوین دارای کنترل حرارت میتواند نقش مهمی در بهبود کیفیت نان داشته باشد.
وی با اشاره به نقش فرهنگسازی در مصرف نان اظهار کرد: آموزش عمومی برای نگهداری و مصرف صحیح نان و ترویج مصرف نانهای سنتی و باکیفیت به جای نانهای صنعتی بیکیفیت از جمله راهکارهای فرهنگسازی در این زمینه است.
فتحی، حمایت از نانوایان را مورد تاکید قرار داد و خاطرنشان کرد: واقعیسازی قیمت نان در کنار پرداخت یارانه به مصرفکننده نه تولیدکننده و اختصاص تسهیلات برای بِروزرسانی تجهیزات و ارتقای بهداشت نانواییها از جمله اقدامات حمایتی است که میتواند به بهبود کیفیت نان کمک کند.
وی از برنامههای وزارت جهاد کشاورزی برای تولید و ترویج آرد و نان کامل یا همان سبوسدار در راستای ارتقای سلامت عمومی، کاهش بیماریهای غیرواگیر و افزایش بهرهوری در زنجیره گندم تا نان خبر داد و با اشاره به اهمیت آرد و نان کامل در سلامت جامعه افزود: تدوین استانداردهای جدید تولید آرد کامل، تشویق کارخانجات آرد به جداسازی کنترل شده سبوس و بازگرداندن آن به آرد و حمایت از سرمایه گذاری در تجهیزات آسیابانی مدرن با قابلیت تنظیم دقیق درصد سبوس از جمله اقدامات انجام شده در این زمینه است.
فتحی، اصلاح الگوی یارانهدهی را مورد توجه قرار داد و متذکر شد: بازنگری در اختصاص یارانه آرد به تفکیک نوع مصرف و تشویق مصرف آرد کامل از طریق سیاستهای قیمتی از جمله اقدامات انجام شده برای اصلاح الگوی یارانهدهی در این زمینه است که با اجرای برنامههای ویژه، امیدواریم سهم آرد و نان کامل در سبد غذایی خانوارها افزایش یافته و به ارتقای سلامت عمومی منجر گردد.