نگاه اکوسیستمی تنها راه نجات دریاچه اورمیه

آنچه در شورای سیاستگذاری رویداد فناورانه نجات دریاچه اورمیه گذشت؛

به گزارش عصر آزادی آنلاین، اولین جلسه شورای سیاستگذاری رویداد فناورانه نجات دریاچه اورمیه با حضور عوامل دخیل در برنامه ریزی استانی آذربایجان شرقی در دانشگاه تبریز برگزار شد.

▪️باید با تمام وجود به فکر حل این بحران باشیم

رئیس دانشگاه تبریز با تاکید بر لزوم نگاه علمی دقیق به مسئله نجات دریاچه اورمیه گفت: تنها راه نجات دریاچه اورمیه، داشتن نگرش اکوسیستمی است.
نصراله زاده افزود: همه‌ ما شاهد هستیم که در طول سال‌های اخیر جلسات و سخنرانی‌های زیادی در خصوص دریاچه‌ ارومیه برگزار و اعتباراتی نیز اختصاص داده شده است اما آنچه که اکنون مشاهده می‌کنیم، نیاز به توضیح ندارد و همه چیز مشخص است.
وی ادامه داد: در طول این سال‌ها بارها گفتیم که باید برای حل مشکلات دریاچه‌ ارومیه، اعتقاد قلبی داشته باشیم چرا که این موضوع تاثیر مستقیم بر روی زندگی مردم می‌گذارد و در عین حال بارها تذکر دادیم که سپردن بحث دریاچه به یک دانشگاه با کیلومترها فاصله از این منطقه دردی را دوا نمی‌کند در حالیکه دریاچه‌ ارومیه باید به‌ وسیله‌ی متخصصین بومی نجات یابد؛ ولی هیچکدام از این تذکرات ما مورد توجه قرار نگرفت.
رئیس دانشگاه تبریز تاکید کرد: اکنون همه‌ ما باید با تمام وجود به فکر حل این بحران باشیم و باید به‌ صورت سیستماتیک کار کنیم و ما در دانشگاه تبریز و تمامی دانشگاه‌های استان آمادگی خود را اعلام می‌کنیم که هر کاری از دستمان بر بیاید انجام دهیم.
وی با بیان اینکه علی‌رغم همه‌ اقدامات انجام شده، اکنون شاهد وضعیت فعلی دریاچه‌ ارومیه هستیم افزود: دریاچه‌ ارومیه زخم خورده است و باید برای حل این مشکل از شرکت‌های دانش بنیان و ایده‌های فناوران حمایت کنیم.
نصراله زاده در خاتمه با انتقاد از کسانی که بحث دریاچه ارومیه را به یک موضوع سیاسی تبدیل کرده‌اند، یادآور شد: آن عده‌ای که موضوع دریاچه ارومیه را سیاسی می‌کنند، در واقع قصد خیانت به مردم را دارند چرا که دریاچه ارومیه با زندگی و حیات مردم رابطه‌ مستقیم دارد و ما باید به فکر حل این مشکل از طریق نطریه‌های علمی باشیم.

▪️حمایت از طرح‌های واقع گرایانه و عملیاتی شرکت‌های دانش بنیان

معاون سیاسی، امنیتی استاندار آذربایجان شرقی نیز طی سخنانی اظهار کرد: بخشی از مشکلات دریاچه‌ ارومیه مربوط به تغییرات شرایط اقلیمی است اما بخش اعظمی از مشکلات در اثر مدیریت‌های ناصحیح در طول ۴۰ سال اخیر به‌وجود آمده است.
تراب محمدی ادامه داد: در طول این سال‌ها بیش از ۹۰ هزار حلقه چاه در اطراف دریاچه ارومیه ایجاد شده که تنها ۲۵ هزار حلقه بعد از سال ۱۳۹۲ و تشکیل ستاد احیا ایجاد شده است؛ لذا بخش اعظمی از مشکلات را خودمان به وجود آورده ایم.
وی با اشاره به ایجاد سد در اطراف دریاچه ارومیه نیز گفت: سدها اکثراً به منظور تامین آب شرب، کشاورزی و صنعتی ایجاد شده ولی برخلاف آنچه که مطرح می‌شود، ایجاد سد تاثیر آنچنانی در خشک شدن دریاچه نداشته است و متاسفانه علاوه بر حفر چاه، ما در طول سالیان اخیر شاهد ایجاد نهرهایی در کنار دریاچه هستیم که همه‌ این عوامل در به‌ وجود آمدن وضعیت فعلی تاثیرگذار بوده است.
این مقام مسئول خاطرنشان کرد: ما قصد متهم کردن فرد یا نهادی را نداریم چراکه دولت سیزدهم دولت قانون مدار و اخلاق مدار است؛ اما متاسفانه گاهی مسائلی مطرح می‌شود که گویا دولت سیزدهم مقصر وضعیت فعلی دریاچه ارومیه است؛ درحالیکه همه ما می‌دانیم در دولت قبل ۵ هزار میلیارد تومان برای حل مشکلات دریاچه ارومیه هزینه شد اما سوال اینجاست که در عمل چقدر از این میزان به خود دریاچه اختصاص یافت؟
وی در خصوص حقابه‌ استان‌های پیرامون دریاچه‌ ارومیه نیز گفت: آذربایجان شرقی تنها استانی است که حقابه‌ خود را به‌ صورت کامل داده است ولی متاسفانه علی‌رغم اینکه سدهای سایر استان‌ها سرریز شده، همچنان از دادن حقابه‌ خودداری می‌کنند که ما از نمایندگان مچلس انتظار داریم این موضوع را پیگیری کنند.
محمدی گفت: با توجه با اینکه بحث دریاچه‌ ارومیه به بهانه‌ای برای معاندین نظام تبدیل شده است، از اساتید دانشگاهی، دانشمندان و متخصصین این حوزه می‌خواهیم واقعیت‌ها را به‌صورت علمی اطلاع رسانی کرده و در اختیار مردم قرار دهند تا دشمنان نتوانند ار این موضوع سو استفاده کنند و مردم بدانند که ما هیچ موضوع پنهانی از آن‌ها نداریم.
وی در بخش دیگری از سخنان خود به موضوع ریزگردها اشاره‌ کرد و افزود: شرکت‌های دانش‌ بنیان باید علاوه بر بحث احیا، بر موضوع ریزگردها نیز توجه ویژه‌ای داشته باشند که خوشبختانه اقداماتی به‌صورت پایلوت در سایت اتمی بناب انجام شده است.
معاون سیاسی، امنیتی و اجتماعی استاندار آذربایجان شرقی در خاتمه با تاکید بر حمایت استانداری از دانشگاه‌ها، شرکت‌‌های دانش بنیان و ایده‌های فناورانه‌ متخصصین، خاطرنشان کرد: ما منتظر ارائه‌ طرح‌های واقع گرایانه و عملیاتی از سوی شرکت‌های دانش بنیان هستیم و اعلام می‌کنیم که به‌لحاظ مالی هیچ مشکلی وجود ندارد و خوشبختانه معاون اول رئیس جمهوری در سطح ملی و استاندار نیز در استان توجه ویژه‌ای به شرکت‌های دانش بنیان دارند.

▪️ضرورت توجه به ایده‌های اساتید دانشگاه‌های آذربایجان شرقی و غربی

نماینده مردم تبریز آذرشهر و اسکو در مجلس نیز طی سخنانی گفت: یکی از وظایف نمایندگان مجلس بحث نظارت است و ما سهمی را در حوزه نظارت در اختیار داریم که معطوف بر عملکردهای مثبت و یا ترک فعل های انجام‌ شده از سوی نهادهای اجرایی است و تحقیق و تفحص از ستاد احیای دریاچه ارومیه نیز به این دلیل آغاز شد که علی‌رغم آغاز بکار این ستاد و هزینه کرد برای احیاء دریاچه ارومیه در مدت‌زمان نسبتاً طولانی، عملاً نتیجه قابل قبولی دیده نشده است.
روح‌اله متفکر آزاد ادامه داد: وظیفه نظارتی مجلس ایجاب می‌کرد گزارشی از عملکرد ستاد احیای دریاچه ارومیه به مردم و دستگاه‌های مربوطه ارائه دهد و خوشبختانه با توجه به وجود طیف‌های فکری و سیاسی و قومیت‌های مختلف در داخل این هیئت هیچ نگرانی بابت غیرمنصفانه بودن نتایج بررسی وجود ندارد؛ هرچند یک اتفاق عجیب در حال رخ دادن است و کسانی که عملکرد آن‌ها باید مورد بررسی قرار گیرد شروع به دادوبیداد کردند که عده‌ای می‌خواهند دریاچه ارومیه را خشک کنند.
وی افزود: واقعاً اتفاق عجیبی است افرادی که عملکردشان باید از سوی هیئت تحقیق و تفحص مورد بررسی قرار گیرد و در حالیکه هنوز این کار آغاز نشده شروع به انجام مصاحبه‌های طلبکارانه می‌کنند و گویا مردم مقصر خشک شدن دریاچه ارومیه هستند اما مردم مطمئن باشند که هیچ کدام از این اقدامات و صحبت‌ها ما را از دایره‌ی حق خارج نخواهد کرد و هر ترک فعلی که از سوی هر فرد یا نهادی انجام‌شده به اطلاع مردم خواهد رسید.
نماینده مردم تبریز آذرشهر و اسکو در مجلس یادآور شد: علیرغم این‌که دولت سیزدهم نزدیک یکسال است که بر روی کار آمده‌ و طبیعتاً در طول این مدت نمی‌تواند پاسخگوی وضعیت فعلی دریاچه ارومیه باشد، اقداماتی را در این خصوص انجام داده و ما شاهد هستیم که از سوی معاون اول و همچنین مسئولین اجرایی در استان‌های آذربایجان غربی، شرقی و کردستان انجام‌ شده است و این از عجایب روزگار است افرادی که سال‌ها مسئول احیای دریاچه ارومیه بوده‌اند اکنون حاشیه‌سازی می‌کنند و دولت سیزدهم باید بدون توجه به این حاشیه‌سازی‌ها بکار خود ادامه دهد.
وی تاکید کرد: ما در مجلس نیز خطاب به همکارانی که در این خصوص داد و بیداد می‌کنند می‌گوییم به‌ جای داد و بیداد، لااقل در مورد دادن امتیاز حقابه شهرستان خود اظهار نظر کنند.
عضو هیات علمی دانشگاه تبریز در بخش دیگری از سخنان خود یادآور شد: بحث اصلی ما ایجاد سد نیست بلکه نحوه‌ تقسیم‌بندی صحیح و استفاده درست از حق آب سدها اهمیت دارد و ما نباید اجازه دهیم کار علمی و کارشناسی در مقابل مواضع سیاسی و اجتماعی ذبح شود.
متفکر آزاد خاطر نشان کرد: ما معتقدیم بحث دریاچه ارومیه یک معضل زیست‌محیطی است و ما با ایده به‌ کاشت موافق هستیم نه با ایده‌ نکاشت؛ چرا که ایده‌ نکاشت به‌ منزله مهاجرت مردم به سایر شهرستان‌ها و کارگری در آن شهرستان‌ها است.
وی با انتقاد از مورد توجه قرار نگرفتن اساتید دانشگاه‌های آذربایجان شرقی و غربی گفت: متأسفانه علی‌رغم اینکه اساتید دانشگاه‌های آذربایجان غربی و شرقی همگی صاحب‌نظر بوده و از سوی بسیاری از کشورهای مطرح دنیا به‌عنوان مرجع علمی یاد می‌شوند، در بحث دریاچه ارومیه این اساتید صاحب‌نظر تلقی نشده و به اندازه‌ای چهار برابر سهم اساتید این دانشگاه‌ها پروژه‌ها در اختیار استادی قرلر داده شد که کیلومترها با ما فاصله دارد و نتیجه این اقدامات چیزی جز وضعیت فعلی دریاچه ارومیه را به وجود نیاورده است.

▪️بارگذاری بیش از ظرفیت در کشاورزی اطراف دریاچه ارومیه

مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای آذربایجان شرقی نیز گفت: علاوه بر شرایط اقلیمی از جمله تبخیر، گرمایش هوا و کاهش ۸۰ درصدی روان آب‌ها، بحث بارگذاری بیش از ظرفیت در اطراف دریاچه ارومیه تاثیر زیادی در به وحود آمدن وضعیت فعلی دارد و برداشت‌ها باید متناسب با ظرفیت باشد.
یوسف غفارزاده ادامه داد: حدود ۷۵ هزار چاه غیر مجاز در آذربایجان غربی و ۱۵ هزار چاه غیرمجاز در آذربایجان شرقی وجود دارد که ۷ هزار چاه در آذربایجان شرقی و ۳ هزار چاه در آذربایجان غربی پر شده است اما راهکار اصلی مهندسی معکوس و بازگشت به وضعیت متعادل است و همه‌ی مسایل باید در کنار یکدیگر دیده شود چرا که بسیاری از مردم هنگام پرکردن چاه‌ها متضرر می‌شوند.
وی با تاکید بر ضرورت وقوع انقلاب در بحث کشاورزی در اطراف دریاچه ارومیه، خاطرنشان کرد: رهاسازی سدها شامل مصارف و منابع تعریف شده است و سرجمع هر ساله میزان ۶۰۰ میلیون متر مکعب در نظر گرفته شده است که مشکل اصلی زمانی به وجود می‌آید که این میزان کاهش یابد و در این مواقع بحث تقسیم آب برای شرب، کشاورزی، صنعت و دریاچه مطرح می‌شود که ما در طول این سال‌ها حتی بیشتر از سهم‌مان را نیز رهاسازی کرده‌ایم اما متاسفانه فکری برای جبران این میزان نکرده‌ایم.

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.