اهمیت اجرای تصفیه خانه تبریز در رهاسازی پساب فیلتر شده به سوی نگین فیروزه ای آذربایجان به روایت "عصرآزادی"

دریاچه اورمیه تنها در میدان

عصرآزادی آنلاین/ شهرام صادق زاده

آخرین تصاویر ماهواره‌ ای از دریاچه اورمیه نشان می‌ دهد که در فاصله یکسال اخیر از سطح ۸۷۸ کیلومتر مربعی آب دریاچه اورمیه، حدود ۸۰ درصد خشک شده و حالا فقط ۱۷۰ کیلومتر مربع و معادل ۴ درصد از سطح آب دریاچه به جا مانده و اخیراً حواشی نگران کننده ای را برای ششمین دریاچه آب شور جهان پدید آورده است که در یک گزارش مجزا به آن پرداخته خواهد شد.
شرکت آب و فاضلاب آذربایجان شرقی در قالب یک میلیون و ۸۱۰ هزار مشترک، ۱۰۰ درصد جمعیت شهری در ۷۳ شهر استان را زیر پوشش شبکه آشامیدنی و بهداشتی قرار داده و بخش مهمی از تامین آب دریاچه اورمیه با اجرای مدول دوم تصفیه خانه فاضلاب تبریز و هدایت پساب فیلتر شده بر عهده این مجموعه است تا شاید بتوان تکان قابل توجهی بر میکره خسته نگین فیروزه ای آذربایجان داد.
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب آذربایجان شرقی اخیراً در جمع خبرنگاران به تشریح آخرین وضعیت آب دریاچه اورمیه پرداخته و با ذکر این نکته که مصرف سالانه آب در آذربایجان‌ شرقی ۲.۸ میلیارد مترمکعب است تاکید کرده که بخش مهمی از آب مصرفی تبریز از خط زرینه رود و بقیه از چاه ها و قنات ها تامین می شود و ۹۰ درصد پساب تصفیه خانه این شهر سهم دریاچه اورمیه است اما دلیل نمی شود که تنها به این امر اکتفا کرد و سایر ارگانها به نوعی از مسئولیت خود سر باز بزنند…

◾️رهاسازی سالانه ۸۵ میلیون مترمکعب پساب تصفیه شده به سمت دریاچه اورمیه

مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب آذربایجان شرقی معتقد است با بهره‌برداری از مدول دوم تصفیه خانه فاضلاب تبریز در دهه فجر امسال، سالانه ۸۵ میلیون مترمکعب پساب تصفیه شده این شهر به سمت دریاچه اورمیه رهاسازی می‌شود.
محمد خانی گفت: اکنون مدول اول و فاز اول مدول دوم در حال بهره‌ برداری است و تلاش می‌کنیم تا دهه فجر امسال بخش مایع مدول دوم نیز به طور کامل به بهره‌برداری برسد.
وی ادامه داد: تاکنون ۱۴ هزار میلیارد ریال برای این تصفیه خانه هزینه شده و برای تکمیل کامل آن به ۱۰ هزار میلیارد ریال دیگر نیاز است.
خانی اضافه کرد: البته مانعی در بهره‌ برداری از این تصفیه خانه وجود ندارد و این ۱۰ هزار میلیارد ریال برای بخش‌های تکمیلی آن شامل تصفیه خانه بخش لجن و تولید ۷ مگاوات برق از آن هزینه می شود.

◾️در ۱۹ شهر تصفیه خانه‌های فاضلاب در حال ساخت و بهره‌برداری است

وی با بیان اینکه در دولت سیزدهم طرح های در دست اجرای این شرکت فعال‌تر شده و پیشرفت خوبی دارند افزود: آذربایجان شرقی در جمع آوری، دفع و تصفیه فاضلاب در کشور از استان‌های پیشرو است و حدود ۷۶ درصد از نقاط شهری این استان زیر پوشش شبکه فاضلاب است.
خانی اظهار کرد: اکنون در ۱۹ شهر تصفیه خانه‌های فاضلاب در حال ساخت و بهره‌برداری است و هزینه های تصفیه خانه های شهرهای ورزقان و خاروانا از محل مسئولیت‌های اجتماعی شرکت مس سونگون آذربایجان تامین می‌شود.
وی یادآور شد: تبریز نیز از نظر شبکه جمع آوری فاضلاب با ۸۸ درصد زیر پوشش قرار دادن کل شهر، بعد از اصفهان در رتبه دوم قرار دارد و برای به ۱۰۰ درصد رساندن این رقم برنامه‌ریزی‌های لازم را انجام دادیم.

◾️مدول اول و دوم تصفیه خانه‌های تبریز برای دو میلیون نفر طراحی شده است

مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب آذربایجان شرقی گفت: مدول اول و دوم تصفیه خانه فاضلاب تبریز در مجموع برای ۲ میلیون نفر طراحی شده، مدول اول برای ۶۰۰ هزار نفر که از ۲۲ سال قبل در حال بهره‌ برداری است و مدول دوم که بزرگترین مدول در دست ساخت است برای یک میلیون نفر که قابل ارتقا به یک میلیون و ۴۰۰ هزار نفر است طراحی شده است.
خانی ادامه داد: به دلیل هزینه بالای اجرای مدول دوم تصفیه خانه تبریز، به ناچار آن را به دو فاز تقسیم کردیم که فاز اول در شهریور سال گذشته به طور آزمایشی راه‌اندازی شده است و کارهای تکمیلی آن ادامه دارد.
وی خاطرنشان کرد: با تخصیص سه هزار و ۵۰۰ میلیارد ریال در سفر اول رئیس جمهور به این طرح، روند عملیات اجرایی آن سرعت گرفت و طبق برنامه‌ریزی فاز دوم این مدول نیز در دهه فجر بهره‌برداری خواهد شد کمااینکه ظرفیت نهایی تصفیه خانه‌های فاضلاب تبریز ۱۲۳ میلیون مترمکعب است.

◾️۹۰ درصد پساب تصفیه شده سهم دریاچه اورمیه است

خانی با بیان اینکه ۹۰ درصد پساب تصفیه شده تبریز سهم دریاچه اورمیه است گفت: ۱۰ درصد نیز به شرط آزادسازی آب شرب از سوی صنایع بزرگ به این صنایع اختصاص می‌یابد.
وی ادامه داد: پساب تصفیه شده تبریز سهم بسیار ناچیزی در احیای دریاچه اورمیه دارد با این حال تلاش می‌کنیم تمام پساب تصفیه شده را به سمت این دریاچه انتقال دهیم که البته این موضوع از طرف شرکت آب منطقه ای آذربایجان شرقی در حال انجام است.
خانی افزود: این شرکت آماده است در قبال آزادسازی آب شرب از سوی صنایع، پساب تصفیه شده را در اختیار آنها قرار دهد که نمونه آن در شرکت مس سونگون آذربایجان انجام شده و این شرکت در قبال عدم بهره‌برداری از سدهای تامین کننده آب شرب اهر و ورزقان، جمع آوری و تصفیه فاضلاب اهر، ورزقان و مرند را که خارج از حوضه دریاچه اورمیه است، را انجام می دهد.

◾️پایدارسازی آب شرب ۳۶ شهر و ۴۵۰ روستا در آذربایجان شرقی

مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب آذربایجان شرقی از پایدارسازی آب شرب در ۳۶ شهر و ۴۵۰ روستای استان در سال جاری خبر داد و افزود: در برنامه توسعه هفتم استفاده صنایع بزرگ از آب شرب ممنوع شده که گام بزرگی در حفاظت از آب شرب است.
خانی ادامه داد: به رغم اینکه ۵۹ درصد از نظر آبی نسبت به سال قبل عقب هستیم و بارندگی‌ها کاهش یافته اما تلاش خواهیم کرد تا مشکلات تابستان امسال برای سال آینده تکرار نشود.

◾️تصفیه دو هزار و ۵۰۰ لیتر بر ثانیه فاضلاب در تبریز

مجری مدول دوم تصفیه خانه فاضلاب تبریز نیز گفت: در حال حاضر در هر ثانیه دو هزار و ۵۰۰ لیتر فاضلاب در تبریز تصفیه و به سمت دریاچه روانه می‌شود.
علی عباسی افزود: در مدول اول هزار و ۵۰۰ لیتر و فاز اول مدول دوم نیز هزار لیتر بر ثانیه فاضلاب تصفیه می شود و این فرایند ۱۲ساعت طول می کشد.
وی ادامه داد: تصفیه فاضلاب شامل مراحل بیولوژیکی، فیزیکی و شیمیایی است و پسابی که از این تصفیه خانه خارج می شود در حد استاندارد آب های سطحی بوده و میزان کود تولید شده در این تصفیه‌ خانه نیز سالانه ۲ هزار و ۵۰۰ تن می باشد.
بدین ترتیب، آنچه که از ظواهر امر به ذهن می رسد تلاش برای رهاسازی پساب تصفیه شده شهرهای دو سوی دریاچه اورمیه است اما اینکه چطور می شود پهنه آبی آذربایجان را با مقدار محدود آب رها شده از این طریق سیراب کرد الله اعلم، زیرا رهای آب از سد کانی سیب پیرانشهر هم نتوانسته آن طور که باید و شاید برای پیکره خسته دریاچه مفید باشد و تا آن وقت فقط باید به همراه بانمک ترین دریاچه ایران انتظار کشید.

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.